“Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…”

Ικανοποιημένοι οι συντελεστές του από τα αποτελέσματα του τριήμερου συνεδρίου της ΔΗΣΥ. “Επιστρέψαμε” δηλώνει η Φώφη Γεννηματά

Με το σύνθημα «Επιστρέψαμε» έκλεισε η Φώφη Γεννηματά τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας έναν απολογισμό του συνεδρίου, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματά του αποδεικνύουν ότι πέτυχε τους βασικούς του στόχους: να δώσει καθαρά μηνύματα στην κοινωνία για την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για εθνική γραμμή, για την συμμετοχή του λαού και κυρίως της νέας γενιάς και για την πίστη στη Δημοκρατία «που έχει κλονιστεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Και επανέλαβε την επιβεβαίωση της πολιτικής της στρατηγικής περί αυτόνομης πορείας και εθνικής συνεννόησης, καθώς και ότι έγινε το σημαντικό πρώτο βήμα για την ίδρυση του νέου φορέα, με την απόφαση για εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο και διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου μέχρι το τέλος του έτους.

Για την κριτική που δέχεται ως προς την γραμμή των ίσων αποστάσεων, πάντως, η κυρία Γεννηματά κάλεσε και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «να σταματήσουν τις διαστρεβλώσεις για δήθεν ίσες αποστάσεις», γιατί, όπως είπε, «πραγματική αντιπολίτευση στη χειρότερη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση κάνουμε εμείς. Εμείς στην πράξη παίζουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ολοφάνερο»! Προσέθεσε ότι η ΝΔ είναι και παραμένει ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της παράταξης και ότι μπροστά στην «καρικατούρα του μικρού δικομματισμού και την πόλωση, στην οποία επιμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά τις παρουσίες παλαιών και νέων στελεχών στο συνέδριο, αλλά πρωτίστως στην «επιστροφή» του Γιάννη Ραγκούση, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που απέκτησε ήδη το νέο της σύμβολο, υπογράμμισε ότι είναι «όλοι μαζί, στην ίδια κοίτη». Πολιτικά στελέχη και προσωπικότητες με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και ιστορικές διαδρομές, «σύντροφοι που τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε σε δρόμους χωριστούς» – βλέπε Ραγκούσης – άνθρωποι που είχαν αποστασιοποιηθεί, απογοητευμένοι από τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου, καθώς και η νέα γενιά της παράταξης.

Ραγκούσης: Πάμε σαν άλλοτε…

«Δηλαδή, για να καταλάβω, το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) έγινε για να υποδεχτούμε ξανά τον Ραγκούση;», έλεγε με απορία σύνεδρος από την επαρχία. Και πώς να τον αδικήσει κανείς, όταν παρά την ευφορία που επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη για την επιτυχία του συνεδρίου και την επίτευξη των στόχων του, τις εντυπώσεις «έκλεψε» η επάνοδος του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση, στην ΔΗΣΥ! Ο οποίος, αφού διεγράφη από την Ώρα Αποφάσεων και το τρίδυμο Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη – Δατσέρη, επειδή έσπευσε να συνταχθεί απολύτως με τις θέσεις Γεννηματά και να ανακοινώσει μέσω Facebook ότι αποδέχεται την πρόσκληση να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μας είπε από βήματος συνεδρίου την Κυριακή, ότι η Ώρα Αποφάσεων δεν έχει πια… λόγο ύπαρξης!

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι μοιράζεται με τη ΔΗΣΥ «σχεδόν ταυτόσημες απόψεις», για τις οποίες αγωνιζόταν, άλλωστε, και στην Ώρα Αποφάσεων, συμφώνησε με τη γραμμή Γεννηματά ότι πρέπει να τηρηθούν ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είπε πάντως ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές και ότι ο ίδιος, μετά τη διαγραφή του «από τον Γιάννη, την Άννα και τον Γιώργο», όπως ανέφερε σε προσωπικό τόνο, δεν… πτοείται, ούτε θα το αντιμετωπίσει με «μνησικακία», επειδή είναι βέβαιος πως «τα μέλη και οι φίλοι της Ώρας Αποφάσεων», προς τους οποίους θα εισηγηθεί θετικά για τη συμμετοχή στις διαδικασίες ίδρυσης της νέας προοδευτικής παράταξης. θα συμφωνήσουν με τη ΔΗΣΥ! Είχε προηγηθεί, φυσικά, θερμός ασπασμός με τη Φώφη Γεννηματά…

Ο δικός μας απολογισμός…

Κάνοντας έναν απολογισμό του συνεδρίου, εύκολα διαπιστώνει κανείς τις διαφορετικές γραμμές που εξακολουθούν να υπάρχουν στους κόλπους της ΔΗΣΥ.

Πρώτον: Σημίτης, Βενιζέλος, Ανδρουλάκης, αλλά και Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του «προοδευτικού Κέντρου», σε αντίθεση με τη Φώφη Γεννηματά που μιλά για «Κεντροαριστερά».

Δεύτερον: Σημίτης – Βενιζέλος είναι υπέρ της ενοποίησης των κομμάτων, που σήμερα συγκροτούν την ΔΗΣΥ, και όχι της ομοσπονδοποίησης του νέου φορέα.

Τρίτον: Ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο υπό καθαίρεση γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, διαφωνούν κάθετα με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες ίδρυσης του νέου φορέα, καθώς θεωρούν το λιγότερο άστοχο, πρώτα να εκλεγεί ο νέος αρχηγός και μετά να δημιουργηθεί το νέο κόμμα.

Και τέταρτον: Κατατέθηκε η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, με την οποία συμφωνεί και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και επίδοξος υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, να στηθούν δύο κάλπες τον Οκτώβριο – μία για τον νέο αρχηγό και μία για τη μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, αν δηλαδή θα παραμείνει πολυκομματικός, όπως η ΔΗΣΥ, ή θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο κόμμα.