Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Άρχισαν τα δύσκολα με τις διακομιδές με συνοδεία… μικροβιολόγου

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Άρχισαν τα δύσκολα με τις διακομιδές με συνοδεία… μικροβιολόγου

Με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο εγκαινιάζεται το νέο πρόγραμμα διακομιδών διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Όπως αποκαλύπτει το epiruspost.gr το πρόγραμμα εφημεριών του Απριλίου για διακομιδές καταρτίστηκε στη βάση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων το οποίο μετά από προσφυγές εντατικολόγων ζήτησε την πλήρη συμμόρφωση με την νομοθετική ρύθμιση.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι «οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών πραγματοποιούνται από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους γιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι μήνες ειδικότητας».

Για αρκετούς μήνες και παρά τις προσφυγές που είχαν ξεκινήσει σχεδόν πριν ένα χρόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με βάση την εισήγηση της Ιατρικής Υπηρεσίας είχε επιλέξει να γίνονται οι διακομιδές από εντατικολόγους και αναισθησιολόγους.

Όμως η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δεν άφησε κανένα περιθώριο για συνέχιση του καθεστώτος αυτού, απαίτησε την άμεση συμμόρφωση του Νοσοκομείου και έχει ορίσει νέα ημερομηνία κατά την οποία θα εξετάσει την συμμόρφωση αυτή.

Με βάση λοιπόν τον νόμο και τη δικαστική απόφαση καταρτίστηκε το πρόγραμμα του Απριλίου στο οποίο περιλαμβάνονται μικροβιολόγοι, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι ακόμη και ψυχίατροι οι οποίοι θα κάνουν διακομιδές.

Η 1η Απριλίου είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου προγράμματος. Εφημερεύει ειδικευόμενη μικροβιολογίας.

Η πρεμιέρα συμπίπτει με την ανάγκη διακομιδής ενός εξαιρετικά σοβαρού περιστατικού. Πρόκειται για έναν νεαρό φοιτητή ο οποίος αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΑΧΕΠΑ ώστε να τον αναλάβει θωρακοχειρουργός.

Η διακομιδή αυτού του περιστατικού θα γίνει συνοδεία ειδικευόμενου μικροβιολόγου αφού έτσι αποφάσισαν δικαστές και εισαγγελέας!

Στο νοσοκομείο βέβαια σήμανε συναγερμός καθώς οι γιατροί αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που υπάρχει. Μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν αποφασίστηκε πέρα από τον γιατρό εφημερίας να συνοδεύσει τον νεαρό και γιατρός της Καρδιολογικής.

Με την διαφορά ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λύση κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη διακομιδής.

Σημειώνεται ότι οι διακομιδές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προς την Αθήνα, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη κατά κανόνα δεν ξεπερνούν τις 15 σε ετήσια βάση.

Πηγή: epiruspost.gr

Documento Newsletter