Πανεπιστημιακοί κατά Δένδια για τις στρατιωτικές σχολές: Επιστροφή δεκαετία του ’70

Μετωπική σύγκρουση των Ενόπλων Δυνάμεων με την ακαδημαϊκή κοινότητα φέρνει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα για εεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων καταγγέλλει την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας «προνομιούχων» αξιωματικών με τον τίτλο Στρατιωτικό Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), μιλώντας ξεκάθαρα για επιστροφή στο καθεστώς προ του 2003 και «παραχάραξη» του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ΑΣΕΙ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει ότι αξιωματικοί απόφοιτοι των ΑΣΕΙ, χωρίς ουσιαστική ακαδημαϊκή κρίση και χωρίς να απαιτούνται αναγνωρισμένα επιστημονικά προσόντα, θα καταλαμβάνουν μόνιμες θέσεις διδασκαλίας και έρευνας, με βαθμολογική και οικονομική εξομοίωση προς τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.

«Είναι μια νομοθέτηση ‘στα μέτρα’ συγκεκριμένων προσώπων. Μια νέα ελίτ με προνόμια, αμετάθετο, ακαδημαϊκή επίφαση και χωρίς διεθνώς αναγνωρισμένο έργο», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του Συλλόγου.

Οι πανεπιστημιακοί της Ευελπίδων καταγγέλλουν ότι τα μέλη του Σ.Δ.Ε.Π. θα εκλέγονται με κλειστές διαδικασίες και όχι με ανοιχτές κρίσεις, θα έχουν πρόσθετες αμοιβές και δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των κανονικών ΔΕΠ, ενώ την ίδια ώρα:

  • Δεν θα απαιτείται συνάφεια διδακτορικού με τη διδασκόμενη ειδικότητα (π.χ. δυνατότητα διορισμού θεολόγου σε θέση μηχανικού),
  • Θα εντάσσονται στα όργανα των ΑΣΕΙ δημιουργώντας θεσμική σύγχυση (εκλεκτορικά, εισηγητικές επιτροπές, κ.λπ.),
  • Ενδέχεται στο μέλλον να διεκδικήσουν ακόμη και υπαγωγή στο ειδικό μισθολόγιο των ΔΕΠ.

Παραπλάνηση και ανύπαρκτη διαβούλευση

Στην αναλυτική επιστολή τους προς τον Νίκο Δένδια, τα μέλη του Συλλόγου ξεκαθαρίζουν ότι ο θεσμός του professor of practice, στον οποίο παραπέμπει το νομοσχέδιο, υφίσταται ήδη μέσω του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.), και πως η δημιουργία νέας κατηγορίας αποτελεί παραπλανητική επίκληση αμερικανικών μοντέλων.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι ότι ουδέποτε έγινε θεσμική διαβούλευση με τα αρμόδια όργανα των Στρατιωτικών Σχολών. Το μόνο σχετικό υλικό αφορά ένα υπηρεσιακό σημείωμα του περασμένου Νοεμβρίου, από το γραφείο του τότε υφυπουργού Άμυνας, χωρίς καμία συζήτηση σε Ακαδημαϊκή Συνέλευση ή Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.

Πίσω ολοταχώς στη δεκαετία του ’70

Η ρύθμιση καταρρίπτει και την κυβερνητική ρητορική περί ίδρυσης Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. Όπως τονίζει ο Σύλλογος, «εγκαταλείπεται η προοπτική που άνοιξε ο Ν.3187/2003 και επιστρέφουμε σε λογικές δεκαετίας ’70, όπου στρατιωτικοί δίδασκαν χωρίς καμία ακαδημαϊκή αναγνώριση».

Ζητούν την άμεση απόσυρση των άρθρων 62 και 63 και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας παρουσία της ΠΟΣΔΕΠ, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες στην αξιολόγηση, τη λειτουργία και τη νομιμότητα των ΑΣΕΙ.

Διαβάστε επίσης

Έναν χρόνο δεν έβλεπαν τον Κολοσσό της μαφίας – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Δασμοί Τραμπ: Πλήττουν όλες τις εθνικές οικονομίες αλλά περισσότερο την αμερικανική – Τι δείχνουν οι αγορές

ΗΠΑ – «Hands Off!»: 1.200 διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 3 τραυματίες σε ρωσική «πυραυλική επίθεση» στο Κίεβο

ΗΠΑ: Ο δεύτερος θάνατος παιδιού από ιλαρά «συγκίνησε» τον υπουργό Υγείας Κένεντι Τζούνιορ