Παναγιωτάκης: Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το μέλλον της ΔΕΗ τα κόμματα

Παναγιωτάκης: Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το μέλλον της ΔΕΗ τα κόμματα

Τους στόχους του business plan για το 2022, αλλά και την πορεία υλοποίησης του παρουσίασε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γ.σ. των μετόχων ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης. «Αυτό εξελίσσεται ικανοποιητικά» είπε και σημείωσε «την ανάγκη επιτάχυνσης του και παραδέχτηκε ότι «απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές».

Ως προς την οικονομική κατάσταση της δημόσιας εταιρίας διαβεβαίωσε: « Τους τελευταίους μήνες η ΔΕH βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας. Υπάρχει εμμονή ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και καταρρέει. Έχω την υποχρέωση ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας να εκφράσω την υπεύθυνη θέση της διοίκησης: Η ΔEΗ ούτε καταρρέει ούτε είναι στο χείλος του γκρεμού ούτε είναι καυτή πατάτα. Έχει διαρθρωτικά προβλήματα και προϋπόθεση είναι να έχουμε ξεκάθαρους στόχους».

Στο σημείο αυτό κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να αποσαφηνίσουν την άποψη τους για τη ΔΕH. Εμείς ως ΔΕH έχουμε πει τη θέση μας. Μπορεί να γίνει φορέας ανάπτυξης για την έλευση επενδύσεων και να φέρει πλούτο στη χώρα». Κατά τον ίδιο οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι να αφεθεί «ελεύθερη να δράσει με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Δεν το έχω ακούσει από κανέναν. Πρέπει να το πούμε στους μετόχους. Αυτή η επιχειρηματική λειτουργία μπορεί να γίνει χωρίς να απεμπολήσει την κοινωνική λειτουργία της», συμπλήρωσε και επανέλαβε με έμφαση: «Βιώνουμε κρατικά δεσμά όλα αυτά τα χρόνια και καταπνίγουν την επιχειρηματική της δραστηριότητα».

Ο κ. Παναγιωτάκης συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν δύο σχολές: «Η μία θέλει το δημόσιο πλειοψηφία και να ελέγχει τη διοίκηση. Η άλλη αντίληψη λέει μειοψηφία του δημοσίου. Με την πρώτη επιβάλλεται αλλαγή πλαισίου να αρθούν εμπόδια στις προσλήψεις, αμοιβές και προμήθειες έργων. Δεν μπορούν οι ανταγωνιστές μας να το κάνουν εν ριπή οφθαλμού μία πρόσληψη κι εμείς όχι», περιέγραψε και ζήτησε επίσης στην ΕΕΣΥΠ να μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες του εποπτεύοντος και όχι μόνο οι μετοχές του δημοσίου.

«Η νέα κυβέρνηση επιβάλλεται να θεσμοθετήσει την αλλαγή του πλαισίου», σημείωσε και πέρασε στο δεύτερο σενάριο: «Στην περίπτωση που το δημόσιο δεν έχει πλειοψηφία, τα προβλήματα αίρονται. Εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής να συναφθεί συμφωνία μετόχων με την οποία να προβλέπεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και στελέχωση της επιχείρησης. Σε αυτό το σενάριο οι διαδικασίες για εύρεση στρατηγικού επενδυτή πρέπει να ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε με αφορμή τα σχέδια για πώληση «πακέτων μονάδων»: «Είναι εφιαλτικά τα σχέδια να πωληθούν πρώτα πακέτα μονάδων παραγωγής ως μέσο για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία στρατηγικού επενδυτή. Να βάλουμε στρατηγικό επενδυτή που; Πάνω σε ένα κουφάρι;» διερωτήθη και πρόσθεσε: «Η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση. Ένας κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής μπορεί να καταβάλλει πολλαπλάσιο τίμημα από το 17%. Αρκεί να υπάρξει κατάλληλο στρατηγικό σχέδιο. Μόνο από την αναχρηματοδότηση δανείων μπορεί να μειώσει τις χρηματοοικονομικές δαπάνες και να αυξήσει κερδοφορία κατά 80 εκατ. ευρώ», έφερε ως παράδειγμα.

Ετικέτες

Documento Newsletter