Πάμελα Χάριμαν: Η κατάσκοπος νύφη του Τσόρτσιλ

Η Πάμελα Χάριμαν στον γάμο της με τον Ράντολφ Τσόρτσιλ τον Οκτώβριο του 1939, ένα μήνα πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο σύζυγος δεν την ερωτεύτηκε ποτέ, όμως αποτέλεσε το εισιτήριό της για τα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας

Βιογραφία ρίχνει φως στην Πάμελα Χάριμαν, τη γυναίκα που έχει καταγραφεί ως το κρυφό όπλο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο άνθρωπος που κέρδισε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με τους συμμάχους, ήταν ένας ευφυής και πεισματάρης πολιτικός ή ένας εγωμανής που δεν είχε όρια στο κυνήγι του στόχου; Ηταν ένας μεγάλος ηγέτης ή μια σκοτεινή προσωπικότητα που επιθυμούσε να ορίσει τις τύχες των λαών μετά τον πόλεμο, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού; Ο ρόλος του στα Δεκεμβριανά, ένα από τα πιο πικρά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ήταν ύπουλα παρεμβατικός και καταλυτικός. Ωστόσο θα χρησιμοποιούσε ακόμη και την ίδια του την οικογένεια προκειμένου να πείσει τους Αμερικανούς να μπουν στον πόλεμο;

Η αριστοκρατικής καταγωγής Πάμελα Ντίγκμπι δεν ήταν ούτε πολύ όμορφη ούτε πλούσια. Γαλουχημένη να βρει τον καλό γαμπρό, παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών τον Ράντολφ Τσόρτσιλ, ο οποίος την επέλεξε ως μηχανή αναπαραγωγής λίγο προτού φύγει για το μέτωπο, πεπεισμένος ότι δεν θα γύριζε ζωντανός. Ο γιος του Τσόρτσιλ, που αποδείχθηκε μέθυσος και χαρτοπαίκτης, δεν την ερωτεύτηκε ποτέ, αλλά έμελλε να γίνει το εισιτήριό της για τα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Την παραμελημένη και απογοητευμένη Πάμελα πήρε υπό την προστασία του ο πεθερός της, Ουίνστον Τσόρτσιλ όταν έγινε πρωθυπουργός το 1940. Δίπλα του γνώρισε εκ των έσω την πολιτική και όλους τους ισχυρούς άνδρες που τη διαμόρφωσαν στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου.

Αμφιλεγόμενη

Σχεδόν 30 χρόνια μετά τον θάνατό της από εγκεφαλική αιμορραγία στο ξενοδοχείο Ριτς του Παρισιού παραμένει μια προσωπικότητα έντονα αμφιλεγόμενη, όπως απέδειξαν οι αντιδράσεις μετά την κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο της βιογραφίας της από τη Βρετανίδα συγγραφέα Σόνια Περνέλ, με άλλους να τη θεωρούν αδίστακτη κατάσκοπο που ασκούσε μυστική διπλωματία κάτω από τα σεντόνια ανδρών υψηλού προφίλ καθ’ υπόδειξην του ίδιου του Τσόρτσιλ και άλλους να την περιγράφουν ως φιλόδοξη εταίρα της καλής κοινωνίας που απολάμβανε να κατακτά εραστές με πλούτο και επιρροή. Η ίδια έχει χαρακτηρίσει τα χρόνια του πολέμου ως τα πιο συναρπαστικά της ζωής της, γοητευμένη από τη δύναμη της εξουσίας και μεθυσμένη από την κρισιμότητα όσων διακυβεύονταν εκείνες ώρες για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ

Σύμφωνα με το πιο συναρπαστικό μέρος της βιογραφίας της με τίτλο «Kingmaker» που αναφέρεται στα χρόνια του πολέμου, η Πάμελα όχι μόνο δεν δίσταζε να ξελογιάζει διπλωμάτες και εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε μια εποχή που η είσοδος της Αμερικής στον πόλεμο ήταν καθοριστική για την επιτυχή έκβασή του, αλλά απολάμβανε τις πατριωτικές υπηρεσίες που πρόσφερε χωρίς τύψεις και ενοχές. Στην επίτευξη του στόχου να επηρεάζει διά της κρεβατοκάμαρας μεγαλοσχήμονες Αμερικανούς, οι οποίοι ήταν πολύ κοντά στον Ρούσβελτ, μεγάλο ρόλο έπαιξαν το ισχυρό επίθετο και η αριστοκρατική καταγωγή της, αλλά και η μαεστρία με την οποία μάθαινε να χειρίζεται πανίσχυρους άνδρες.

Οι εραστές της

Στο κάτω κάτω ήταν περίοδος πολέμου και η Πάμελα έγινε ένα είδος στρατιώτη πολυτελείας, έχοντας ξεφύγει από την ανάγκη να ετεροκαθορίζεται όπως οι κοπέλες της τάξης της. Ανάμεσα στους εραστές της ήταν ο Χάρι Χόπκινς, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Λονδίνο, πρωτοκλασάτοι στρατηγοί και διπλωμάτες, ο δημοσιογράφος Εντ Μάροου που υπήρξε ισχυρή φωνή της Αμερικής, αλλά και ο μετέπειτα δεύτερος σύζυγός της Αβερελ Χάριμαν, υπεύθυνος του προγράμματος βοήθειας που διένειμε εκατομμύρια δολάρια σε πολεμοφόδια και τρόφιμα.

Η Περνέλ υποστηρίζει ότι η βελούδινη κατάσκοπος έγινε εξπέρ στην άντληση πληροφοριών, τις οποίες διοχέτευε απευθείας στον πεθερό της, όπως και στη διάχυση επιχειρημάτων υπέρ της συμμετοχής των ΗΠΑ στον πόλεμο που έφταναν στα σωστά αυτιά τη σωστή στιγμή.

Με τον Καπότε, τον Ανιέλι και η στήριξη στον Κλίντον

Το τέλος του πολέμου βρήκε την 25άχρονη Πάμελα μόνη, άνεργη και χωρίς να ξέρει τι να κάνει με τη ζωή της σε καιρό ειρήνης. Πολύ καλά εξασκημένη στο κυνήγι πλούσιων και επιφανών ανδρών, συνέχισε να ασκεί τη γνώριμη τέχνη της με την ίδια επιτυχία. Και με το παραπάνω, αν αναλογιστεί κανείς ότι εμπλούτισε τις ερωτικές τεχνικές της στο κρεβάτι του ζάπλουτου πρίγκιπα Αλί Χαν αλλά και του παντρεμένου Τζιάνι Ανιέλι, ο οποίος της παραχώρησε εκτός από τις Φεράρι του και ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Λονδίνο. Στο Μανχάταν όπου μετακόμισε αργότερα έβγαινε για φαγητό με τον Τρούμαν Καπότε, ενώ στην Ουάσινγκτον έζησε μεγάλη ζωή ως φίλη του Τζον Κένεντι και της Τζάκι όταν παντρεύτηκε τον Χάριμαν. Κι ας ήταν μισητή από συζύγους, γυναίκες που τη ζήλευαν ή επίδοξους εραστές που δεν θα γύριζε ποτέ να κοιτάξει. Η Πάμελα Χάριμαν υπήρξε επίσης στενή φίλη, ένθερμη υποστηρίκτρια και χορηγός του Μπιλ Κλίντον από τα πρώτα του βήματα ως ανερχόμενου κυβερνήτη του Αρκάνσας. Κι εκείνος της ανταπέδωσε τη στήριξη όταν έγινε πρόεδρος διορίζοντάς την πρέσβειρα της Αμερικής στο Παρίσι.