Παπαδημούλης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τις φορολογικές ανισότητες

Παπαδημούλης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τις φορολογικές ανισότητες

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης με θέμα τις φορολογικές ανισότητες.

Η ερώτηση έγινε αναφορικά με τις φορολογικές ανισότητες που επικρατούν νόμιμα στην ΕΕ και οι οποίες ευνοούν φορολογικά πολυεθνικές εταιρίες εις βάρος Ευρωπαίων πολιτών χωρών όπως η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει δημοσιονομικά ελλείμματα.

Παράλληλα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την αδυναμία των αρμόδιων οργάνων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και σημειώνει πως η Ομάδα Υψηλού επιπέδου Κώδικα Δεοντολογίας, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αθέμιτων φορολογικών πρακτικών, δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στον έλεγχο των ατασθαλιών ορισμένων κρατών μελών.

Με αφορμή συγκεκριμένες δηλώσεις Επιτρόπων, σύμφωνα με τις οποίες το κόστος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής για την ΕΕ είναι τεράστιο εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, πώς αξιολογεί τα αποτελέσματα της Ομάδας Υψηλού επιπέδου Κώδικα Δεοντολογίας σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις συγκεκριμένων κρατών μελών, αλλά και τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Επιλεκτική φορολογία και αντιμετώπιση φοροαποφυγής

Η Ομάδα Υψηλού επιπέδου Κώδικα Δεοντολογίας που συγκροτήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1997 είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση αθέμιτων φορολογικών πρακτικών των κρατών μελών που ευνοούν τις πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από 20 χρόνια τα αποτελέσματα της Ομάδας κρίνονται ως απογοητευτικά, καθώς μικρές προσπάθειες προόδου μπλοκάρονται από κράτη μέλη, όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία. Επιπρόσθετα, με βάση δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής το 2012 Μ. Μπαρόζο, άλλα και εκθέσεις της Oxfam από τον Μάρτιο του 2015, το κόστος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής για την ΕΕ είναι 1 τρισ. το χρόνο.

Ερωτάται η Κομισιόν:

1. Ποιο είναι το κόστος της φοροαποφυγής για την Ελλάδα?

2. Πώς αξιολογεί η Κομισιόν τις μέχρι τώρα ενέργειες και αποτελέσματα της Ομάδας υψηλού Επιπέδου Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς και τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από συγκεκριμένα κράτη μέλη με βαρύ παρελθόν στην φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων?

3. Τι πρακτικά μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπίσει την άνιση φορολογική πολιτική που ενισχύει τη νόμιμη φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιριών εις βάρος φορολογούμενων από χώρες όπως η Ελλάδα η οποία, λόγω και αυτών των πρακτικών, αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά ελλείμματα;

Documento Newsletter