Περίπου 30.000 μαθητές αναμένεται να μείνουν εκτός πανεπιστημίων φέτος από τους 92.000 που διαγωνίστηκαν συνολικά φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξαιτίας του εξεταστικού «σφαγείου» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.
Η κυβέρνηση δίνει από την μία το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές οι οποίοι παρά τους κόπους που κατέβαλλαν, αναμένεται να μείνουν έξω από την είσοδο του Πανεπιστημίου είτε επειδή «κόβονται», είτε επειδή δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων, και από την άλλη στα περιφερειακά πανεπιστήμια τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν άδεια.
Χιλιάδες εισακτέοι εκτός και πολλές κενές θέσεις
Με βάση τα στατιστικά του ΥΠΑΙΘ φαίνεται ότι «κόβονται» μεμιάς από την ΕΒΕ περίπου 10.000 με 15.000 υποψήφιοι. Παράλληλα, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν έξω από την είσοδο των Πανεπιστημίων λόγω… συνωστισμού. Έτσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, το 1/3 των υποψηφίων, περίπου 30.000 υποψήφιοι, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, αφήνοντας την ίδια στιγμή αριθμό ρεκόρ κενών θέσεων (15.000).
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΦΣΥΝ για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019. Συγκεκριμένα, αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών της τάξης των 50 – 300 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερο από 300 μόρια άνοδο, καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων. Σημαντική αύξηση πάνω από 400 μόρια αναμένεται να έχουν τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και όσα τμήματα έχουν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά, καθώς στο μάθημα αυτό καταγράφηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 και 18-20. Η ΕΒΕ του πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος σκαρφαλώνει τουλάχιστον στα 8.94 με αποτέλεσμα περίπου 30 τμήματα που πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ να καταγράψουν τεχνητή άνοδο. Παράλληλα, κάτω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί το 36% των υποψηφίων, δηλαδή, περίπου οι 8.000 από τους 22.500.
Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο η εκτίμηση είναι ότι η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει φέτος σε απόλυτο πλήθος 1.124 υποψήφιους στην κλίμακα του 18-20 (άριστα), υπερδιπλάσιους από πέρσι. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στη Γλώσσα -Λογοτεχνία είναι συνολικά καλύτερες σε σχέση με τους περσινούς, στα Μαθηματικά καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20, στη Φυσική καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 19-20 και στη Χημεία πολύ καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής από 500 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και από 250 έως 450 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων. Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, καθώς η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,58 για τους υποψήφιους (που σημαίνει πολλές χιλιάδες μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο πεδίο πέρσι). Να σημειώσουμε ότι περίπου 40 τμήματα του 2ου πεδίου πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις στο πεδίο.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο μπορεί να είναι το πεδίο με τους λιγότερους υποψήφιους (12.777 φέτος), ωστόσο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρσι. Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχτούν 800-1.200 μόρια ψηλότερα και έτσι οι υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεών τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά Ιατρικών). Οι εκτιμώμενες βάσεις αναμένεται να είναι κάπου ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής του 2018 (λίγο χαμηλότερα) και του 2019 (λίγο υψηλότερα). Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα κινηθούν στον αστερισμό των 19.000 μορίων, ενώ και οι άλλες 5 σχολές Ιατρικής θα ανοίξουν τις πύλες τους με 18.100 – 18.800 μόρια. Εκτίναξη των βάσεων εισαγωγής (πάνω από 1.000 μόρια) αναμένεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. H ΕΒΕ στο πεδίο θα φτάσει τα 9,70 (υψηλότερη ΕΒΕ όλων των πεδίων) και ανεβάζει «τεχνητά» τις βάσεις λιγότερων από μια ντουζίνα χαμηλόβαθμων τμημάτων που στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 είχαν χαμηλότερη βάση.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένονται υπερδιπλάσιοι αριστούχοι λόγω των καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά, αλλά και στη Γλώσσα. Η ΕΒΕ για το πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής διαμορφώθηκε στο 8,27, με συνέπεια πάνω από 50 τμήματα του πεδίου πέρυσι να έχουν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ. Παράλληλα, περίπου το 38% των υποψηφίων, δηλαδή, κοντά στους 9.300 από τους 24.376, δεν πιάνουν τη βάση εισαγωγής.
Νίκος Φίλης: Η ανακοίνωση των ΕΒΕ επιβεβαιώνει την καταστροφή
«Η δημοσιοποίηση των ΕΒΕ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές τής πανδημίας» σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νίκος Φίλης.
«Οι πιο ‘ευνοϊκές’ εκτιμήσεις προβλέπουν πως θα αποκλειστούν περισσότεροι από 20.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε για φέτος 77.500 θέσεις στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, γνώριζε ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν περισσότερες από 55.000 και παραπλανούσε χιλιάδες μαθητές» πρόσθεσε ο Ν. Φίλης. «Παράλληλα, τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με ‘λευκή κόλλα’ κατέρρευσαν, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους».
Τέλος, ο Νίκος Φίλης κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την ΕΒΕ και να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας.