Διεθνής Τύπος – Pandora papers: Kρυμμένοι θησαυροί σε φορολογικούς παραδείσους – Έκθεση-σοκ για την παιδοφιλία στη γαλλική Εκκλησία

Διεθνής Τύπος – Pandora papers: Kρυμμένοι θησαυροί σε φορολογικούς παραδείσους – Έκθεση-σοκ για την παιδοφιλία στη γαλλική Εκκλησία

Στις ΗΠΑ, η Washington Post κυκλοφορεί με πηχυαίο τίτλο: «Κρυμμένα δισεκατομμύρια που δεν μπορείς να αγγίξεις». Μια «φλέβα χρυσού» από έγγραφα που αποκάλυψε η δημοσιογραφική ομάδα ICIJ περιγράφει το αδιαφανές οικονομικό σύμπαν στο οποίο η παγκόσμια ελίτ προστατεύει τα πλούτη της από τους φόρους, τις έρευνες και την λογοδοσία. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Κίνα πιέζει την Ταϊβάν με αυξημένες στρατιωτικές πτήσεις». Με 93 πτήσεις της κινεζικής αεροπορίας κοντά στην Ταϊβάν γιόρτασε η Κίνα την εθνική εορτή της. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση  για τις προκλήσεις της. Οι Financial Times γράφουν: «Η Ινδία σύρεται σε μια ενεργειακή κρίση καθώς τα αποθέματα σε κάρβουνο πέφτουν σε κρίσιμα επίπεδα». Τα εργοστάσια έχουν αποθέματα που φτάνουν για τέσσερις ημέρες, ενώ οι τιμές των εισαγωγών αυξάνονται ραγδαία. Και τέλος, οι New York Times: «Οι 100.000 εξαφανισμένοι άνθρωποι από το Μεξικό». Φωτορεπορτάζ της εφημερίδας ιχνηλατεί τα ταξίδια των μεταναστών που χάνονται μέσα στις ερήμους του Μεξικό. Ακόμα και αν βρεθούν τα λείψανα κάποιου χαμένου, η διαδικασία αναγνώρισης μπορεί να είναι μακρά και επίπονη.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Αποκάλυψη: Μια τεράστια διαρροή δεδομένων αποκαλύπτει τα υπεράκτια μυστικά των παγκόσμιων ηγετών». Σε μια ειδική έρευνα του Guardian, αποκαλύπτονται στοιχεία για 35 αρχηγούς κρατών, πάνω από 100 δισεκατομμυριούχων και 300 δημόσιων λειτουργών. Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Βλάντιμιρ Πούτιν, Σεμπαστιάν Πινιέρα, Αντρέι Μπάμπις, Βασιλιάς Αμπντάλα και Τόνι Μπλερ μερικά μόνο από τα πρόσωπα πολιτικών ηγετών που φιγουράρουν στη λίστα των λεγόμενων Pandora Papers. Ο Independent γράφει ειδικότερα για τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό: «Ο Μπλερ απέφυγε φόρους ύψους £300.000 για σπίτι στο Λονδίνο». Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι το ζεύγος Μπλερ αγόρασε το σπίτι μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο Φροστ κάνει σχέδια για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας». Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, προειδοποιεί τις Βρυξέλλες ότι «η Βρετανία δεν μπορεί να περιμένει για πάντα» και απειλεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 16 περί μη συμμόρφωσης ενός εκ των μερών της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Τέλος, οι Times: «Όλη η ενέργεια της Βρετανίας θα είναι ‘πράσινη’ μέχρι το 2035». Ο πρωθυπουργός θα υποσχεθεί μεγάλες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Στη Γαλλία, έκθεση για αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος παιδιών από ιερείς αναμένεται να ταρακουνήσει την κοινωνία. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Παιδοφιλία: η στιγμή της αλήθειας για την Εκκλησία». Η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις αναμένεται να δημοσιευθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου. Τρεις κοινωνιολογικές έρευνες μελετούν την τάση για κακοποίηση και το προφίλ των δραστών καθώς και τα μέτρα που πάρθηκαν εσωτερικά στην Εκκλησία για την αντιμετώπιση αυτών των πράξεων. Η εφημερίδα εκτιμά ότι το μέγεθος και η έκταση των γεγονότων που θα αποκαλυφθούν θα προκαλέσουν σοκ στην κοινωνία. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Μπερνάρ Ταπί, η θέληση για να νικήσεις». Ο γνωστός επιχειρηματίας πέθανε την Κυριακή από τις συνέπειες μιας μακράς ασθένειας. Λατρεύτηκε και μισήθηκε, αυτός ο άνθρωπος των πολλών ζωών άφησε το σημάδι του στην εποχή του. Ο πολιτικός κόσμος του αποτίει φόρο τιμής. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Όλες υποθέσεις έκλεισαν». Η εφημερίδα αναφέρεται στον θάνατο του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, που πέθανε σε ηλικία 78 ετών. Εκτός από επιχειρηματίας, ήταν πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα Μαρσέιγ, υπουργός σε κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν, ιδιοκτήτης ΜΜΕ, κωμικός και κατηγορούμενος από την δικαιοσύνη. Τέλος, η Humanité: «Η Ευρώπη μπορεί να γεράσει κόντρα στην έλλειψη φαρμάκων». Πατέντες, επανεγκατάσταση, διαφάνεια. Μια έκθεση αναδεικνύει τους τρόπους που μπορεί να ανακτηθεί ο έλεγχος των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Εκατοντάδες πολιτικοί χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους». Τριάντα πέντε νυν και πρώην αρχηγοί κρατών χρησιμοποιούν εταιρείες-κέλυφη για να κρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό δείχνουν τα νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν με τον τίτλο Pandora papers. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Το SPD και το FDP παλεύουν να σχηματίσουν κυβέρνηση». Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Κρίστιαν Λίντνερ, αμφισβητεί τη θέληση του CDU να κυβερνήσει. Βουλευτές του SPD καλούν σε τριμερείς συζητήσεις. Τέλος, η Die Welt: «Οι δάσκαλοι θέτουν τα αιτήματά τους στην επόμενη κυβέρνηση». Καθώς οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν στο Βερολίνο, οι εκπαιδευτικές ενώσεις καλούν για περισσότερη χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ψηφιοποίηση και να καλυφθούν οι ελλείψεις σε καθηγητές.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι αδιαφανείς επιχειρήσεις 35 ηγετών διεθνούς βεληνεκούς και 600 ισπανών». Γνωστά ονόματα ισπανών όπως του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος και της επιχειρηματία Κορίνα Λάρσεν, καθώς και του Πεπ Γκουαρντιόλα, φιγουράρουν ανάμεσα σε άλλα στην λίστα των Pandora Papers. Το υπουργείο Οικονομικών θα ερευνήσει για τυχόν παραβάσεις στο έδαφος της χώρας. Και η El Mundo: «Ο Κασάδο οραματίζεται ένα Λαϊκό κόμμα ενωμένο: ‘είμαστε έτοιμοι για να νικήσουμε’». Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του κόμματος. Ο Πάμπλο Κασάδο, επικεφαλής του κόμματος, παρουσίασε ένα πρόγραμμα που στόχο έχει «να ενώσει όλους όσοι είναι στα δεξιά του Σοσιαλιστικού κόμματος».

Στην Ιταλία, η  La Repubblica γράφει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έλαβαν χώρα την Κυριακή: «Η συμμετοχή πέφτει, αφήνοντας το στίγμα της στην ψηφοφορία των πόλεων». Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφασίζει για λιγότερα εμπόδια σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα στο κυνήγι της φοροαποφυγής. Στη διαβάζουμε La Stampa: «Πέφτει η συμμετοχή, κυνήγι για τους αναποφάσιστους». Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έπεσε σχεδόν 20 μονάδες, από το 61,5% το 2016 στο 41,65% φέτος. Και η Corriere de la Sera για το ίδιο θέμα, γράφει: «Δήμαρχοι, φόβοι για την συμμετοχή». Οι μεγάλες πόλεις κατέγραψαν συμμετοχή κάτω του 40%. Ο Μπερλουσκόνι καλεί για αναθεώρηση του τρόπου που επιλέγονται οι υποψήφιοι. Τέλος, η Il Messaggero: «Οικογενειακή τραγωδία». Στα περίχωρα του Μιλάνο έπεσε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο παρασύροντας στο θάνατο και τους οχτώ επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ρουμάνος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Νταν Πετρέσκου, με την οικογένειά του.

Ετικέτες

Documento Newsletter