Τις εκτιμήσεις του για τις εξελίξεις στο θέμα της Συμφωνίας με την πΓΔΜ εξέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της FAZ ζητώντας εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Μαρία Σπυράκη σημειώνοντας πως άλλα λένε μέσα και άλλα έξω.
«Εκτιμώ ότι αν έλθει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών θα εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία κι αυτό γιατί κάθε μέρα που περνά καταλαβαίνουμε ολοένα και περισσότερο ότι καλύτερη λύση για την Ελλάδα δεν υπάρχει» δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, αλλά και τη στάση της ΝΔ έναντι των εξελίξεων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε: «Αυτή η λύση συνάντησε ισχυρότατες αντιδράσεις, που εκφράστηκαν και με την καμπάνια για την αποχή από την πλευρά του VMRO, με το επιχείρημα ότι κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα, ότι ο Τσίπρας τα πήρε όλα από τον Ζάεφ. Επίσης, προκαλώ τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος λέει “θα φέρω μια καλύτερη συμφωνία”, να μου πει ένα κόμμα της Δεξιάς, της Κεντροδεξιάς, της Ακροδεξιάς, της δικής του πολιτικής πλευράς στην Ευρώπη ή και στον πλανήτη, που να συμφωνεί με τη θέση της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών».
«Όταν λένε “όχι” στη συμφωνία των Πρεσπών, “εμείς θα φέρουμε μια καλύτερη συμφωνία”, απλώς εξαπατούν, παραπλανούν, κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους τους παίζοντας με τις ευαισθησίες» τόνισε, προτρέποντας «να μιλάμε με ειλικρίνεια στους πολίτες».
«Καταλαβαίνω απολύτως τις ευαισθησίες και της ανησυχίες όσων πολιτών έχουν διαφωνία ή επιφυλάξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αν υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία η γειτονική χώρα θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, έναντι όλων, θα μπει και στο Σύνταγμά της “με βούλα” και υπογραφή, ενώ αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα ονομάζεται “σκέτο” Μακεδονία. Αν δεν υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία θα παραμείνουν τα αλυτρωτικά άρθρα στο Σύνταγμα, ενώ αν περάσει θα αφαιρεθούν. Αν περάσει αυτή η συμφωνία θα σταματήσει η καπηλεία της ιστορικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας, που είναι 100% ελληνική και δεν έχει σχέση με Σλάβους, την οποία προσπάθησαν με γελοίες πρακτικές οι κυβερνήσεις του Γκρούεφσκι να την καπηλευτούν μετατρέποντας το κέντρο των Σκοπίων σε Ντίσνεϊλαντ» προσέθεσε.
Για το δημοσίευμα της FAZ
Σχολιάζοντας, εξάλλου, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, που με την επίκληση εγγράφων από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφέρεται σε δύο άγνωστες κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ με τον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Το δημοσίευμα της FAZ δείχνει πρακτικές μυστικής διπλωματίας και το “άλλα μέσα- άλλα έξω”. Περιμένουμε και σήμερα κιόλας από τη ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προσωπικά τη Μαρία Σπυράκη να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκαλεί αυτό το δημοσίευμα της FAZ».
Η ανάκαμψη της οικονομίας
Σε ό,τι αφορά την πορεία της κυβέρνησης, ο κ.Παπαδημούλης σημείωσε: «Ο συνδυασμός της ανάκαμψης της οικονομίας και της εξόδου από τα μνημόνια με μία έμπρακτη αναγνώριση ότι τώρα πια μπορούμε με μεγαλύτερη ευχέρεια να εφαρμόζουμε το δικό μας μείγμα πολιτικής για το πώς θα πετυχαίνουμε τους στόχους, συν ο σταθερός προσανατολισμός της χώρας στην επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με την ΠΓΔΜ με έναν θετικό τρόπο, ενισχύουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση όχι απλώς είναι σταθερή, όχι απλώς έχει χρόνο μπροστά της και δεν πέφτει χθες ή αύριο, όπως διάφοροι εύχονται, μεθοδεύουν και επιθυμούν, αλλά λύνει προβλήματα βάζει τη χώρα σε μια τροχιά θετικότερης πορείας και προσθέτει και επιχειρήματα στη φαρέτρα, με την οποία θα διεκδικήσουμε και μια νέα τετραετία».
«Οι δηλώσεις χθες των κ.κ. Σεντένο, Μοσοκοβισί και Ρέγκλινγκ», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής, «είναι ένα καλό σήμα για την Ελλάδα ότι μπορούμε να πετύχουμε να μην περικοπούν οι συντάξεις και θα περίμενα από τη στιγμή που στα λόγια τουλάχιστον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης να πουν και μια καλή κουβέντα αντί να καταστροφολογούν».
«Είναι μία σημαντική έμπρακτη αναγνώριση μίας πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζω ότι ανοίγει έναν θετικό δρόμο, έτσι ώστε τον Δεκέμβριο, που θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στην τελική του μορφή, να μην περιέχει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων» υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης: Παπαδημούλης: Δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα στη Δεξιά στην ΕΕ που να στηρίζει τη θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ