Pandora Papers: Τρεις υποθέσεις πρώην και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών 

Pandora Papers: Τρεις υποθέσεις πρώην και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών 
Ο Ίμραν Χαν του Πακιστάν

Οι αποκαλύψεις της ICIJ και των συνεργαζόμενων δημοσιογράφων αγγίζουν τα πιο απόκρυφα σημεία της εξουσίας και αποκαλύπτουν την έκταση και τη διαπλοκή κορυφαίων πολιτικών, συμβούλων και των οικογενειών τους.

Οι offshore εταιρείες βρίσκονται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων και χρησιμοποιούνταν για να ξεπλυθεί το βρώμικο χρήμα, αποφεύγοντας οποιοδήποτε έλεγχο ή φορολογία.

Πακιστάν: Ο αδιάφθορος πρόεδρος είχε διεφθαρμένους υπουργούς και συμβούλους

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι πρόσωπα που βρίσκονται στο κοντινό περιβάλλον, στη κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις του «αδιάφθορου» Πακιστανού προέδρου Ίμραν Χαν έχουν στη κατοχή τους μια σειρά από ακίνητα αλλά και εκατομμύρια δολάρια κρυμμένου πλούτου. Ο πακιστανός πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει στη κατοχή του κάποια υπεράκτια εταιρεία.

Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών Ταρίν και η οικογένεια του και ο γιος ενός πρώην συμβούλου του Προέδρου. Επίσης τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι ένας κορυφαίος χρηματοδότης του κυβερνητικού κόμματος PTI είχε ευρείες συναλλαγές με offshore εταιρείες ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη στις ΗΠΑ.

Ο Χαν είχε εκλεχθεί πρόεδρος του Πακιστάν το 2018 με κύριο αίτημα την κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Αιτία για την εκλογή του ήταν οι παρόμοιες αποκαλύψεις το 2016 που έμειναν γνωστές ως «Panama Papers» και αποκάλυπταν υποθέσεις διαφθοράς και κρυφού πλούτου σε «τροπικά» μέρη και offshore εταιρείες.

Κένυα: Η οικογένεια του προέδρου έχει 500 εκατομμύρια δολάρια περιουσία σε υπεράκτιες εταιρίες

Η οικογένεια του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα βρέθηκε να έχει συνολική κρυφή περιουσία 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο στον Παναμά η μητέρα, οι αδερφές και ο αδερφός του Κενιάτα έχει περιουσιακά στοιχεία 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα έγγραφα προήλθαν από τις παναμέζικες δικηγορικές εταιρίες Aleman, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal) και δείχνουν ότι η οικογένεια κατείχε επτά εταιρείες offshore, δύο στον Παναμά και πέντε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Μία από αυτές τις εταιρείες είχε έδρα στο κεντρικό Λονδίνο και δύο ακόμη από αυτές είχαν επενδυτικά portfolio αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Καζακστάν: η «ανεπίσημη» γυναίκα του πρώην προέδρου βρέθηκε με 30 εκατομμύρια στη τσέπη

Η «ανεπίσημη» τρίτη γυναίκα του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ είχε δεχθεί 30 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς να έχει πραγματοποιήσει κάποια δραστηριότητα.

Η πληρωμή ακολουθήθηκε με μεταφορά μετοχών έξι offshore εταιρειών. Πέντε εταιρείες από αυτές βρίσκονται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Με πληροφορίες από ICIJ και OCCRP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter