«Έγινε ένα βήμα χθες, γιατί λειτούργησαν οι θεσμοί, συγκροτήθηκε η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και δεν υπήρξε ούτε ένα κόμμα που να πει, “όχι”, να μην συγκροτηθεί η επιτροπή».
Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για δέκα πολιτικά πρόσωπα, που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση Novartis.
«Αυτό που περιμένω τώρα είναι η προκαταρκτική επιτροπή να κάνει τη δουλειά της, με θεσμική ευθύνη, ταχύτητα και σοβαρότητα και όσο πιο γρήγορα επιστρέψει ο φάκελος Novartis στους φυσικούς του δικαστές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα» είπε ο κ. Παπαδημούλης, αναγνωρίζοντας ως θετικό στοιχείο ότι «για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, αν και αρνήθηκε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του κόμματός του ως κυβερνητικής δύναμης γι’ αυτό το σκάνδαλο, που είναι κομμάτι ενός ευρύτερου σκανδάλου με τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα».
«Υπό την πίεση των γεγονότων και των πραγμάτων, θα αναγκαστεί στην πορεία να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής, καταγράφοντας «στα αρνητικά» της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια «ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και ηγέτες των κομμάτων τους σύρθηκαν επί της ουσίας στην ουρά των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, των προηγούμενων αρχηγών».
«Όσο συχνότερα εμφανίζονται ο Αντώνης Σαμαράς κι ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη Βουλή, τόσο περισσότερη ζημιά κάνουν και στα πρόσωπά τους και στον όποιο πολιτικό μύθο τους έχει απομείνει και στα κόμματα των οποίων υπήρξαν ηγέτες» σημείωσε.
Σχολιάζοντας τις διαφορές, που καταγράφηκαν ανά κάλπη στην ψηφοφορία παρατήρησε πως «το γεγονός ότι υπάρχει μία διαφορά στις ψήφους από πρόσωπο σε πρόσωπο σημαίνει ότι όσοι πήγαν και ψήφισαν στην κάλπη και δεν ακύρωσαν αυτό τους το δικαίωμα με γραμμή -όπως έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- δεν λειτούργησαν en bloc, υπήρχε και το στοιχείο της προσωπικής εκτίμησης».
Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε την ανάγκη «γρήγορα, με θεσμική ευθύνη και σοβαρότητα να επιστρέψει ο φάκελος στους φυσικούς δικαστές», υπογραμμίζοντας την σημασία του να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος περί της ευθύνης των υπουργών και ο νόμος που το συνοδεύει. «Οι πολιτικοί», εξήγησε, «πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους φυσικούς τους δικαστές, όταν φέρονται εμπλεκόμενοι σε ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων και αυτή η εύκολη και γρήγορη παραγραφή είναι ζημιά για τη δημοκρατία, ζημιά για το πολιτικό σύστημα και κίνδυνος για το δημόσιο ταμείο».
Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά παραποιεί τα πράγματα, για να φτιάξει ένα κλίμα πόλωσης και διχασμού, κατηγορεί για διχασμό τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ενώ προσπαθεί να φανατίσει το κοινό του», όμως οι πολίτες, «έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για σκάνδαλο, που υπάρχει και ερευνάται χρόνια, έχει παγκόσμιες διαστάσεις».
«Η θεωρία της σκευωρίας δεν πείθει κανέναν, διότι οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα σκάνδαλο με παγκόσμιες διαστάσεις, που ανακαλύφθηκε και ξηλώνεται και ξεδιπλώνεται με πρωταγωνιστική συνδρομή των αμερικανικών αρχών, της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, του υπουργείου Δικαιοσύνης, του FBI κ.λπ», τόνισε.
Σχολιάζοντας, τέλος, τη μη προσέλευση της ΝΔ στις 10 κάλπες σημείωσε ότι «δεν ήταν μία συνεπής στάση το “ναι” στην προκαταρκτική επιτροπή και όλα στο φως», καθώς, «το να τσουβαλιάζεις και τους 10 είναι αντιφατικό σε σχέση με το τι προβλέπει η λειτουργία των θεσμών και αντιφατικό σε σχέση με το τι υποστήριζαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες φάσεις όπου συγκροτήθηκε προκαταρκτική επιτροπή και όπου και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπεράσπιζαν με πάθος τη γραμμή μία κάλπη για κάθε πρόσωπο».