Συναγερμός για την πανώλη αιγοπροβάτων: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Αττική

Συναγερμός για την πανώλη αιγοπροβάτων: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Αττική

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στην Αττική, και συγκεκριμένα σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.

Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, και έτσι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική.

Άμεσα τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.

Το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα «χτενίσουν» την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Τα νέα μέτρα για τα αιγοπρόβατα

Απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα τόσο για αναπαραγωγή όσο επίσης για πάχυνση και σφαγή με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς η πανώλη εκτός από τη Θεσσαλία χτύπησε και την Κορινθία καθώς και άλλες περιοχές της χώρας.

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Σημειώνεται ότι το κρούσμα πανώλης που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος έχει σαν αποτέλεσμα να θανατωθούν όλα τα ζώα της μονάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Παράλληλα, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χιλιομέτρων και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων.

Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα στα Τρίκαλα

Υπενθυμίζεται ότι, σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για το θάψιμο των ζωντανών αιγοπροβάτων με πανώλη σε κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα, που έφερε στο φως το documentonews.gr.

Η προκαταρκτική έρευνα αφορά στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης σε κίνδυνο και του

Εκτός από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρικάλων, άμεση ήταν και η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα μετά την αποκάλυψη του Documento στις 24 Ιουλίου του 2024. Το ίδιο απόγευμα μετά από σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε εντολή να αντικατασταθεί ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής Τρικάλων ενώ παράλληλα έδωσε εντολή για πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος.

Επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Διαβάστε επίσης:

Έλενα Ακρίτα: «Η κυρία Πετρούλια διαψεύδει ότι έχει πρόβλημα υγείας – Το βίντεο πριν τη διαγραφή Πολάκη το είδε κανείς;»

Παναγιωτόπουλος για Γεωργιάδη: «Ιδού η “Ρόδος” και η Κως και όλη η Ελλάδα – Συνεχίζετε την εκθεμελίωση του ΕΣΥ»

Νέα υποχώρηση Μητσοτάκη για τους γενικούς γραμματείς: Έβγαλε «πασοκογενείς» για να βάλει «γαλάζιους» – Ποιοι είναι οι 25 που ανασχηματίστηκαν

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter