Τι μαθήματα μπορεί να πάρει η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Γιατί το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είναι 0,7% στη Νότια Κορέα τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως ανέρχεται στο 3,4%; Σε αυτήν ακριβώς τη διαφορά συνοψίζεται το «success story» που σημειώνει μέχρις στιγμής η μικρή χώρα των 51 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η απάντηση βρίσκεται στους αριθμούς: 8.162 επιβεβαιωμένα κρούσματα, (μόλις) 75 θάνατοι. Περισσότερα από 250.000 άτομα έχουν ελεγχθεί από τις 20 Ιανουαρίου 2020, οπότε και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Νότια Κορέα, ενώ καθημερινά ο μέσος όρος των ελέγχων που πραγματοποιούνται ανέρχεται σε 15.000. Αυτό αντιστοιχεί σε 3.600 ελέγχους ανά εκατομμύριο ανθρώπων, τη στιγμή που στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος λόγος είναι πέντε έλεγχοι ανά εκατομμύριο.
Έλεγχοι … από το αυτοκίνητο
Στην τεράστια εκστρατεία ανίχνευσης κρουσμάτων που έχουν εξαπολύσει οι αρχές της Νότιας Κορέας σημαντικό ρόλο παίζουν οι περίπου 40 υπαίθριες κλινικές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι πολίτες πηγαίνουν με το αυτοκίνητό τους και, χωρίς να χρειάζεται να βγουν από αυτό, δίνουν δείγμα για να ελεγχθούν. Μέσα σε 10 λεπτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μαθαίνουν αν είναι θετικοί στον ιό.
Η μαζική πραγματοποίηση ελέγχων θεωρείται από τους επιστήμονες ότι βρίσκεται στον πυρήνα της νοτιοκορεατικής επιτυχίας. Παρότι πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι επηρεάζουν τα ποσοστά θνησιμότητας μιας νόσου, όπως είναι οι δυνατότητες του συστήματος υγείας κάθε χώρας και τα μέτρα υγιεινής που εφαρμόζουν –ή δεν εφαρμόζουν– οι πολίτες, ο αριθμός των ατόμων που ελέγχονται θεωρείται ο πιο σημαντικός. Εν ολίγοις, όσοι περισσότεροι ελέγχονται, τόσο πιο ακριβή και ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα είναι τα ποσοστά θνησιμότητας.
«Όσους περισσότερους ελέγχους διενεργεί κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει μια πιο σφαιρική εικόνα, επομένως, όσοι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται, καθίσταται σαφές ότι το ποσοστό θνησιμότητας που διαπιστώνεται, μειώνεται» εξηγεί ο Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ.
Έπαθαν και έμαθαν
Τα εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά των Νοτιοκορεατών, οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να οργανώσουν και να τρέξουν την εκστρατεία μαζικών ελέγχων σε όλη τη χώρα οφείλονται στο πάθημα που τους έγινε μάθημα.
«Κατανοήσαμε τον κίνδυνο που εγκυμονεί μια νέα λοίμωξη και τις επιπτώσεις του από την εμπειρία που είχαμε με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (γνωστό ως Mers) το 2015» είπε στο BBC ο καθηγητής ιατρικής Γκίε Τζόιλ Κουόν.
Ο θάνατος 36 ανθρώπων ανάγκασε τις αρχές της χώρας να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους στην αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών. Δημιούργησαν ειδικές ομάδες επιστημόνων για να προετοιμάσουν την πολιτική διαχείρισης σε ενδεχόμενες μελλοντικές έκτακτες καταστάσεις. Η προετοιμασία αυτή φαίνεται ότι έπιασε τόπο.
«Το να μαθαίνει κανείς από το παρελθόν και να προετοιμάζει εκ των προτέρων συστήματα αντιμετώπισης… είναι ίσως το κλειδί για να ξεπεράσουμε τη νέα αυτή καταστροφή» συνοψίζει ο Κουόν.