Παναθηναϊκός: H Wall Street Journal για τον Πιτίνο και τη… March Madness στην Ελλάδα!

Παναθηναϊκός: H Wall Street Journal για τον Πιτίνο και τη… March Madness στην Ελλάδα!

Ο Ρικ Πιτίνο έχει πάντα στραμμένο το ενδιαφέρον των Αμερικανών πάνω του και η “Wall Street Journal” έγραψε για τον προπονητή του Παναθηναϊκού και την “περιπέτειά” του στην Ελλάδα με τους “πράσινους”!

Η πορεία του Ρικ Πιτίνο στους “πράσινους” έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και η μεγάλη αμερικανική οικονομική εφημερίδα “Wall Street Journal” ετοίμασε ένα μεγάλο άρθρο-αφιέρωμα στον Hall of Famer προπονητή και τις… περιπέτειές του στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο, όπου αναφέρεται πώς ο Πιτίνο έμαθε για την “πράσινη” πρόταση, την τρέλα που επικρατεί στο ΟΑΚΑ και την σύγκρισή της με την March Madness!

Αναλυτικά τι αναφέρει ο Joshua Robinson στην “The Wall Street Journal“:

“Πολύ μακριά από την Αμερική, ο Ρικ Πιτίνο βρίσκει μια νέα March Madness

Στον Παναθηναϊκό, στην Ελλάδα, ο προπονητής θρύλος γίνεται μάρτυρας πραγμάτων που δεν έχει δει ποτέ.

Ο Ρικ Πιτίνο οδήγησε ομάδες σε 21 διαφορετικές σεζόν στο τουρνουά του NCAA πριν πραγματικά καταλάβει τι σημαίνει March Madness. Οταν το κατάλαβε, ήταν περισσότερο από 4.000 μίλια μακριά από το πιο κοντινό αμερικανικό κολέγιο, σε ένα γεμάτο καπνό, χωρίς θέρμανση γήπεδο στην Αθήνα, που περιβάλλεται από τους πιο καυτούς οπαδούς μπάσκετ στην Ευρώπη.

Εχοντας κάνει μια καριέρα σε τόσο ιδιαίτερες ομάδες όπως το Λούιβιλ ή το Κεντάκι και οι Νικς, ο Πιτίνο σκέφτηκε ότι προετοιμαζόταν για αυτό που του είχε χαρακτηρίσει κάποιος ως “Κεντάκι με στεροειδή”. Μετά πήγε στον Παναθηναϊκό και “έγινα μάρτυρας πραγμάτων που δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου εδώ”.

Αυτά τα πράγματα περικλείουν καπνογόνα να ανάβουν στις εξέδρες, κόκκινες φωτιές μέσα στα γήπεδα και τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού να επικηρύσσει με 10.000 ευρώ έναν οπαδό του Ολυμπιακού που τον έφτυσε.

Τίποτα από αυτά δεν σταμάτησε τον Πιτίνο από το να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα. Ο Παναθηναϊκός τον προσέλαβε τον Δεκέμβριο ως τον 7ο προπονητή του σε έξι χρόνια επειδή τα πράγματα άρχιζαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ακόμα και γι’ αυτούς. Η ομάδα ήταν στο 6-8 στην Ευρωλίγκα και έτοιμη να χάσει τα playoffs για πρώτη φορά κοντά σε μια δεκαετία.

Ομως έπειτα από τρεις μήνες ανατροπής, που σχεδόν κανείς στις ΗΠΑ είδε, ο Πιτίνο έβαλε την ομάδα του στις οκτώ καλύτερες με νίκη στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου. Εκείνη τη βραδιά ο Πιτίνο είπε στους παίκτες του ότι ήταν παιχνίδι του Sweet 16.

“Θα πάτε στην March Madness με τον ίδιο τρόπο” είπε.

Περισσότερο ή λιγότερο, το ελληνικό μπάσκετ κάνει το Final Four του NCAA να μοιάζει περισσότερο με εκκλησία.

“Πολλή περισσότερη τρέλα. Δεν είναι καν κοντά” είπε ο GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ έπειτα από ένα ταξίδι στην Ελλάδα. “Είναι σαν ένα τρελό σπίτι γεμάτο καπνό”.

Τα παιχνίδια στο… τρελόσπιτο αρχίζουν στις 21:00, όπου στην Ελλάδα είναι σαν διασκέδαση πριν το δείπνο. Ομως το γήπεδο γεμίζει πολύ πριν, όταν οι οπαδοί που χοροπηδούν και φωνάζουν προσβλητικά συνθήματα για τον μεγάλο αντίπαλο Ολυμπιακό, ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός δεν είναι καν κάπου εκεί κοντά. (Οταν ο Ολυμπιακός πάει στο γήπεδο, η ομάδα πρέπει να τοποθετήσει δίχτυα γύρω από το παρκέ για να σταματήσει τους οπαδούς να ρίχνουν αντικείμενα στους παίκτες).

Οι φανατικοί της ομάδας, γνωστοί ως Θύρα 13, οδηγούν το πάρτι των 10.000 οπαδών με εισιτήριο διαρκείας, κάτω από ένα σύννεφο από καπνό τσιγάρου στη γωνία του γηπέδου. Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου αγώνα κόντρα στη Ρεάλ, περίμεναν 31” για να ανάψουν το πρώτο τους καπνογόνο στην εξέδρα. Κανείς δεν τους σταμάτησε.

“Αυτοί οι άνθρωποι θυσιάζονται για να έρχονται σε αυτά τα παιχνίδια”, λέει ο Πιτίνο. “Δεν είναι σαν τον Τζακ Νίκολσον στην πρώτη σειρά των court seats των Λέικερς“.

Ακολούθησε το αγαπημένο τους σύνθημα, το “χόρτο μαγικό”, που αναφέρεται στο τριφύλλι στη φανέλα του Παναθηναϊκού, το οποίο είναι σαν… “μαγικό φύλλο”. Αυτοί οι οπαδοί είναι εθισμένοι σε αυτό και δεν μπορεί να παρομοιαστεί με την ηρωίνη ή το LSD.

Το NCAA θα άρχιζε μια πιο λεπτομερή έρευνα για τους φίλους του Λούιβιλ αν άρχιζαν να τραγουδούν τα ίδια συνθήματα. Επειτα, το NCAA ήδη έχει πιο πολύ από κοντά τον Πιτίνο. Αν δεν το έκανε, ο Πιτίνο δεν θα ήταν εδώ. Το πώς κατέληξε στην Αθήνα είναι μια ιστορία που άρχισε τη χειρότερη περίοδο της επαγγελματικής ζωής του Πιτίνο.

Τον Οκτώβριο του 2017 απολύθηκε από το Λούιβιλ έπειτα από την απαγγελία κατηγοριών ότι το πρόγραμμά του έδινε χρήματα μέσω εταιρίας αθλητικών ειδών στις οικογένειες των πιθανών παικτών του. Νωρίτερα στη χρονιά, το NCAA επίσης ακύρωσε το πρωτάθλημα του 2013 που κέρδισε ο Πιτίνο με το Λούιβιλ, επειδή ένας βοηθός προπονητή είχε πληρώσει για “διασκέδαση ενηλίκων και/ή για σεξουαλικές πράξεις” για παίκτες της ομάδας.

Και στις δύο υποθέσεις, ο Πιτίνο δήλωσε άγνοια για τις πράξεις του βοηθού του. “Οταν οι άνθρωποι λένε ότι προσέλαβες τους λάθος ανθρώπους και πρέπει να πάρεις την ευθύνη, το κάνω”, είπε. “Γι’ αυτό απολύθηκα”.

Ο Πιτίνο ξόδεψε πολύ από τον χρόνο που ακολούθησε, σε ένα παιχνίδι γκολφ όπου δεν βελτιωνόταν.

Ανοιξε λογαριασμό στο twitter. Αρχισε podcast. Έβλεπε μπάσκετ στην τηλεόραση και δεύτερης διαλογής προπονητές.

Τότε ήταν που άκουσε από τον GM των Γκρίζλις, Κρις Ουάλας μια περίεργη προσφορά για δουλειά. Δεν ήταν από το ΝΒΑ ή από ένα μεγάλο κολέγιο ή ακόμα κι από ένα μικρό. Ηταν κάτι που αποκαλείται Παναθηναϊκός, ο οποίος για τον Πιτίνο μπορεί να ακουγόταν σαν ένα δείπνο στη Νέα Υόρκη. Ποτέ δεν πρόσεχε το μπάσκετ στην Ευρωλίγκα και δεν είχε ιδέα που ήταν η ομάδα.

“Οσο κι αν παθιασμένο θεωρείς ότι ήταν το Κεντάκι” του είπε ο Ουάλας “πολλαπλασίασέ το επί 10 και έχεις τον Παναθηναϊκό”.

Ο Πιτίνο ενθουσιάστηκε. Επίσης είχε βαρεθεί. Αποδέχθηκε την πρόσκληση του Παναθηναϊκού την παραμονή των Χριστουγέννων. Ως το βράδυ των Χριστουγέννων ήταν στην Αθήνα, μένοντας σε ένα φθηνό ξενοδοχείο στο δρόμο που οδηγεί στο Ολυμπιακό Πάρκο.

Φορώντας ένα κασκόλ στην προπόνηση στο παγωμένο όλο το χειμώνα γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο Πιτίνο γρήγορα είδε τι πήγαινε λάθος: Η άμυνα έπρεπε να ανέβει άμεσα επίπεδο. Παράλληλα, η επίθεση ήταν επίσης κακή. Ο Πιτίνο τα άλλαξε έπειτα από μια εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ, ο Πιτίνο θα πήγαινε για δουλειά στις 6:30 και θα έφευγε 12 ώρες μετά. Εδώ, η μοναδική περίπτωση που ο Πιτίνο έχει δει την ώρα να πηγαίνει 6:30 είναι όταν έχει μείνει ξύπνιος όλο το βράδυ για να βλέπει κολεγιακό μπάσκετ, ειδικά τη Μινεσότα, που προπονεί ο γιος του. Σε αυτό το διάστημα, προγραμματίζει την προπόνηση στις 17:00.

Η ελληνική γλώσσα τον ζαλίζει. “Το αλφάβητο είναι αδύνατο” λέει. “Τρία διαφορετικά I”. Ομως αυτό που βγάζει νόημα ήταν αυτό που συνέβαινε στο παρκέ. Μισό πλανήτη μακριά από την March Madness, σε ένα τρελό γήπεδο γεμάτο καπνό, με μια γλώσσα που ποτέ δε θα μιλούσε, κάτι για τον Παναθηναϊκό και το σερί που έτρεξε στο τέλος της σεζόν, έμοιαζε περίεργα οικείο. Ο Πιτίνο σταμάτησε για μια στιγμή πριν βάλει το δάχτυλο και πει.

“Η Ευρωλίγκα” λέει “είναι κολεγιακό μπάσκετ με 30χρονους ενήλικες”.

Documento Newsletter