«Δεν συμφέρει κανέναν, η χώρα μας, που είναι πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη και σηκώνει μεγάλο βάρος του προσφυγικού, να ξαναζήσει την κρίση του καλοκαιριού του 2015» δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο σημερινό Eurogroup, δεν πρέπει να χαθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που θα επιτρέψει, στις 20 Φεβρουαρίου, να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς στη συνέχεια μπαίνουμε σε μια αλυσίδα εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Δ. Παπαδημούλης
Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ότι ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, στην οποία εντάσσονται, υιοθετεί μια θετική δυναμική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων ακολουθούν μια «μηδενιστική και απόλυτη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική».
Ο κ. Παπαδημούλης καλεί τα δύο κόμματα «να ξεκολλήσουν από την ταύτιση με τη ΝΔ» και ζητάει από την κ. Γεννηματά να αποστασιοποιηθεί από τη «γραμμή Βενιζέλου» που μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε «παράρτημα της ΝΔ» και το συρρίκνωσε στο 5%.
Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης, με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου του ΕΚ, θα αποστείλει άμεσα επιστολή στον νέο πρόεδρο του ΕΚ Α. Ταγιάνι, με την οποία θα του ζητήσει να επανορθώσει για τις «ανιστόρητες» δηλώσεις που έκανε σχετικά με την πΓΔΜ, λίγους μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ερ: Πιστεύετε ότι το σημερινό Eurogroup θα σημάνει την αρχή του τέλους στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης;
Απ: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών μας να αξιοποιηθεί αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» έτσι ώστε ως τις 20 Φεβρουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να συμφωνηθούν και τα μετά το 2018, σε ότι αφορά τα καθαρά πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος. Δεν πρέπει να χαθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας γιατί μετά μπαίνουμε σε μια αλυσίδα εκλογικών αναμετρήσεων, ξεκινώντας από τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου και νομίζω ότι κανέναν δεν συμφέρει να ξαναζήσουμε τις εντάσεις του καλοκαιριού του 2015. Η Ελλάδα ανακάμπτει, η ελληνική οικονομία, μετά από τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και μια τρομακτική ύφεση και ανεργία που βίωσε στο διάστημα 2010-2016, ανακάμπτει.
Η χώρα μας είναι ο ισχυρός πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή στο ΝΑ άκρο της Ευρώπης, σηκώνει τεράστιο βάρος με το προσφυγικό και δεν συμφέρει κανέναν, μια χώρα όπως η Ελλάδα να ξαναδεί να κυλάει η πέτρα της κρίσης στη ρίζα του βουνού θυμίζοντας το μύθο του Σίσυφου. Ελπίζω το σημερινό Eurogroup να ανοίξει αυτό το δρόμο και να αξιοποιήσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Αλλά, για την εξέλιξη και κατάληξή του θα μιλήσει, όταν πρέπει, το οικονομικό επιτελείο.
Ερ: Χτες αναδείχθηκαν παλιότερες δηλώσεις του νέου προέδρου του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αποκαλεί τους Σλαβομακεδόνες απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου και την πΓΔΜ Μακεδονία. Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;
Απ: Οι δηλώσεις του νέου προέδρου του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος εμφανίζει τους Σλαβομακεδόνες ως απόγονους του Μ. Αλεξάνδρου και δεν τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για την επίσημη ονομασία της χώρας, είναι ατυχείς και ανιστόρητες. Νομίζω ότι οφείλει μια δημόσια επανόρθωση. Στέλνω με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΚ επίσημη επιστολή στον κ. Ταγιάνι και του ζητώ να αποκαταστήσει τα πράγματα και ελπίζω ότι θα το κάνει.
Ερ: Σε πρόσφατες δηλώσεις σας, αναφερθήκατε στο ενδεχόμενο συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
Απ: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ οικοδομούν βήμα- βήμα την προοπτική μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας με τις δυνάμεις των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων και φυσικά με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι και οι επανειλημμένες θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα, εναντίον της λιτότητας και για το προσφυγικό, από τις δυνάμεις αυτές αλλά και από προσωπικότητες όπως ο Τ. Πιτέλα, ο Μ. Σουλτς, η Σ. Κέλερ.
Δυστυχώς, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, παρότι εντάσσονται στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών βρίσκονται σε αναντιστοιχία μ αυτή τη θετική δυναμική, καρφωμένες σε μια μηδενιστική, απόλυτη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Θα ήταν καλό και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αυτές οι ηγεσίες και ιδιαίτερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- γιατί το ΠΟΤΑΜΙ δεν είμαι βέβαιος ότι θα φτάσει ως τις εκλογές του 2019- να ξεκολλήσουν από την ταύτιση με τη ΝΔ και αυτή την αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Δεν είναι καθόλου σοφό για τη Φ. Γεννηματά να ακολουθεί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ την γραμμή Βενιζέλου που μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε παράρτημα της ΝΔ και το συρρίκνωσε σε ποσοστά της τάξεως του 5%.
Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε και στο ειδησεογραφικό δίκτυο “Asia Today”, σε πρόσφατο διεθνές ρεπορτάζ του αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα στην ΕΕ και δήλωσε ότι:
«Είναι απολύτως άδικο και απαράδεκτο, μία ένωση 500 εκατομμυρίων ανθρώπων να μην είναι σε θέση να βρει μια λύση για 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει επίσης να λάβει υπόψη της ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την οικονομική και την προσφυγική κρίση στον υψηλότερο βαθμό και ο συνδυασμός αυτός είναι απόλυτα εκρηκτικός…»
Η δημοσιογραφική έρευνα καταπιάνεται με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ και για τον λόγο αυτό φιλοξενεί, εκτός των δηλώσεων του Δημήτρη Παπαδημούλη, και δηλώσεις της Γαλλίδας ευρωβουλευτή Μαρίν Λε Πεν, του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κ.ά., που εκπροσωπούν αντίθετες απόψεις.