Πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης για τους παραγωγούς και πωλητές των λαϊκών αγορών σε πολλές περιφέρειες της χώρας είναι η σημερινή Τετάρτη 7 Απριλίου, καθώς οι ομοσπονδίες διαμαρτύρονται για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αλλάζει εκ θεμελίων τη λειτουργία των λαϊκών αγορών αναθέτοντάς τη σε εταιρίες συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, βάζοντας στις θέσεις των πωλητών νομικά πρόσωπα αλλά και καταργώντας τα παλιά κριτήρια της πολυτεκνίας, της ανεργίας κλπ. και αντικαθιστώντας τα με το κριτήριο της υψηλότερης οικονομικής προσφοράς του αιτούντος μια θέση.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, μηχανοκίνητες πορείες στην επαρχία
Σύμφωνα με το κάλεσμα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, σήμερα οι παραγωγοί θα κάνουν τη δική τους απεργία και οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν για λίγη ώρα, καθώς κάθε παραγωγός θα στήσει πάγκο αλλά μόνο για διαθέσει όσα προϊόντα μπορεί δωρεάν στον κόσμο.
Στη συνέχεια, στην Αθήνα στις 11 το πρωί, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών θα οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, ενώ στις περισσότερες πόλεις της επαρχίας, οι τοπικοί σύλλογοι παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών θα οργανώσουν μηχανοκίνητες πορείες διαμαρτυρίας στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Οι προβληματικές διατάξεις
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, στόχος της διαμαρτυρίας είναι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον δήθεν εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών και ειδικά τα σημεία που αφορούν:
- Την παροχή δυνατότητας για αδειοδότηση σε εταιρείες, πέρα από τα φυσικά πρόσωπα όπως ισχύει σήμερα.
- Τη δημιουργία νέων φορέων διαχείρισης λαϊκών αγορών καταρχάς στην Αττική και Θεσσαλονίκη και σταδιακά την επέκτασή τους κα στις υπόλοιπες περιοχές με τη μορφή ΣΔΙΤ, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τις επιτροπές λαϊκών αγορών της κάθε Περιφέρειας σε βάρος παραγωγών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι οδηγούνται σε απώλεια θέσεων εργασίας και αφανισμό.
- Την κατάργηση της μόνιμης άδειας πωλητή λαϊκών αγορών και την δυνατότητα μεταβίβασής της με την κάθε θέση να βγαίνει σε πλειστηριασμό.
- Το γεγονός ότι παραγωγοί κι επαγγελματίες θα χάνουν τις θέσεις τους μετά το τέλος της τελευταίας θεώρησης της άδειάς τους αφού θα συμμετέχουν σε προκήρυξη θέσης λαϊκών αγορών με «πλειοδοσία».
- Την αλλαγή του συστήματος, με κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων τα οποία αντικαθίστανται με την υψηλότερη οικονομική προσφορά του αιτούντος μια θέση.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πριν ακόμη έρθει στη Βουλή. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου πολλοί βουλευτές από την επαρχία έχουν καταθέσει αναφορές και ερωτήσεις για το θέμα των σχεδιαζόμενων νομικών αλλαγών στις λαϊκές αγορές από τις αρχές Φεβρουαρίου, έχει ζητήσει «να αποσυρθούν οι διατάξεις που αλλοιώνουν τη μορφή των λαϊκών αγορών, ενός θεσμού που επί 100 χρόνια, αγκαλιάστηκε από την κοινωνία, συμβάλει στο εισόδημα των μικρών παραγωγών και προμηθεύει τους καταναλωτές με υγιή και ασφαλή προϊόντα σε πολύ καλές τιμές».
Αλλά και το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Β. Κεγκέρογλου, κατέθεσε πριν τρεις μέρες ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καλώντας την κυβέρνηση να μπει σε διάλογο με τους παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών και να μην φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νόμο που θα αλλάξει το χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.