Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ραντεβού φοιτητών σε συλλαλητήριο στις 6 Νοεμβρίου για τις καταστροφές (Photos)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ραντεβού φοιτητών σε συλλαλητήριο στις 6 Νοεμβρίου για τις καταστροφές (Photos)

«Εδώ είναι όλα καφέ και μες στο χώμα, όπως και ο Παγασητικός». Το μήνυμα που εξέπεμψε φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χρωματίζει κυριολεκτικά την άθλια κατάσταση που επικρατεί καθώς άνοιξαν οι σχολές χωρίς όμως να έχουν επιστρέψει στη φάση που ήταν πριν από τις πλημμύρες. Άρον άρον κουκουλώθηκαν τα περισσότερα σημεία που φανέρωναν το πέρασμα της καταστροφής, όπως στο αμφιθέατρο Ι. Κορδάτος που είναι σφραγισμένο και πιστεύεται ότι είναι γεμάτο λύματα, ενώ στο κτίριο Ρόζας Ιμβριώτη σε διαδρόμους, γραφεία και αίθουσες χάσκουν οι πληγές.

Οι φοιτητές οργανώνονται πλέον για συλλαλητήριο αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και τη χείριστη κατάσταση των εγκαταστάσεων. Ήδη το διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών (ΠΔΜΒ) έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 12.00 μ. στον Θόλο στο συλλαλητήριο στο οποίο καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν μένουμε θεατές στην άθλια και επικίνδυνη καθημερινότητα που βιώνουμε οι φοιτητές του Βόλου, είτε με τηλεκπαίδευση είτε με διά ζώσης διδασκαλία, λόγω των τεράστιων καταστροφών από τις πλημμύρες». Όπως σημειώνουν οι φοιτητές, δεν δέχονται οι σπουδές τους να μπαίνουν σε «λίστα αναμονής» και οι ζωές τους να κινδυνεύουν κάθε φορά που πηγαίνουν στο μάθημα.

Και συνεχίζουν: «Μετά την κοροϊδία της διοίκησης, τις τελευταίες εβδομάδες, τα τμήματά μας άνοιξαν και μας υποδέχτηκαν ξανά. Όμως στο Πολυτεχνείο εκτός των χρόνιων κτιριακών ζητημάτων μάς υποδέχτηκαν με λάσπες και βουνά από κατεστραμμένο εξοπλισμό που είναι άγνωστο πότε και αν θα αντικατασταθεί, στη ΣΑΚΕ με μούχλα, βοθρολύματα, πεσμένες ψευδοροφές και σοβάδες, ενώ για τη βιβλιοθήκη, που αποτελεί ζωτικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μας, δεν υπάρχει καν χρονοδιάγραμμα για την αποκατάστασή της».

Γι’ αυτό τον λόγο διεκδικούν μεταξύ άλλων έκτακτο κονδύλι του υπουργείου Παιδείας προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ύψος των αναγκών που απαιτούνται για την πλήρη επισκευή και συντήρηση όλων των κτιριακών υποδομών.

Και αυτό διότι, όπως λένε, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ιδιωτικοποίηση των σπουδών και το μαράζωμα των δημόσιων υποδομών προς όφελος των ιδιωτικών, «οι υποδομές των ιδρυμάτων είναι αφημένες στην τύχη τους! Με ασυντήρητα κτίρια και υποδομές που υπάρχει αμφιβολία ακόμα και για την ασφάλειά μας σε περίπτωση σεισμού ή βροχών! Οι εικόνες φοιτητών να παρακολουθούν μαθήματα ο ένας πάνω στον άλλον καθισμένοι στο πάτωμα, σε περβάζια παραθύρων, είναι χαρακτηριστικές».

Οι φοιτητές επιμένουν για την ποιότητα των εγκαταστάσεων και των υποδομών, για την αξία τόσο των σπουδών όσο και των πτυχίων τους που διαρκώς πολιορκούνται και υποβαθμίζονται. Παράλληλα στέκονται αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή του από το ισραηλινό κράτος και να απεμπλακεί η Ελλάδα από τη σύγκρουση. Το εν λόγω ψήφισμα που πλειοψήφησε ήταν της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Και οι πανεπιστημιακοί σε ετοιμότητα

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καλούν απόψε, Πέμπτη 2.11.2023, σε γενική συνέλευση έχοντας ως θέμα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση των κτιριακών και άλλων υποδομών του πανεπιστημίου, οι οποίες έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Έχουν κάνει ήδη αυτοψία στους χώρους που παραδίδουν διαλέξεις και στα γραφεία τους. Ήδη αρκετοί μιλούν όχι και με τα καλύτερα λόγια για την κατάσταση που βρήκαν. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπάθησε να φιμώσει οποιεσδήποτε διαφορετικές φωνές, απ’ όπου κι αν προέρχονταν, φτάνοντας στο σημείο να απαιτεί να εξαφανιστούν αναρτήσεις που καταγράφουν την πραγματική κατάσταση, να μη διαψεύδει όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αλλά να επιτίθεται φραστικά σε όποιον έβρισκε μπροστά της και να προαγγέλλει και διώξεις.

Χαρακτηριστική είναι η προ ημερών δημόσια ανάρτηση καθηγητή στο παραλιακό κτιριακό συγκρότημα για τα προβλήματα που συνάντησε, τις καταστροφές και πώς λόγω της θέσης προσπάθησε να δώσει λύσεις για τους φοιτητές: «Θερμές ευχαριστίες στους συναδέλφους μου του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας για τη στήριξή τους προς το πρόσωπό μου. Να συμπληρώσω ότι μετά τα συμβάντα τροποποίησα το πρόγραμμα των αιθουσών της σχολής της τρέχουσας εβδομάδας για να υπάρξει χρόνος αποκατάστασης αιθουσών και χώρων που χρησιμοποιούν φοιτητές και διδάσκοντες, προκειμένου να μην κινδυνέψει η σωματική τους ακεραιότητα ή υγεία. Μια μόνο φωτογραφία κοινόχρηστου χώρου, του κλιμακοστάσιου που χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές της Σχολής μας, καθώς και διδάσκοντες και διοικητικοί, αρκεί για να γίνουν αντιληπτά τα όποια προβλήματα παραμένουν. Οι οσμές μούχλας, που καθιστούν αίθουσες μη προσβάσιμες, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτές διαδικτυακά».

Κατόπιν εορτής

Όπως πληροφορούμαστε, μόλις άνοιγαν τα κτιριακά συγκροτήματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα την περασμένη εβδομάδα και με νωπές ακόμη τις απαράδεκτες συμπεριφορές, οι πρυτανικές αρχές απέστειλαν μήνυμα να γίνει η καταγραφή των καταστροφών! Η αυτοψία από την πλευρά της έδινε πράσινο φως να ανοίξουν αμφιθέατρα και διοικητικές υπηρεσίες, και μόνο μετά την κατακραυγή έπραξε αυτό που έπρεπε να είχε κάνει ήδη εξ αρχής.

Documento Newsletter