Παπαδημητρίου: Στις αρχές του 2018 σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Πέρα από τα στοιχεία για την αναπτυξιακή στροφή της ελληνικής οικονομίας που παρέθεσε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ανακοίνωσε πως στις αρχές του νέου έτους θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Όπως ξέρετε έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ έχουμε έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες τράπεζες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Βραζιλίας» υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε δε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι μεν ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ωστόσο η λειτουργία της δεν θα είναι ανταγωνιστική, αλλά θα αποτελέσει συμπληρωματικό βραχίονα στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα, όπως συμβαίνει με όλες τις περιπτώσεις αναπτυξιακών τραπεζών ανά τον κόσμο.

«Πιστεύουμε ότι μέσω τις αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα μικροπιστώσεων και να προσφέρουμε δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» εκτίμησε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Θεαματική η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων»

Με στοιχεία και αριθμούς θέλησε να τεκμηριώσει ο υπουργός Οικονομίας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας κατά το 2017. Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, την «θεαματική αύξηση» άμεσων ξένων επενδύσεων αλλά και την αύξηση στις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ως τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 καταγράφηκαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ κατά τα λεγόμενά του ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο του 2017 σημείωσε αύξηση κατά 1,3%. «Σύμφωνα με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της ελληνικής μεταποίησης κατά το έτος 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εργοστασιακή δραστηριότητα από το 2008 και μετά» τόνισε.

«Στον τομέα των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, που αποτελεί ίσως και τον κυριότερο δείκτη ανάπτυξης για μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και που οι επιχειρήσεις της έχουν ως βασικότερο πρόβλημα τη χρηματοδότηση, κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 69%» είπε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια θεαματική αύξηση που δύσκολα κανείς συναντά σε προηγμένες χώρες».

Αναφορικά με τις εξαγωγές, έκανε λόγο για αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017. «Πρόκειται αναμφίβολα», σχολίασε, «για την καλύτερη ένδειξη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε φάση εξωστρέφειας», ενώ συμπλήρωσε ότι το ποσοστό αυτό ξεπερνάει και τα αντίστοιχα ποσοστά των τελευταίων χρόνων της περιόδου πριν την κρίση.