«Είναι ο Μητσοτάκης, ηλίθιε» έγραφε το πρωτοσέλιδο του Documento το Σαββατοκύριακο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, παραφράζοντας τον επικοινωνιολόγο του Μπιλ Κλίντον, Τζέιμς Κάρβιλ. Ένα πρωτοσέλιδο, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να κορνιζάρουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να τους θυμίζει ποιος είναι ο πραγματικός τους ρόλος στην πολιτική σκηνή.
Σε μια εποχή όπου η κοινωνία μαστίζεται από ακρίβεια, από σκάνδαλα, από την προσπάθεια να συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, από εγκληματικότητα, από διαφθορά και από άλλα πολλά, τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να ασκήσουν ουσιαστική αντιπολίτευση για να σταματήσει η κατρακύλα. Δεν είναι επιλογή τους. Είναι λαϊκή εντολή.
Και φαίνεται πως πλέον στην Κουμουνδούρου, μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, αφήνουν πίσω τις εσωκομματικές έριδες και στοχεύουν στην επόμενη μέρα, με στόχο το κόμμα να σταθεί δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας και απέναντι στην κυβέρνηση που εδώ και μερικούς μήνες κομπορρημονεί πως δεν έχει πραγματικό αντίπαλο.
«Δεν γίνομαι επικεφαλής εσωκομματικής αντιπολίτευσης»
«Σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες, σε όλα τα Όργανα και εάν χρειαστεί και εκτός, θα λέω τη άποψή μου, όπως έκανα πάντα. Εγώ επικεφαλής εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν γίνομαι. Είμαι με τη χώρα μου, με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι έχω το καθήκον να συμβάλλω, ώστε να έχει η χώρα μου αντιπολίτευση σήμερα και εναλλακτική αύριο» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη στον ΑΝΤ1, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα πως η όποια αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη περιορίστηκε στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο.
Άλλωστε, είχε προηγηθεί η ένταξη της Όλγας Γεροβασίλη στο Εκτελεστικό Γραφείο και δύο συναντήσεις των δυο τους την περασμένη εβδομάδα. Γεγονότα που δείχνουν πως η ενότητα στην Κουμουνδούρου αποτελεί εσωκομματική προτεραιότητα.
«Δεν κινούμαι σε γωνίες, προτιμώ να είμαι ορατή» απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη σε ερώτηση αν περιμένει τον Στέφανο Κασσελάκη στη γωνία σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.
«Συντεταγμένα προχωρούμε στις ευρωεκλογές, όπου έχουμε να δώσουμε μία από τις σημαντικότερες μάχες. Στόχος μας είναι να έχουμε ισχυρότερη θέση από την σημερινή δημοσκοπική καταγραφή και να διατηρηθεί η δεύτερη θέση».
Η αντιπρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι «και για το καλό και για το κακό αποτέλεσμα δεν ευθύνεται ποτέ ένας. Βεβαίως ο ρόλος του εκάστοτε προέδρου είναι διακριτός… Έχει λοιπόν διακριτό ρόλο αλλά όχι τον αποκλειστικό».
Το μήνυμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
Άπαντες στην Κουμουνδούρου έχουν λάβει το μήνυμα που έστειλαν οι Σύνεδροι, οι οποίοι ξεκάθαρα ζήτησαν ενότητα και εξωστρέφεια. Οι αναμενόμενες αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις έγιναν, και πλέον το κόμμα φαίνεται πως επικεντρώνεται στην παραγωγή πολιτικής, αλλά και στο άνοιγμα στην κοινωνία.
«To σημαντικό είναι ότι η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος άρχισε και ότι αμέσως μετά την Κυριακή θα προετοιμαστούν πολιτικές εκδηλώσεις με θεματικό χαρακτήρα και εφ’ όλης της ύλης, παντού. Στόχος είναι η εξωστρέφεια, η επαφή με την κοινωνία, και το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Το κόμμα θα βρίσκεται παντού» δήλωσε στο documentonews.gr ο νέος Συντονιστής του Οργανωτικού Γραφείου, Γιάννης Βουλγαράκης.
Οι εισαγγελικές έρευνες
Η υπόθεση -με οσμή σκανδάλου- της διαρροής των προσωπικών e-mails των απόδημων ψηφοφόρων, αλλά και η γαλάζια επίθεση με αφορμή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται πως συσπειρώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν άπαντες να κατανοήσουν πως ο …εχθρός βρίσκεται εκτός των τειχών.
«Κάθε έλεγχος δεκτός» και «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» λένε από την Κουμουνδούρου για την έρευνα που αφορά την επιχείρηση του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν το θέμα των e-mails μέχρι τέλους, αφού υπάρχουν ενδείξεις πως από πίσω κρύβεται το υπουργείο Εσωτερικών.
Ενωμένοι για τα πανεπιστήμια
Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως στην ίδια γραμμή στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Όπως μας λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα δώσουν τη μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο, και εντός Βουλής, αλλά και στον δρόμο, δίπλα στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη. Ούτε η ακαδημαϊκή διδασκαλία, ούτε η έρευνα υπόκεινται στο δικαίωμα του εργοδότη» είπε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος και επεσήμανε την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.
Το μεγάλο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να προχωρήσει ενωμένο και με άρτιο και τεκμηριωμένο λόγο. Και για το δικό του καλό, αλλά κυρίως για το καλό των πολλών.