Το barcode θα στείλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του
Γράφει ο Λευτέρης Κρέτσος – Γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Με την απελευθέρωη των επαγγελμάτων (ν. 3919/2011) και τον 4038/2012 (Μεσοπρόθεσμο), η λειτουργία των πρακτορείων διανομής Τύπου δεν εξαρτάται από τη διαδικασία αδειοδότησης.
Η έναρξη και η λειτουργία τους είναι ελεύθερες, με μοναδικό όρο την υποβολή στην υπηρεσία των βασικών στοιχείων τους αναφορικά με την εταιρική τους ταυτότητα, τη φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα, με σκοπό να ασκείται μια γενική εποπτεία στο επαγγελματικό πεδίο των πρακτορείων διανομής Τύπου. Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να δραστηριοποιείται στον χώρο χωρίς να υπόκειται σε περιορισμούς και απαγορεύσεις.
Είναι κοινό μυστικό, όμως, ότι η διακίνηση Τύπου στην Ελλάδα εξελίχθηκε στην ουσία σε κλειστή υπόθεση, ελεγχόμενη από συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα, αφού η κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών αποτελεί βασικό κριτήριο στην κατανομή της διαφημιστικής πίτας. Κάποιοι εκδότες είναι και διανομείς: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει δηλαδή.
Οσο τα πράγματα πήγαιναν καλά υπήρχε αλληλοκάλυψη και σιωπή για το θέμα και κάποιες φωνές διαμαρτυρίας χάνονταν στη γενική εικόνα μιας αγοράς που «ευημερούσε».
Η κρίση ανέδειξε το πρόβλημα και στις καλύτερες «οικογένειες».
Τα καπέλα πάνε και έρχονται και προ κρίσης και στην κρίση. Οι στρεβλώσεις στην αγορά και τα πλασματικά στοιχεία ζουν και βασιλεύουν και διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας για τους πολλούς, ενώ αντίθετα δίνουν ανάσα στους ισχυρούς.
Η πολιτεία δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτή την κατάσταση. Με τη θεσμοθέτηση του barcode σε όλα τα έντυπα και την εφαρμογή του λύνεται επιτέλους το πρόβλημα. Η ηλεκτρονική καταγραφή και ο έλεγχος των πραγματικών πωλήσεων και επιστροφών σε όλα τα πεδία της διακίνησης θα αναδείξουν την πραγματική αγορά και θα εξορθολογίσουν το σύστημα. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη. Εχει μεγάλο οικονομικό κόστος για την πολιτεία, το οποίο επωμίζεται, αλλά εκείνο που προέχει είναι η διαφάνεια και η σωστή θεσμική λειτουργία όλων των εμπλεκομένων στον χώρο του Τύπου. Η ενημέρωση παραμένει αγαθό και είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.