“Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα δεν μιλά απλώς για οικονομική ανάκαμψη, αλλά για μια γενικότερη θετική δυναμική”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στα Τρίκαλα κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική οικονομία.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση ισχύουν, είπε ο υπουργός, ενώ για το αφορολόγητο σημείωσε ότι όλα είναι υπό διαπραγμάτευση, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει αν και τι θα τηρηθεί.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά το 2019 δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα, πρόσθεσε ότι ο κόφτης υπάρχει μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, ενώ σε σχέση με το αφορολόγητο είπε Πάντως, η κυβέρνηση όπως είπε, θα κάνει το καλύτερο δυνατό, επαναβεβαιώνοντας την πρόθεση να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.
Στο πλαίσιο δηλώσεών του, πριν την εκδήλωση και κληθείς να προβλέψει τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, απάντησε ότι αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. «Αν ακούσουμε – είπε – τις προεκλογικές δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, τότε η Ευρώπη δεν θα έχει τη στενή συμπαράσταση των ΗΠΑ, που είχε μέχρι σήμερα, χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό».
Σε σχέση με τα αιτήματα των αγροτών, που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο «φορολογικό – ασφαλιστικό – μείωση του κόστους παραγωγής», ο κ. Παπαδημητρίου παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην ομιλία του στο δημαρχείο Τρικάλων τόνισε ότι μπορούμε πλέον να μιλούμε όχι απλώς για οικονομική ανάκαμψη, μετά τη μακροχρόνια κρίση, αλλά για μία θετική δυναμική της Ελληνικής οικονομίας, επικαλούμενος «τα κόκκινα δάνεια, που μειώνονται και μία μικρή αλλά σταθερή επιστροφή καταθέσεων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις πιστωτικής επέκτασης.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο υπουργός για να επισημάνει ότι η Θεσσαλία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί τον σιτοβολώνα της Ελλάδας. Επεσήμανε έτσι, τη δυνατότητα ανάδειξης της Θεσσαλίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενός σχήματος συνδυασμένων μεταφορών και αυξανόμενης ζήτησης εγχώριων αγαθών και εμπορευμάτων. Ειδικότερα, τόνισε ότι η ευνοϊκή τουριστική συγκυρία εξωθεί ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία προς την Ελλάδα που οφείλει κάλλιστα να αξιοποιήσει η Θεσσαλία σε μόνιμη βάση αξιοποιώντας τα ορεινά και θαλάσσια αξιοθέατα της, εφόσον προηγουμένως κατορθώσει και αναβαθμίσει τις υποδομές της.
Για τη Θεσσαλία, είπε ο υπουργός οι δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και του τουρισμού για ουσιαστική συμβολή στην έξοδο από την κρίση είναι σημαντικές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο με ποσοτικούς όσο και με ποιοτικούς όρους, προσθέτοντας τις σοβαρές δυνατότητες εκσυγχρονισμού της παραγωγικής δραστηριότητας με άξονα τις εξαγωγές.
«Η Θεσσαλία έχει όλα τα περιθώρια να προσελκύσει επενδύσεις και να μετασχηματίσει τη μεταποίηση χαμηλής γνώσης και τις απαρχαιωμένες δομές διακυβέρνησης αξιοποιώντας τη γνώση και τις υποδομές της περιοχής, ώστε να καταστεί σημαντικό αγροτοβιομηχανικό κέντρο και τουριστικό θέρετρο για την ευρύτερη περιοχή», κατέληξε στην εκδήλωση ο κ. Παπαδημητρίου.