Παπαδημητρίου: Σε φάση επιτάχυνσης η ελληνική οικονομία

Παπαδημητρίου: Σε φάση επιτάχυνσης η ελληνική οικονομία

“Είμαστε εκτός κινδύνου και έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης” τόνισε στο ΕΒΕΘ ο υπουργός Οικονομίας

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε φάση επιτάχυνσης και ότι το 2017 θα υπερβεί τον στόχο της ανάπτυξης, που έχει τεθεί στο 1,8%, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την ομιλία του στο γεύμα εργασίας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

«Το κρίσιμο, όμως, σημείο διαφοροποίησης του 2017 από τα προηγούμενα έτη δεν έχει να κάνει με την ποσοτική επέκταση και το αν θα πετύχουμε φέτος 1,5% ή 2% ανάπτυξη, αλλά με την ποιότητα της ανάκαμψης» επισήμανε και διευκρίνισε ότι αυτή «η ανάκαμψη εμφορείται από τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας, μαζί με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας έναντι των θεσμών, των αγορών και των επενδυτών μετά το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη συμφωνία για βαθμιαία ελάφρυνση του χρέους και την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος».

Κατά τον κ. Παπαδημητρίου, «δεν είναι πολύς καιρός που έχει περάσει απ’ όταν υπήρχαν αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, ενώ λίγες εβδομάδες πριν η αντιπολίτευση ακόμη μιλούσε για ύφεση, μείωση ανταγωνιστικότητας και εμπιστοσύνης και αποεπένδυση στην οικονομία. Σήμερα είναι πλέον φανερό πως η οικονομία βρίσκεται εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. H αμφισβήτηση μετατέθηκε τώρα στον υποτιθέμενο ισχνό και αβέβαιο χαρακτήρα της ανάκαμψης με επιδόσεις χαμηλότερες αυτές του 2014. Tίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Η κάμψη των επενδύσεων στο β’ τρίμηνο είναι προσωρινή και σχετίζεται με μία ασυνέχεια που είχαμε στην εκτέλεση του ΠΔΕ».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι στο α’ εξάμηνο του 2017 η οικονομία ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα και μεγέθη της ταχύτερα από ποτέ μετά το 2008, με τις παραγωγικές επενδύσεις να τρέχουν 3% ετησίως, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αυξάνουν 7% και την ιδιωτική κατανάλωση 1% αντίστοιχα.

«Η γενικευμένη αυτή πρόοδος στα πολλά διαφορετικά μέτωπα της οικονομίας δεν συντελέστηκε ασφαλώς μόνη της ή με κάποιο αυτόματο πιλότο. Είναι προϊόν της κυβερνητικής πολιτικής για πιο ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που στη θέση της κατανάλωσης με δανεικά και της προώθησης χρηματοπιστωτικών και κερδοσκοπικών κυρίως επενδύσεων, προωθεί ένα μοντέλο που βασίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο κεφάλαιο και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, όπως και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας» υπογράμμισε.

Στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία μαζικής απασχόλησης με τη ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος νεαρών εγκεφάλων από τη χώρα (brain drain).

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, που νωρίτερα έκαναν λόγο για υψηλή φορολογία, επισήμανε: «Μιλήσατε για υψηλή φορολογία. Ναι, είναι υψηλή, αλλά χαμηλότερη από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, και ναι, υψηλότερη από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ιρλανδία». Πρόσθεσε ότι η παραοικονομία εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά με τη δραστηριότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μειώνεται. «Όχι όσο θέλουμε, αλλά μειώνεται» τόνισε.

Έκανε λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης στην πιστή τήρηση του προγράμματος και πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων είναι η αρχή, το ήμισυ του παντός, που έχει ήδη συντελεστεί «και αυτό μας επιτρέπει, μετά από πολλά χρόνια, να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία»._

Documento Newsletter