Πέντε χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, το νέο οικονομικό σκάνδαλο που έρχεται στην επιφάνεια- από τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής – το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες ονόματα, από τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον Τσέχο πρωθυπουργός, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασίαδη, τον Τόνι Μπλέρ μέχρι και της λατίνας τραγουδίστριας, Σακίρα προκαλεί νέο «σεισμό».
H νέα δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία αποτυπώνουν τον μυστικό πλούτο και τις σκοτεινές συναλλαγές των πλουσίων σε 117 χώρες. Περίπου 35 σημερινοί και πρώην ηγέτες και περισσότεροι από 300 κρατικοί επίσημοι εμφανίζονται στα αρχεία διαφόρων offshore εταιρειών, όπως αποκαλύπτουν τα Pandora Papers ενώ ανάμεσα στους ανθρώπους που έκρυψαν περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες συγκαταλέγονται και 283 περιπτώσεις Ελλήνων.
Τα ποσά που αναφέρονται ξεπερνούν συνολικά τα 100 δισ.ευρώ.
Και ο Νίκος Αναστασιάδης στη λίστα
Η εφημερίδα Guardian εμπλέκει και τη νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που είχε ιδρύσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα, το δικηγορικό γραφείο κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες. Σε μια μυστική έκθεση που κατατέθηκε στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Καραϊβικής, η παναμαϊκή offshore ασφαλιστική εταιρεία Alcogal ανέφερε ότι είχε παραπλανηθεί από το νομικό γραφείο του Αναστασιάδη, αναδεικνύοντας ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Ρώσο επιχειρηματία Λεονίντ Λεμπέντεφ. «Δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιεσδήποτε καταγγελίες σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων της πρώην δικηγορικής μου εταιρείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Ηχηρά ονόματα
Στη λίστα βρίσκονται ηχηρά ονόματα όπως αυτό του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις ο οποίος φέρεται να αγόρασε μέσω offshore δύο βίλες στη νότιο Γαλλία αξίας περίπου 13 εκατ. ευρώ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμπλέκεται μέσω της τότε συντρόφου του, με την οποία φέρεται να έχει αποκτήσει και παιδί. Σύμφωνα με την Washington Post, η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ απέκτησε ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε γεννήσει. Η ίδια δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ διακίνησε 70 εκατομμύρια λίρες από τις επαφές του με Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Έτσι, αγόρασε παραπάνω από 15 κατοικίες σε κάποια από τα ακριβότερα μέρη του πλανήτη. Την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης που είχε πλήξει και την Ιορδανία, απειλώντας την ηγεμονία του, ο Αμπντάλα αγόρασε μέσω offshore εταιρειών τρεις παραλιακές κατοικίες στο Μαλιμπού των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα κατάφερε να εκλεγεί υποσχόμενος να πατάξει την διαφθορά που είχε λυγίσει την χώρα. Αντί αυτού, χρησιμοποίησε τη μητέρα του, ώστε να δημιουργήσει μία εταιρεία στον Παναμά, αποκρύπτοντας την περιουσία του.
Η πριγκίπισσα Λάλλα Χάσνα του Μαρόκου αγόρασε μέσω υπεράκτιας εταιρείας μία κατοικία αξίας 11 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο, κοντά στο Kensington Palace.
Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι φαίνεται πως επίσης προτιμά να διακινεί τα πλούτη του με offshore. Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του εμπλέκεται με αυτές, καθώς φιγουράριζε και στα Panama Papers. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι μέσω υπεράκτιας εταιρείας είχε αγοράσει και το γιοτ του, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.
Σε υπεράκτιες εταιρείες καταφεύγουν και πολλοί αστέρες του θεάματος. Ένα παράδειγμα είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Σακίρα. Ο δικηγόρος της δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της Σακίρα έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση. Άλλο παράδειγμα είναι ο Ινδός πρώην άσος του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκάρ.
Περισσότεροι από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες και 150 δημοσιογραφικά Μέσα συμμετείχαν σε αυτή την επίπονη διαδικασία, η οποία διήρκησε δύο ολόκληρα χρόνια φέρνοντας στην επιφάνεια τις κρυφές δραστηριότητες μιας παγκόσμιας υπεράκτιας οικονομίας που επιτρέπει σε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο να κρύψουν τον πλούτο τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώσουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο.