Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους εκφράζουν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς τους μαθητές και τους καθηγητές της Μανταμάδου της Λέσβου που αντιδρούν στις τριτοκοσμικές συνθήκες των σχολικών τάξεων, αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο και ενίοτε διώκονται με τρόπο που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές. Μάλιστα όπως επισημαίνουν στην πύρινη ανακοίνωσή τους ζητήθηκε από καθηγητές να «δώσουν» τους μαθητές τους που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Οι ακαδημαϊκοί στρέφονται απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ζητούν εξηγήσεις ακόμα και από τους εισαγγελείς που επέτρεψαν ανήλικοι να απομονωθούν και να ανακριθούν σε σχολείο από μέλη του ΑΤ Αγίας Παρασκευής της Λέσβου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «χωρίς να έχουν λάβει καμία σχετική άδεια, εισέβαλαν στον αύλειο χώρο του σχολείου και άρχισαν να ανακρίνουν τα παιδιά και να τους ζητάνε να καταδώσουν τους συμμαθητές τους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δίνουν «φιλικές» συμβουλές σε ανήλικα παιδιά να βρουν δικηγόρο, και όλα αυτά χωρίς την παρουσία των γονέων τους ή των καθηγητών τους».
Υπενθυμίζεται πως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό κάθε μέρα από το πρώτο κουδούνι, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν ακόμα πιο δραστήρια οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με αφορμή τις διαγραφές των φοιτητών, το πάγιο πρόβλημα της στέγασης και τις ανεπαρκείς φοιτητικές εστίες. Μαζί τους και οι ακαδημαϊκοί οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δει εντελώς παγιωμένες τις απολαβές τους, όταν την ίδια στιγμή η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια και η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματά τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
«Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις διώξεις και την τρομοκράτηση των μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Μανταμάδου στη Λέσβο. Κατά την περσινή απόπειρα καταστρατήγησης του Συντάγματος, και συγκεκριμένα του άρθρου 16 από την κυβέρνηση, νέα παιδιά από τα σχολεία του Μανταμάδου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο φοιτητικό πληθυσμό πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων, όπως ανάλογα έπραξαν μαθήτριες και μαθητές σε όλη τη χώρα.
Την 11η Σεπτεμβρίου 2024, επίσημη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, η αστυνομία, και συγκεκριμένα μέλη του ΑΤ Αγίας Παρασκευής, χωρίς να έχουν λάβει καμία σχετική άδεια, εισέβαλαν στον αύλειο χώρο του σχολείου και άρχισαν να ανακρίνουν τα παιδιά και να τους ζητάνε να καταδώσουν τους συμμαθητές τους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δίνουν «φιλικές» συμβουλές σε ανήλικα παιδιά να βρουν δικηγόρο, και όλα αυτά χωρίς την παρουσία των γονέων τους ή των καθηγητών τους. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που ενδεχομένως έδωσαν εντολή να απομονωθούν και ανακριθούν ανήλικοι θα όφειλαν να εξηγήσουν τη στάση τους. Θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί εάν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε ενημερωθεί για το τί επρόκειτο να συμβεί.
Πρόκειται για ξεκάθαρη απόπειρα τρομοκράτησης και καταφανή αυταρχική εκτροπή.
Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε αποτροπιασμό για τις διώξεις και τον εκφοβισμό μαθητριών και μαθητών και προσλαμβάνουμε τις ζοφερές αυτές εξελίξεις ως μέρος κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζει την στήριξη και αλληλεγγύη του στις συναδέλφισσες και τους συνάδελφους καθηγητές και καθηγήτριες των σχολείων του Μανταμάδου που δέχθηκαν και δέχονται αφόρητη πίεση να καταδώσουν τους μαθητές τους. Αλλά πάνω από όλα, είμαστε δίπλα στα νέα παιδιά και στις οικογένειές τους που βιώνουν ακατάληπτη τρομοκράτηση και εκφοβισμό από κρατικούς λειτουργούς που απροσχημάτιστα εχθρεύονται την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη γνώση.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Καταδικάζουμε επίσης τις πρόσφατες πρακτικές απομάκρυνσης μαθητών από τα σχολεία τους λόγω συγχωνεύσεων. Στα σχολεία που όλο και συρρικνώνονται λόγω των αιφνίδιων πολιτικών επιλογών που δεν επιτρέπουν πλέον τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών, έρχεται να προστεθεί το παράδειγμα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, όπου οι ελάχιστοι εννέα (9) μαθητές-τριες που επέλεξαν την κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών οδηγήθηκαν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για να συμπληρωθεί τμήμα με διψήφιο αριθμό μαθητών.
Ο όλο και μικρότερος αριθμός μαθητών στις Ανθρωπιστικές Σπουδές είναι αναμενόμενος, σε συνάρτηση με τις πολιτικές που θέλουν το πεδίο αυτό «επαγγελματικά ασύμφορο» και στρέφουν τους νέους και τις νέες σε πιο «τεχνολογικές» επιλογές. Όταν όμως φτάνουμε στο σημείο να τιμωρούμε τα παιδιά που το επέλεξαν με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στην τελευταία τάξη του Λυκείου, τότε το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των παιδιών που αγωνίζονται να παραμείνουν στο σχολείο τους και στηρίζουμε το δικαίωμά τους στη μόρφωση».
Διαβάστε επίσης
Εκλογές ΗΠΑ: Πώς η μάχη Χάρις – Τραμπ επηρεάζει τις αγορές – Οι πιθανές αντιδράσεις σε κάθε σενάριο
Εκλογές ΗΠΑ: Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες – Οι κρίσιμες πολιτείες και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Το λόμπι του Ιλίρ Μέτα στον Τραμπ με χρηματισμό μέσω Ελλάδας – Ο καθοριστικός ρόλος Έλληνα δικηγόρου
Εκλογές ΗΠΑ: Βγήκε το πρώτο αποτέλεσμα – Τι έδειξε η κάλπη στο ιστορικό Ντίξβιλ Νοτς (Video)
Εκλογές ΗΠΑ: Χάρις ή Τραμπ; – Τι δείχνουν οι στοιχηματικές για νικητή, εκλέκτορες και λαϊκή ψήφο
Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί το «μπλε τείχος» και η «ζώνη του ήλιου» θα κρίνουν τη μάχη Χάρις – Τραμπ