«Η συντριπτικότατη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζει αυτή τη συμφωνία γιατί υλοποιεί κάτι που επανειλημμένα αποτυπώνεται χρόνια και σε μια σειρά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου με ευρύτατη πλειοψηφία, που ζητούσαν από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων να δώσουν λύση κοινά αποδεκτή σε αυτή τη διαμάχη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9» για την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των θεσμών της ΕΕ στην ανακοίνωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό.
«Οι ηγέτες από όλον τον κόσμο -πριν από όλα από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη- από όλο το πολιτικό φάσμα -Δεξιοί, Κεντρώοι, Αριστεροί- το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου Τύπου, ο ΟΗΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία, επαινούν για τον ρεαλισμό τους και την τόλμη τους τον Τσίπρα και τον Ζάεφ και υπογραμμίζουν ότι είναι μία ιστορική συμφωνία που βάζει σε τροχιά λύσης ένα πρόβλημα που διαρκεί περίπου 30 χρόνια» είπε ο κ. Παπαδημούλης.
Σχολιάζοντας την αρνητική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια παρατήρησε: «Οι επικριτές της συμφωνίας, το εθνικιστικό VMRO, η αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια, αλλά και η Νέα Δημοκρατία η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αθήνα, επικρίνουν τη συμφωνία, την καταγγέλλουν, αλλά με αντιδιαμετρικά και αλληλοαναιρούμενα επιχειρήματα, γιατί η μεν Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι δώσαμε πολλά στην άλλη πλευρά, ενώ το VMRO που είναι αδελφό κόμμα της ΝΔ μέσα στο ΕΛΚ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων τα έδωσε όλα στην Αθήνα. Και το ιδιαίτερο που κάνει την παράλογη αυτή, με αντιφατικά επιχειρήματα, σύμπλευση Μητσοτάκη – Γκρούεφσκι εναντίον της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ είναι ότι η συντριπτικότατη πλειοψηφία του ΕΛΚ, της πολιτικής οικογένειας, στην οποία ανήκουν και ο Μητσοτάκης και ο Γκρούεφσκι είναι υπέρ της συμφωνίας. Ο Ντόναλντ Τουσκ που βγήκε σε πανηγυρικούς τόνους υπέρ της συμφωνίας συγχαίροντας τις ηγεσίες Αθήνας και Σκοπίων ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συζητώντας με ευρωβουλευτές χθες για την ανακοίνωση της συμφωνίας εισέπραττα συγχαρητήρια από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ευρωβουλευτών που ανήκουν στο ΕΛΚ».
«Λυπάμαι», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «γιατί για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων, ο Κυριάκος έπαθε Αντώνη Σαμαρά, εγκαταλείπει την πολιτική που προσπάθησε να υλοποιήσει ο πατέρας του, που προσπάθησε να υλοποιήσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραρμανλή, που πάσχισε να εφαρμόσει η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών, την πολιτική που και ο ίδιος πιστεύει, όπως την έχει περιγράψει σε πολλές συνεντεύξεις στο παρελθόν». «Αυτό που δεν αντέχει είναι να πει κάτι θετικό για τα αποτελέσματα που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διαφωνεί με τον Τσίπρα ακόμη και στο τι ώρα είναι, γιατί νομίζει ότι έτσι θα πετύχει τον στόχο του να γίνει πρωθυπουργός της χώρας» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε: «Η συμφωνία αυτή για να υλοποιηθεί απαιτεί από τους γείτονές μας να αλλάξουν πολλά, τη συνταγματική τους ονομασία, το Σύνταγμά τους, να αλλάξουν πολλά στην καθημερινή τους ζωή, από τις ταυτότητες μέχρι τα έγγραφα, τα βιβλία. Στην Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τίποτε αντίστοιχο, επομένως το βάρος πέφτει εκεί, η δυσκολία πέφτει εκεί κι αυτό δείχνει ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι τόσο κακή για την Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι δημαγωγοί, ψηφοθήρες και πατριδοκάπηλοι στην Ελλάδα. Εκτιμώ, όμως, ότι η ισχυρή διεθνής στήριξη αυτής της συμφωνίας καθώς επίσης και η προοπτική ότι μέσω αυτών των αλλαγών η γειτονική χώρα θα ξεφύγει από την ισχυρή της μακρόχρονη απομόνωση θα είναι το κίνητρο για να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές και εκτιμώ ότι ο λαός της γειτονικής χώρας θα τις στηρίξει και στο δημοψήφισμα».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την προοπτική συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο ευρωβουλευτής ανέφερε: «Κάθε μέρα που περνάει ενισχύονται τα σημάδια οι δυναμικές που δείχνουν ότι 14 Ιουνίου με την ψήφιση στη Βουλή ολοκληρώνουμε εμείς το κομμάτι των δικών μας υποχρεώσεων, τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, με στόχο στις 21 Ιουνίου να έχουμε μία συνολική συμφωνία πακέτο, συμπεριλαβανομένης μιας ισχυρής καθαρής και εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Όλα τα μηνύματα προς τα εκεί συγκλίνουν».