Παναγιώτης Βουρλούμης: Ζητούσαμε ονόματα υπαλλήλων του ΟΤΕ που χρημάτισε η Siemens και δεν μας τα έδιναν

Παναγιώτης Βουρλούμης: Ζητούσαμε ονόματα υπαλλήλων του ΟΤΕ που χρημάτισε η Siemens και δεν μας τα έδιναν

“Μία ώριμη τεχνολογία” αντί άλλων πολύ πιο σύγχρονων άλλων χωρών εγκατέστησε ο ΟΤΕ με την σύμβαση 8002 με την Siemens, κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο επί χρόνια επικεφαλής του οργανισμού Παναγιώτης Βουρλούμης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010, Παναγιώτης Βουρλούμης άνοιξε με την κατάθεση του τη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων στη δίκη για τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τη Siemens το 1997, επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι, κυρίως πρώην στελέχη του ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρείας, τοποθετήθηκαν δια των συνηγόρων υπεράσπισης τους επί της κατηγορίας αρνούμενοι όσα τους αποδίδονται σχετικά με τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Από την πλευρά του κατηγορούμενου, Θόδωρου Τσουκάτου ο συνήγορος του Διονύσης Γκούσκος επανέλαβε τη θέση του εντολέα του, πως το ένα εκατομμύριο μάρκα τα οποία κατηγορείται ότι έλαβε από τη Siemens δεν αφορούσαν τον ίδιο αλλά το ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε πως κανένας από τους κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περί της προέλευσης των χρημάτων”.

Στην κατάθεσή του ο κ. Βουρλούμης είπε πως το 2006, οπότε αποκαλύφθηκαν στοιχεία πως η γερμανική εταιρεία χρημάτιζε στελέχη του ΟΤΕ “πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens. Τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία, καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί. Τώρα, αρχίζουν να δικάζονται αυτά που είχαμε καταθέσει τότε στη Γερμανία από ότι έχω μάθει”.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο αν οι δωροδοκίες αφορούσαν συγκεκριμένες συμβάσεις και απάντησε πως τότε δεν γνώριζε λεπτομέρειες πλην της κατάθεσης στελέχους της γερμανικής εταιρείας -κατηγορούμενος στην παρούσα δίκη- ο οποίος είχε πει στους Γερμανούς εισαγγελείς πως δωροδοκούσαν 50 με 75 υπαλλήλους του ΟΤΕ.

Για την επίμαχη σύμβαση προμήθειας ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, ο κ. Βουρλούμης κατέθεσε ότι υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997 “διότι υπήρχε νόμος για απευθείας ανάθεση. Μετά θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, αυτό όμως είναι μια δικιά μου εικασία για το ότι υπογράφηκε τότε και όχι αργότερα”. Συμπλήρωσε δε, πως η τεχνολογία που αγόρασε ο ΟΤΕ ήταν “ώριμη” δηλαδή πιο παρωχημένη σε σχέση με αυτήν που διέθεταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες “την οποία εμείς σήμερα παλεύουμε να εγκαταστήσουμε”.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν; Υπήρχε διαφθορά και δωροδοκία στον ΟΤΕ;

Μάρτυρας: Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί πως έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα, από έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό.

Σύνεδρος: Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;

Μάρτυρας: Δεν έκανα καμία έρευνα

Σύνεδρος: Για ποιο λόγο; Δε θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχόν δωροδοκήθηκαν; Είπατε πως υπάρχει επηρεασμός από τον πωλητή. Δεν μπορούσατε να βάλετε τη σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ.

Μάρτυρας: Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω. Αυτό ήταν μια παρωνυχίδα! Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης ενώ η κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου θα πραγματοποιηθεί τελικά στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς πρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter