Πάντοτε η Δεξιά μίκραινε την Ελλάδα

Η κυβέρνηση των «αρίστων» επιδίδεται στο διαρκές παραμύθιασμα των ελλήνων πολιτών, πουλώντας υπερπατριωτισμό και δήθεν εθνικά μεγαλεία. Πρόσφατο παράδειγμα ο ισχυρισμός Μητσοτάκη «μεγαλώσαμε την Ελλάδα», επικαλούμενος το γεγονός ότι τα χωρικά ύδατα της χώρας μας επεκτάθηκαν στο Ιόνιο, από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Αλήθεια, τόσο εύκολα μεγαλώνει η ελληνική επικράτεια; Άκρως επικίνδυνη η προσέγγιση αυτή, διότι κάποιοι επιμένουν στην επέκταση των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, κάτι εντελώς διαφορετικό από την προτεινόμενη και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέκταση νοτίως της Κρήτης και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσωπικά, δεν φοβάμαι τον διάλογο με την Τουρκία στην βάση του διεθνούς δικαίου, ούτε την Χάγη φοβάμαι, όπου είχε προσφύγει και η Παλαιστινιακή Αρχή για το τείχος του Σαρόν στα κατεχόμενα, παίρνοντας απόφαση, το 2004, και μάλιστα με ψήφους 14-1, που χαρακτήριζε το τείχος παράνομο και κατεδαφιστέο.

Μια που φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, η ιστορία της πολύπαθης χώρας μας διδάσκει ότι ουδέποτε η Δεξιά με τις διάφορες εκφράσεις της επιδίωξε το μεγάλωμα της Ελλάδας. Θα έλεγα ότι και το 1821 ήταν έργο κυρίως της Αριστεράς, με την ευρύτερη έννοια, διότι τότε Αριστερά ήταν η Γαλλική Επανάσταση και οι ιδέες της, τις οποίες ασπαζόταν και διεκδικούσε η Φιλική Εταιρεία, νωρίτερα ο Ρήγας Φεραίος, μεταγενέστερα ο Κοραής και ο Σολωμός, θα έλεγα και ο Λόρδος Βύρων, «ένας Τσε Γκεβάρα της εποχής του». Αντιθέτως, Δεξιά ήταν οι κοτσαμπάσηδες και το προσκυνημένο στον Σουλτάνο εκκλησιαστικό κατεστημένο.

Αν έρθουμε στο σήμερα, μεγαλώνει η πατρίδα μας όταν καθίσταται ικανή να προασπίζεται τα εθνικά της θέματα, αναβαθμίζοντας και την διεθνή της θέση, μέσω της ισότιμης διεθνούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο, επιλογές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγαλώνει και ψηλώνει η Ελλάδα όταν αποσπά τον παγκόσμιο θαυμασμό για την πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως συνέβη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι και ο Πάπας επισκέφθηκε την Λέσβο εγκωμιάζοντας την τότε κυβέρνησή μας.

Αντιθέτως, μικραίνει η Ελλάδα όταν περιφέρει στην Ευρώπη τον δίσκο της επαιτείας, όπως συνέβη μετά το 2010, που της επιβλήθηκαν οι μνημονιακές πολιτικές, ιδιαίτερα επώδυνες, με κυβέρνηση Σαμαρά. Τότε, που ο δήθεν ανένδοτος σήμερα τέως πρωθυπουργός, «προσκυνούσε» την Μέρκελ, ζητώντας συγχώρεση με το «ουδείς αναμάρτητος».

Επιπλέον, μικραίνει η χώρα μας όταν συρρικνώνεται πληθυσμιακά είτε με την εγκατάλειψη των παραμεθόριων περιοχών, του Βόρειου Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου, είτε με την αιμορραγία της μετανάστευσης, την οποία άλλωτε η Δεξιά απέδιδε στο «φιλαπόδημον του Έλληνος». Άλλωστε, γνωστό τοις πάσι είναι ότι στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα η Δεξιά χαρακτήριζε την Ελλάδα «ψωροκώσταινα».

Ας αφήσει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός τα μεγάλα λόγια, ας αξιοποιήσει την Συμφωνία των Πρεσπών για ένα σχέδιο συνανάπτυξης και κοινής ασφάλειας στα Βαλκάνια και ας προσεγγίσει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στη βάση των κοινών συμφερόντων Ελλάδας-Τουρκίας. Χωρίς να έχω αυταπάτες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασπάζεται την θέση ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης «δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι, ούτε αιώνιοι εχθροί, αλλά αιώνια συμφέροντα».

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία