Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Ετών 31 με ακαταμάχητη θηλυκή γοητεία

Το µακροβιότερο κινηµατογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας κλείνει φέτος 31 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει µε µια χορταστική διοργάνωση που θα µας συντροφεύσει για περίπου δύο εβδοµάδες (21 Νοεµβρίου – 5 ∆εκεµβρίου). 

Όλες οι προβολές γίνονται στον κινηµατογράφο Τριανόν εκτός από την τελετή έναρξης που θα γίνει στις 21 Νοεµβρίου στον κινηµατογράφο Ιντεάλ µε την προβολή του «Euforia», του νέου φιλµ της Ιταλοελληνίδας σκηνοθέτιδας-ηθοποιού Βαλέρια Γκολίνο.

Ο εµπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Νίνος Φένεκ Μικελίδης µαζί µε την οµάδα των µόνιµων συνεργατών του έφτιαξαν φέτος ένα αρκετά ελκυστικό πακέτο ταινιών για τον Έλληνα σινεφίλ µε βασική ιδέα τη γυναίκα. Από το επίτιµο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης (η Βαλέρια Γκολίνο θα βρεθεί στην Αθήνα για την προβολή της ταινίας της και θα συνοµιλήσει µε το κοινό) µέχρι µια πληθώρα ταινιών από και για τις γυναίκες, τις ρετροσπεκτίβες στις Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα που σηµάδεψαν µε τις ταινίες τους τον νέο ελληνικό κινηµατογράφο και κυρίως την ενότητα µε τίτλο «7 γυναίκες – 7 ταινίες», όλοι οι δρόµοι του φετινού πανοράµατος οδηγούν στη γυναίκα.

Καινούργιες παραγωγές

Ο διαγωνιστικός χαρακτήρας του φεστιβάλ ενισχύει αυτήν τη θέση καθώς αρκετές από τις ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τµήµατος στο οποίο συµµετέχουν πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές έχουν γυναικείο προφίλ. Αξίζει να σηµειώσουµε τη Ρωσίδα Elizaveta Stishova που πραγµατοποιεί το σκηνοθετικό της ντεµπούτο µε το «Suleiman mountain», τις βραβευµένες στο Κάρλοβι Βάρι «Μύγες του χειµώνα» του Σλοβένου Olmo Omerzu, την «Αγάπη» του Κροάτη Branko Schmidt, το «Μόνη στον γάµο µου» της Ρουµάνας Marta Bergman για µια νεαρή Ροµά που προσπαθεί να ξεφύγει από τις παραδόσεις της φυλής της, την «Ευγενική αδιαφορία του κόσµου» του Adilkhan Yerzhanov, το ολλανδικό ντοκιµαντέρ «∆ίκη» του Σεργκέι Λοζνίτσα που χρησιµοποιεί ιστορικά επίκαιρα για να σχολιάσει µια από τις πρώτες δίκες που ενορχήστρωσε ο Στάλιν κ.ά. Τα ελληνικά φιλµ που διαγωνίζονται στο διεθνές πρόγραµµα είναι η «Παύση» της πρωτοεµφανιζόµενης Τώνιας Μισιαλή που µιλάει για τη φθορά των σχέσεων µέσα στον γάµο και το «Η τέχνη καταστρέφει» του Νίκου Κορνήλιου µε θέµα τη σχέση ενός διάσηµου ηθοποιού µε τις δύο κόρες του.

Κλασικές αξίες

Στο αφιέρωµα «7 γυναίκες – 7 ταινίες» θα προβληθούν επτά ταινίες του παγκόσµιου σινεµά που έχουν απόλυτη πρωταγωνίστρια µια γυναίκα. Πρόκειται για τον «Γαλάζιο Αγγελο» του Γιόζεφ φον Στέρν-µπεργκ µε τη Μάρλεν Ντίτριχ, το «Ζούσε τη ζωή της» του Γκοντάρ µε τη µούσα του Αννα Καρίνα, το φιλµ του Ινγκµαρ Μπέργκµαν «Ερωτες χωρίς φραγµό», την «Ωραία της ηµέρας» του Μπουνιουέλ µε την Κατρίν Ντενέβ, τη «∆ιπλή ζωή της Βερόνικα» του Κισλόφσκι, το «Ορλάντο» της Σάλι Πότερ και τη βαθιά πολιτική «Χρυσοµαλλούσα» του Τώνη Λυκουρέση, που φέτος κλείνει 40 χρόνια από την πρεµιέρα της το 1978.

Παλιό Vs νέο και βραβεία

Στα παράλληλα τµήµατα του φεστιβάλ όµως υπάρχουν κι άλλα διαµάντια του νέου (το τµήµα «Η διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή» περιλαµβάνει έξι ταινίες φετινής παραγωγής που συµµετείχαν σε µεγάλα διεθνή φεστιβάλ) αλλά και του κλασικού κινηµατογράφου. Σηµειώνουµε χαρακτηριστικά το αφιέρωµα στον Νίκο Παπατάκη (µη χάσετε την αριστουργηµατική «Φωτογραφία» αλλά και τον «Ισορροπιστή» µε το πορτρέτο του Ζαν Ζενέ), το τµήµα «∆ηµοσιογράφοι/συγγραφείς εµπνέουν σκηνοθέτες» που φιλοξενεί ταινίες όπως «Ο θαλασσόλυκος» του Μάικλ Κερτίζ, το «Να έχεις και να µην έχεις» του Χάουαρντ Χοκς, την «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, το «Εκκρεµές της αγωνίας» του Ρότζερ Κόρµαν, το «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» του Τέρι Γκίλιαµ κ.ά. Τέλος, να σηµειώσουµε την προβολή του αριστουργήµατος του Ακίρα Κουροσάβα «Ο καταδικασµένος» καθώς και «Τα πάθη της Ζαν ντ’ Αρκ» του Καρλ Ντράγερ, από τα αριστουργήµατα του βωβού κινηµατογράφου, που θα προβληθεί την Κυριακή 25 Νοεµβρίου συνοδεία ζωντανής πρωτότυπης µουσικής από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο.

Εκτός της Βαλέρια Γκολίνο που θα τιµηθεί µε το Ειδικό Βραβείο του Πανοράµατος θα τιµηθούν επίσης για τη συνεισφορά τους στον κινηµατογράφο ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης και η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα. 

Ετικέτες