Με μία πρωτοφανή κυνικότητα και με την γνωστή συνταγή της διαστροφής της πραγματικότητας αντιμετώπισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα ερωτήματα του documentonews.gr για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα που καταγράφει το World Justice Project, που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
Ομολογουμένως, όταν αποφασίζαμε να ζητήσουμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εξηγήσεις για τα όσα καταγράφει η νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού World Justice Project για την αποτελεσματικότητα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, δεν περιμέναμε τον Παύλο Μαρινάκη να… αυτομαστιγωθεί στην αίθουσα συντακτών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Όμως η απάντησή του κάθε άλλο παρά μία κυβέρνηση που «λαμβάνει υπόψην» τόσο σημαντικές εκθέσεις, που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης.
«Είδαμε πριν από λίγες ημέρες έναν νέο δείκτη αποτελεσματικότητας του κράτους δικαίου, το World Justice Project, να απεικονίζει τη χώρα μας σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις, στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Σημειώνεται μεγάλη αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών. Σας απασχολεί ο διεθνής αντίκτυπος από αυτή την ιστορία για τη χώρα και για την Κυβέρνηση;» ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επισημαίνοντας πως την ώρα που γινόταν η ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, κατέθετε στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής για τις υποκλοπές και για τα όσα έγιναν στην Α.Δ.Α.Ε..
Υπενθυμίζεται πως ο ελληνικός δείκτης σημειώνει νέα πτώση, όπως καταγράφεται στη σχετική λίστα, υποχωρώντας στο 1,4% σε σχέση με τις μετρήσεις της περασμένης χρονιάς, ενώ η χώρα παραμένει σταθερά μεταξύ των τελευταίων στην κατάταξη. Ο εν λόγω δείκτης βασίζεται σε καταγραφές του δικονομικού συστήματος κάθε χώρας, τους περιορισμούς που επιβάλλει κάθε κυβέρνηση, η τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των Ρυθμιστικών Αρχών.
Η ελάχιστη πρόοδος των ερευνών της Δικαιοσύνης όσον αφορά το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, αποτελεί σύμφωνα με το Euractiv, έναν από τους λόγους για τους οποίους υπέστη περαιτέρω μείωση ο ελληνικός δείκτης. H Ελλάδα είναι η τρίτη από το τέλος στη λίστα που αφορά τις χώρες της ΕΕ με «σκορ» 0,61, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, όπου σημειώθηκε πτώση 2,2% και 4,3% αντίστοιχα στους σχετικούς δείκτες συγκριτικά με το 2022.
«Κατ’ αρχάς να πούμε, γιατί την διάβασα και εγώ την Έκθεση, ότι μολονότι για πέμπτη συνεχή χρονιά ο συγκεκριμένος δείκτης σε παγκόσμιο επίπεδο υποχωρεί, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην μειοψηφία των χωρών, που είδαν πέρσι τη συνολική βαθμολογία τους να αυξάνεται, έστω και κατά 1%» ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιλέγοντας να διαβάσει επιλεκτικά την έκθεση, πριν επιδοθεί σε γενικολογίες και παρουσίαση μίας ακόμα μαγικής εικόνας.
«Να πούμε, επίσης, ότι προφανώς όλες τις επιμέρους παρατηρήσεις όλων των αντίστοιχων Εκθέσεων, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν όλες τις χώρες -γίνονται επιμέρους παρατηρήσει- τις λαμβάνουμε και τις επεξεργαζόμαστε. Και να πούμε ότι όλες οι αντίστοιχες Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαρτυρούν, λένε – τα τελευταία χρόνια περισσότερο – ότι υπάρχει βελτίωση σ’ αυτούς τους δείκτες λόγω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση. Και γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις και για το κράτος δικαίου και για τη λειτουργία του Κράτους και για το νομοσχέδιο που αναφέραμε του Υπουργείου Εσωτερικών για τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των οργανισμών και όλες οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν στη Δικαιοσύνη» συνέχισε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, που φαίνεται πως έχει… πάρει τα μαθήματα από τον Γιάννη Οικονόμου που δεν δίσταζε να επιτεθεί σε διεθνείς οργανισμούς, με τον σημερινό εκπρόσωπο να επιλέγει πιο χαμηλούς τόνους.
«Εμείς δεν υποτιμούμε καμία Έκθεση και καμία μελέτη για τη χώρα μας. Τις διαβάζουμε προσεκτικά και κινούμαστε στη κατεύθυνση βελτίωσης της εικόνας της χώρας μας. Και νομίζω ότι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική, αλλά για να είμαστε δίκαιοι νομίζω ότι η εικόνα της Ελλάδας συνολικά τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτό το επίπεδο και σε όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουμε αναφέρει είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Και αυτό αποτυπώνεται και σε όλες τις αντίστοιχες μεγάλες συναντήσεις σε κάθε συγκυρία στην οποία εκπροσωπείται η χώρα μας στο εξωτερικό» κατέληξε ο Π. Μαρινάκης, που κατά την απάντησή του για το «ράπισμα» της έκθεσης του World Justice Project μόνο που… δεν ζήτησε να συγχαρούμε την κυβέρνηση για αυτή της την «επιτυχία».
Κατά τραγική ειρωνεία, την ώρα που ολοκληρωνόταν η ενημέρωση πολιτικών συντακτών, γίνονταν γνωστά τα όσα είπε ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής, ευρισκόμενος ενώπιον ευρωπαϊκών οργάνων για τέταρτη φορά και περιγράφοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και δίωξης όσων το ερευνούν, σοκάροντας για μία ακόμα φορά τη διεθνή κοινή γνώμη.