Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Διαρροές αποκαλύπτουν το σχέδιο «Βιβλιοθήκη»

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Διαρροές αποκαλύπτουν το σχέδιο «Βιβλιοθήκη»

Μια διαρροή της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει το γεγονός πως οι σκηνές απάνθρωπης αστυνομικής βίας που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ δεν αποτελούν παρά πρόβα τζενεράλε για το σχέδιο «Βιβλιοθήκη», που αφορά στην δοκιμαστική εμφάνιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με μεικτές περιπολίες στον πανεπιστημιακό χώρο έτος και αντανακλούν στο εγχείρημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αποσκοπεί στην πλήρη διάχυση του δόγματος περί νόμου και τάξης σε κάθε κοινωνικό πυρήνα.

Ρεπορτάζ του Θέματος αναφέρει πως «σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ. με την κωδική ονομασία “Σχέδιο Βιβλιοθήκη” περιλαμβάνει τρεις άξονες και θα εφαρμόζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όσους μήνες και αν χρειαστεί. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη χαρτογράφηση όλων των χώρων του ΑΠΘ».

«Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αφορά την 24ωρη παρουσία στο σημείο όπου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη ακόμη και αν χρειαστεί να ενισχυθεί με δυνάμεις των ΜΑΤ. Το πρώτο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρχει μια κλούβα στον χώρο και οι άνδρες με πλήρη εξοπλισμό να είναι έτοιμοι να επέμβουν στην περίπτωση που κάποιοι αποπειραθούν να κάνουν παρέμβαση στις εργασίες. Σε αυτό το σημείο στο σχέδιο υπάρχει ειδική επισήμανση στον τρόπο που θα ενεργήσουν στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα, καθώς οι εισηγήσεις των αναλυτών λένε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μικρή μερίδα φοιτητών αλλά και καθηγητών. Εκτιμούν, δε, ότι ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι στην πλατεία Χημείου, απέναντι ακριβώς από το Τμήμα Βιολογίας. Ο τρίτος άξονας του σχεδίου αφορά τους συνεχείς ελέγχους και τις περιπολίες γύρω από την περιοχή, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι ομάδες και τα άτομα που πιθανόν θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια στους χώρους του ΑΠΘ», τονίζεται στο ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια τονίζεται ο σημαντικός ρόλος που αναμένεται να παίξουν οι ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν για να στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ και οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε τετράμηνη εκπαίδευση. Αναφέρεται μάλιστα πως το «πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στη ΓΑΔΑ, στην οποία θα υπηρετούν 300 άνδρες και γυναίκες της νέας υπηρεσίας και Τμήμα ΟΠΠΙ στη ΓΑΔΘ, όπου θα τοποθετηθούν οι 100 ειδικοί φρουροί. Για το τμήμα της Θεσσαλονίκης αναμένεται -φυσικά μετά την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ και την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας των ΟΠΠΙ- να βγουν στη δράση περιπολώντας στο campus του ΑΠΘ».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα κλιμάκια θα είναι μεικτά, «με αστυνομικούς που θα οπλοφορούν να συνοδεύουν τους ειδικούς φρουρούς της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να μπουν σιγά-σιγά από τη θεωρητική εκπαίδευση στην πράξη», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Θέματος.

Τονίζεται επίσης ότι στόχος είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία να εγκατασταθεί τον Οκτώβριο στα τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι συγκεκριμένες διαρροές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την εξάπλωση της τρομολαγνείας και της αστυνομοκρατίας ως εργαλείων για τη διατήρηση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία με στόχο την καταστολή και τη φίμωση του φοιτητικού κινήματος ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μετατρέπει τον πανεπιστημιακό χώρο από πεδίο δημοκρατίας σε πεδίο δόξης λαμπρό για έξυπνη επιχειρηματικότητα με την πλήρη ιδιωτικοποίησή του.

Documento Newsletter