Παναθηναϊκός: Με τον Εργκίν Αταμάν σχεδιάζει το όγδοο αστέρι – Το μυστικό που οδήγησε στο έπος του Βερολίνου

Ποιο είναι το μυστικό της συνταγής που έβγαλε το «τριφύλλι» από το τέλμα και το οδήγησε στο έπος του Βερολίνου

Για την κραταιά ομάδα που είχε κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο μόλις ένα χρόνο νωρίτερα και προερχόταν από την –έστω άγονη– συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, το καλοκαίρι του 2012 ήταν τρίμηνο πυρηνικής καταστροφής. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η υπερδύναμη-θωρηκτό των έξι τροπαίων ξεχαρβαλώθηκε από την κορυφή ως τα νύχια. Η ήττα από τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό στον πέμπτο τελικό της Α1 ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε την έκρηξη. Ανήσυχοι από τις φήμες που ήθελαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να απομακρύνεται και τη διοίκηση να γυρίζει σελίδα, οπαδοί του «τριφυλλιού» μαζεύτηκαν στο ξενοδοχείο Κάραβελ για να αποσπάσουν μια υπόσχεση.

«Θα κάνω τα πάντα για να μείνω»

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτε, αλλά θα κάνω τα πάντα για να μείνω» είπε ο Σέρβος. «Η καρδιά, το σπίτι μου και η ζωή μου είναι εδώ. Το μέλλον μου σας ανήκει». Αλλά τα λόγια ήταν κούφια. Η διακοπή της συνεργασίας ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου 2012, ενώ η διοικητική αναδιάρθρωση συντελέστηκε ενάμιση μήνα αργότερα. Οι μετοχές πέρασαν στα χέρια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με πρόεδρο της ΚΑΕ τον Μάνο Παπαδόπουλο, ενώ ο πατέρας Παύλος και ο θείος Θανάσης αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση. Ο Δημήτρης Ιτούδης ακολούθησε τον Ομπράντοβιτς προς την έξοδο, ενώ μια σειρά πρωτοκλασάτοι παίκτες πήδηξαν από το σκάφος: Μπατίστ, Γιασικεβίτσιους, Περπέρογλου, Καλάθης, Καϊμακόγλου, Σάτο. Η γη πίσω έμοιαζε καμένη. Τι μπορεί να φυτρώσει πάνω σε αποκαΐδια;

Μες στη δεκαετία που ακολούθησε φόρεσαν τα πράσινα 122 παίκτες (79 ξένοι και 43 Ελληνες), ενώ ο προπονητής άλλαξε 16 φορές, αν δεν χάσαμε το μέτρημα. Ο Αργύρης Πεδουλάκης ανέλαβε τα ηνία με εντολή ανανέωσης και ελληνοποίησης και με την υπόσχεση για σταθερότητα και στιβαρό πλάνο. «Να δείτε που κάποια μέρα θα κερδίσουμε ευρωπαϊκό τρόπαιο με αρχηγό τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο» ξεσπάθωσε σε ανύποπτο χρόνο ο νέος ιδιοκτήτης.

Προτού όμως συμπληρωθεί εξάμηνο από την αναρρίχησή του στον διοικητικό θώκο ο Δημ. Γιαννακόπουλος επιχείρησε ηρωική έξοδο. «Φεύγω από την ομάδα, με πρόδωσε ο ίδιος ο θείος μου» είπε δακρυσμένος. «Δεν μπορώ να δεχτώ την προδοσία από το ίδιο μου το αίμα ούτε έχω την οικονομική δυνατότητα για να τα καταφέρω. Χαρίζω τις μετοχές μου στον Θανάση Γιαννακόπουλο ή σε οποιονδήποτε άλλο τις θελήσει. Εάν δεν βρεθεί κανείς να επενδύσει, θα τις δώσω στον ερασιτέχνη». Δώδεκα χρόνια αργότερα η μικρή αγγελία –που στο μεταξύ μεγάλωσε και κοστολογήθηκε– παραμένει αναπάντητη.

Ο Πεδουλάκης έφτιαξε μια καλή ομάδα γύρω από τους Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή και Γκιστ, Λάσμε, Ματσιούλις, Μπράμο, Σχορτσανίτη. Και κατόρθωσε κάτι που τα επόμενα χρόνια αποδείχτηκε σπάνιο φαινόμενο: έμεινε στη θέση του από την αρχή μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ξανά πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά το εγχώριο νταμπλ στολίστηκε με πράσινη γιρλάντα. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός άγγιξε την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Λονδίνου με το «μπρέικ» που πέτυχε στη Βαρκελώνη, αλλά δεν μπόρεσε να αποτελειώσει τους Ισπανούς στο ΟΑΚΑ και ηττήθηκε με 3-2.

Η επόμενη σεζόν έφερε νέο νταμπλ με την παλιννόστηση των Φώτση, Μπατίστ, αλλά και τις πρώτες παλινωδίες. Ο Πεδουλάκης απολύθηκε ξαφνικά στα μισά της περιόδου και η ομάδα παραδόθηκε στον πρωτόπειρο Φραγκίσκο Αλβέρτη. Η περιπέτεια της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε με συντριβή στη Μόσχα (74-44) και τα «πράσινα» ευρωπαϊκά διπλά στα πλέι οφ έγιναν είδος υπό εξαφάνιση για μία συναπτή δεκαετία.

Ο Ολυμπιακός επανερχόταν δριμύτερος, έστω χωρίς τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που απολύθηκε έπειτα από μια φθινοπωρινή ήττα από τον ελλιπέστατο Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Ελλάδας.

Οι αλλαγές και τα αποχαιρετιστήρια

Η επόμενη σεζόν (2014-15) ξεκίνησε με Ντούσκο Ιβάνοβιτς και ολοκληρώθηκε με Σωτήρη Μανωλόπουλο. Η μεθεπόμενη (2015-16) άρχισε με Σάσα Τζόρτζεβιτς και τελείωσε με τον… Πεδουλάκη, του οποίου το πεπρωμένο ήταν να απολυθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2016. Δύο σερί πρωταθλήματα, τα αποχαιρετιστήρια του εμβληματικού Δημήτρη Διαμαντίδη, κατέληξαν στα χέρια του άσπονδου εχθρού, ο οποίος μάλιστα απέκτησε κι ένα πολύτιμο κάδρο για τη βιτρίνα του: το νικητήριο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη μες στο ΟΑΚΑ, πάνω από τα απλωμένα χέρια του αδελφικού φίλου του και επί χρόνια συνοδοιπόρου.

Ο Διαμαντίδης δήλωσε ότι «φεύγει γεμάτος», πήρε μαζί του και δύο σερί τίτλους κυπελλούχου Ελλάδας, αλλά τα χαμένα πρωταθλήματα και η εκτός των τειχών μετριότητα (1-3 από την ΤΣΣΚΑ, 0-3 από τη Λαμποράλ) πονούσαν πολύ την καλομαθημένη σε μεγαλεία εξέδρα. Στο μεταξύ, είχε επιστρέψει στο ΟΑΚΑ από το ΝΒΑ έναντι πακτωλού δολαρίων ο Νικ Καλάθης για να παραλάβει το δαχτυλίδι και το περιβραχιόνιο. Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στην ευρωπαϊκή κορυφή πολύ αργότερα έμελλε να τον βρει στο στρατόπεδο ενός άλλου εχθρού, ντυμένου στα κίτρινα.

Ο κόσμος απαιτούσε την επιστροφή του Ομπράντοβιτς ή έστω του εστεμμένου με την ΤΣΣΚΑ Δημήτρη Ιτούδη, αλλά ο ισχυρός ανήρ δεν ήθελε να τους βλέπει ούτε ζωγραφιστούς και μάλιστα τους έριχνε την ευθύνη για την προ πενταετίας φυγή τους. Τον πιστό στρατιώτη Πεδουλάκη διαδέχτηκε ένας προπονητής με ευρωπαϊκό τίτλο που θα μπορούσε να μείνει στην ομάδα για αρκετά χρόνια. Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ κατέκτησε όχι ένα, αλλά δύο σερί πρωταθλήματα Ελλάδας (2017, 2018) και ο Καταλανός έκλεισε διετία στην ηλεκτρική καρέκλα, ρεκόρ απλησίαστο για τη δεκαετία των παλινδρομήσεων. Τον πρώτο από τους δύο τίτλους, μάλιστα, τον κατέκτησε με «διπλό» στον πέμπτο τελικό στο Φάληρο. Αυτό είχε να συμβεί από το μακρινό 1999, δηλαδή από την εποχή του Λευτέρη Σούμποτιτς.

Ο Παναθηναϊκός του Πασκουάλ εμφανίστηκε ανταγωνιστικός στα ευρωπαϊκά πλέι οφ, όπου μπήκε δύο χρονιές σερί με πλεονέκτημα έδρας, αλλά δεν κατόρθωσε να σπάσει την πόρτα των φάιναλ φορ: 0-3 από τη Φενερμπαχτσέ, 1-3 από τη Ρεάλ παρά το εκκωφαντικό 95-67 του πρώτου αγώνα. Το «σκούπισμα» από τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς στα πλέι οφ του 2017 (όταν στον Παναθηναϊκό έπαιζαν ο νυν MVP Μάικ Τζέιμς και οι Σίνγκλετον, Μπουρούσης, Παππάς, Καλάθης, Φώτσης κ.ά.) ήταν καρφί στο μάτι για προφανείς λόγους.

«Θα επιστρέψετε με το πούλμαν στην Αθήνα για τιμωρία» διέταξε το αφεντικό από τα μετόπισθεν μετά τη συντριβή στο τρίτο ματς (79-61). Οι περισσότεροι παίκτες και ο Πασκουάλ υπάκουσαν εκόντες άκοντες, άλλοι όμως επαναστάτησαν και έσπευσαν στο αεροδρόμιο. Στον τελικό της ίδιας χρονιάς οι Τούρκοι σήκωσαν το τρόπαιο με μαέστρο ένα παλικαράκι που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του Παναθηναϊκού λίγα χρόνια αργότερα, αφού πρώτα σάρωσε τους τίτλους με την κόκκινη στολή. Το όνομά του ήταν Κώστας Σλούκας.

Στα μέσα της δεκαετίας των 10s o Παναθηναϊκός αναλώθηκε σε ένα παράξενο κυνήγι μαγισσών, με διαρκείς επιθέσεις ενάντια στην Ευρωλίγκα και ατέλειωτες απειλές για αποχώρηση από τη διοργάνωση. Το σχέδιο –εάν υπήρξε τέτοιο– αποδείχτηκε ανεδαφικό, αφού οι εναλλακτικές διοργανώσεις (Basketball Champions League, Αδριατική Λίγκα κ.λπ.) δεν ταίριαζαν στο ανάστημα του συλλόγου ούτε στο οικονομικό του πλάνο.

Οι εχθροπραξίες και το ανοιχτό μέτωπο

Ωστόσο, οι εχθροπραξίες μαίνονταν για αρκετά χρόνια και το μέτωπο παρέμεινε ανοιχτό, παρά τις σκόρπιες χλιαρές απόπειρες για ανακωχή. Ο Δημ. Γιαννακόπουλος πίστευε ότι ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μόνιμα στο στόχαστρο της διοργανώτριας αρχής, μιλούσε για βαλτές διαιτησίες και υπενθύμιζε παλαιότερες εχθροπραξίες, από τον καιρό ακόμη που κουμάντο έκανε ο πατέρας του. Τα δεκάδες πρόστιμα με τα οποία τιμωρήθηκε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός σε βάθος πενταετίας πρέπει να ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τιμωρήθηκε το 2018 με πολύμηνη απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα ένεκα των εμπρηστικών αναρτήσεών του στο Instagram.

Μέσα στα τείχη της ψωροκώσταινας το σκηνικό ήταν παρόμοιο, αλλά οι ρόλοι διαφορετικά μοιρασμένοι. Πεπεισμένος ότι αδικείται συστηματικά από τη διαιτησία και την «παράγκα Βασιλακόπουλου», ο Ολυμπιακός αποχώρησε στο ημίχρονο ενός αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στις 13 Φεβρουαρίου 2019 και η διοίκηση των αδερφών Αγγελόπουλων δρομολόγησε τον υποβιβασμό των «ερυθρολεύκων» στην Α2, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου «μέχρι τέλους» αντάρτικου.

Στα δυόμισι χρόνια που ακολούθησαν ο Παναθηναϊκός έπαιζε χωρίς αντίπαλο στις εγχώριες διοργανώσεις, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Αυτό δεν τον εμπόδισε να επιδοθεί στις συνήθεις παλινωδίες. Μολονότι απόλυτα επιτυχημένος, ο Πασκουάλ εκπαραθυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν εμφανίστηκε από το πουθενά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Ρικ Πιτίνο.

Ο διάσημος Αμερικανός εργάστηκε στον Παναθηναϊκό μερικούς μήνες, είδε με τα έκπληκτα ματάκια του τον αυτοακρωτηριασμό του Ολυμπιακού, χρεώθηκε έναν άδοξο αποκλεισμό στα χέρια της Ρεάλ (0-3) και άφησε την ομάδα στα χέρια –ναι, ναι– του Πεδουλάκη, τον οποίο… διαδέχτηκε στα μέσα της περιόδου 2019-20, αυτής που διακόπηκε λόγω της πανδημίας. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα με ψηφοφορία διά ηλεκτρονικής περιφοράς και αποτέλεσμα 13-1, όπου η αρνητική ψήφος ανήκε στον ίδιο. Ο πολύς Πιτίνο έδωσε ένα σάλτο και βρέθηκε για μερικές εβδομάδες στο πηδάλιο της εθνικής ομάδας.

Η δύσκολη κλειστή και τυφλή στροφή

Η επόμενη στροφή ήταν για τον Παναθηναϊκό κλειστή, δύσκολη και σχεδόν τυφλή. «Αποχωρώ από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος πωλείται έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Δημ. Γιαννακόπουλος στις 9 Ιουνίου 2020. Ο Μ. Παπαδόπουλος έφυγε για να ξαναβρεί τον Πασκουάλ στην Αγία Πετρούπολη, ο Νικ Καλάθης έριξε πίσω του μαύρη πέτρα και η διοικητική ευθύνη πέρασε στους Φρ. Αλβέρτη, Δημ. Διαμαντίδη, με πρόεδρο τον Τάκη Τριαντόπουλο και δίχως προσωπική εμπλοκή της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Ο Παύλος είχε πεθάνει από το καλοκαίρι του 2018, ενώ ο Θανάσης αποδήμησε τον Μάρτιο του 2019.

Ο νέος προπονητής Γιώργος Βόβορας άντεξε μισή σεζόν και άφησε το πόστο του στον Οντεντ Κάτας τον Ιανουάριο του 2021. Ο Ισραηλινός κατέκτησε το νταμπλ χωρίς να υπάρχει αντίπαλο δέος και… απολύθηκε με τη σειρά του στο τέλος της περιόδου. Ο τεχνικός που τον διαδέχτηκε, ο Δημήτρης Πρίφτης, εκδιώχθηκε από τον «ανενεργό» Γιαννακόπουλο λίγο πριν από το τέλος της περιόδου 2021-22 μετά την τέταρτη συνεχόμενη ήττα από τον Ολυμπιακό, μαζί με το δίδυμο Αλβέρτη, Διαμαντίδη. Στον πάγκο κάθισε εκ νέου ο Βόβορας με βοηθό τον Χρήστο Σερέλη, που παραδόξως ρίζωσε έκτοτε στην ομάδα.

Δικαιωμένος από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της ΕΟΚ – και της διαιτησίας– ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει στο προσκήνιο για να σαρώσει τους τίτλους (2022, 2023) και τα «κοκκινοπράσινα» ντέρμπι (14-0 σερί σε Ελλάδα και Ευρώπη). Το τιμόνι της ομάδας πέρασε στα χέρια του Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος έμεινε στο ΟΑΚΑ οχτώ δύσκολους μήνες προτού παραδοθούν προσωρινά τα ηνία στον Σερέλη.

Ενθουσιασμένος από την απόφαση της πολιτείας για παραχώρηση του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια και πεισμωμένος από την εκτόξευση του Ολυμπιακού ο Δημ. Γιαννακόπουλος πήρε την απόφαση να ξαναχτίσει την ομάδα εκ βάθρων, πάνω σε ένα μονοπάτι στρωμένο με εκατομμύρια. Τρεις συνεχόμενες σεζόν ευρωπαϊκής ανυποληψίας (16ος, 13ος, 17ος) αλλά και μια διετία με άδεια τροπαιοθήκη παραήταν βαρύ πλήγμα για τον «εξάστερο».

To πρώτο βήμα προς την κορυφή

Η πρόσληψη του δις εστεμμένου Εργκίν Αταμάν ήταν το πρώτο βήμα προς τα αστέρια και η απόκτηση του «κόκκινου» Κ. Σλούκα το μεγαλύτερο, αφού πιστοποίησε τη φιλοδοξία του οργανισμού και άναψε το φιτίλι. Πληρώθηκαν υπεραξίες (Χουάντσο, Βιλντόσα, Λεσόρ), στρατολογήθηκαν παλιά δοκιμασμένα στελέχη για να επανδρώσουν τον ελληνικό πυρήνα (Παπαπέτρου, Μήτογλου), έφυγαν σχεδόν όλοι οι παίκτες της προηγούμενης φουρνιάς (με πρώτο τον αρχηγό Παπαγιάννη), εντοπίστηκε στην αμερικανική αγορά ένας ηγέτης για να σύρει το κάρο από τη λάσπη (Κέντρικ Ναν) και όλα έμοιαζαν ξαφνικά σαν να ξαναζούσαμε το σωτήριον έτος 2011.

Κάπου στις κερκίδες της Uber Arena ο Δημ. Διαμαντίδης και ο Φρ. Αλβέρτης γνώριζαν αποθέωση από 5.000 πρασινοντυμένους και εκστασιασμένους εκδρομείς. Στην πρώτη σειρά των επισήμων ο Δημ. Γιαννακόπουλος παρακολουθούσε τον τελικό με το ύφος της γάτας που έφαγε το καναρίνι. Εάν το 2012 ήταν ο τελευταίος χορός του παλαιού Παναθηναϊκού, το 2024 στο Βερολίνο οι «πράσινοι» χόρεψαν στα χέρια του Αταμάν τον πρώτο καρσιλαμά μιας νέας εποχής.

Ο Τούρκος, άλλωστε, είχε πετύχει το ίδιο κόλπο με την Αναντολού Εφές: από ουραγός (18ος) το 2018, στον τελικό το 2019. «Θα σε δείξω εγώ πώς γίνεται» διαβεβαίωσε τους παίκτες που ήρθαν από ανεμομαζώματα το περασμένο καλοκαίρι. «Βγάλτε εισιτήρια για το Βερολίνο» προέτρεψε τους φίλους του Παναθηναϊκού, από τον Νοέμβριο κιόλας. Τότε γελάσαμε όλοι μαζί του, σήμερα ωστόσο γελάει αυτός.

Διαβάστε επίσης:

Αφού μιλάμε για Πόθεν Έσχες να πούμε και για το δικό σας κύριε Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ για Σκέρτσο: Μας καθησύχασε για τα χρέη της ΝΔ αλλά ούτε για αυτό γνωρίζει λεπτομέρειες

Κασσελάκης: Ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου και τώρα θα το ζήσετε μέχρι τέλους