Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δεν έχει χρήματα ούτε για τη θέρμανση

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δεν έχει χρήματα ούτε για τη θέρμανση

Είναι ένα από τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και στα 100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια με χρόνο ζωής κάτω από 50 χρόνια. Ομως, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει λεφτά ούτε για την αναγκαία θέρμανση, όπως καταγγέλλει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Αλέξανδρος Κεσσόπουλος.

Δεν υπάρχει κονδύλι για να αγοραστεί ένα ανταλλακτικό και τα γραφεία των μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού είναι παγωμένα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προπαγανδίζει την αντισυνταγματική «πανάκεια» των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ίδια ώρα έχει παρατήσει τα πραγματικά άριστα δημόσια πανεπιστήμια σε ένα σπιράλ συνεχούς υποβάθμισης. Χαρακτηριστικό ότι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η κρατική χρηματότηση έχει μειωθεί κατά 58,62% από το 2009 ενώ οι φοιτητές έχουν αυξηθεί κατά 39,7% το ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά σχεδόν 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ είναι λιγότερα κατά 44 άτομα (-8,76%), το υπόλοιπο προσωπικό έχει μειωθεί κατά 129 άτομα (-22,71%), την ώρα μάλιστα που οι εγγεγραμμένοι φοιτητές έχουν αυξηθεί κατά 39,78%.

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γενικότερα, χρήζει άμεσης γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική Πολιτεία τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό του όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του, να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς» υπογράμμιζε η Σύγκλητος.

Η ανάρτηση για τη θέρμανση

«Τα air condition δεν λειτουργούν, διότι λείπει κάποιο ανταλλακτικό. Κατόπιν επίμονων ερωτημάτων, λάβαμε την απάντηση ότι έχει μεν εγκριθεί η σχετική δαπάνη, αλλά προς το παρόν δεν εκτελείται καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι» περιγράφει ο ίδιος και προσθέτει:

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τυχή του και αναγκάζεται να λειτουργεί με διαρκώς μειούμενους πόρους, τόσο ανθρώπινους όσο και υλικούς. Σε λίγα λεπτά θα έρθουν να εξετασθούν φοιτητές από τη Ρουμανία, οι οποίοι/ες βρίσκονται στην Κρήτη με το πρόγραμμα erasmus.

Αφού τους ζητήσω συγνώμη για τις συνθήκες της εξέτασης, θα μπω στον πειρασμό να ρωτήσω αν επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες στα πανεπιστήμια της χώρας τους. Θλίψη και θυμός».

Documento Newsletter