Πάλι υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ σε δίκη της Greek Mafia

Πάλι υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ σε δίκη της Greek Mafia

Με όχι και τόσο ατράνταχτα πειστήρια ξεκινάει η δίκη για την εκτέλεση του πυγμάχου και εμπλεκόμενου με κυκλώματα προστασίας Χάρη Κοντογιώργη. Στο εδώλιο ο Ι. Λάλας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και για τον φόνο του Καραϊβάζ και αθωώθηκε.

Αλλη μια δίκη με πρωταγωνιστές γνωστά ονόματα της μαφίας που έγιναν στόχοι πληρωμένων εκτελεστών συμβολαίων θανάτου ξεκινάει σήμερα Δευτέρα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη – κατατάσσεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Greek mafia– ο οποίος έπεσε νεκρός στις 6 Δεκεμβρίου 2021 έξω από γυμναστήριο στο Γαλάτσι όπου έκανε προπόνηση, αφού δέχτηκε τουλάχιστον επτά σφαίρες από εννιάρι πιστόλι.

Το Documento φέρνει στο φως στοιχεία που εμπεριέχονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και αποκαλύπτουν άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της ανάκρισης αλλά και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που περιγράφουν καρέ καρέ τη στιγμή της δολοφονίας.

Στο εδώλιο θα καθίσει ο 41χρονος Ιωάννης Λάλας, που είχε κατηγορηθεί ότι ήταν ένας εκ των φυσικών αυτουργών της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και αθωώθηκε κατά πλειοψηφία. Το κατηγορητήριο ωστόσο και όσα ακούστηκαν στην ακροαματική διαδικασία δεν στάθηκαν ικανά να πείσουν λαϊκούς και τακτικούς δικαστές για την ενοχή του, καθώς και για την εμπλοκή του συγκατηγορούμενου αδερφού του.

Αυτήν τη φορά οι ενδείξεις που θεωρήθηκαν επαρκείς για να παραπεμφθεί σε δίκη ήταν δύο ανώνυμα μηνύματα σε γνωστό πρόσωπο του δολοφονημένου αλλά και δύο ανώνυμες κλήσεις στην ΕΛΑΣ οι οποίες τον παρουσίαζαν ως μελλοντικό δολοφόνο του Κοντογιώργη.

Ωστόσο, τα κενά που υπάρχουν στο δικαστικό σκεπτικό είναι πολλά. Οι δικαστές αναδεικνύουν μια σειρά από ενδείξεις, τις οποίες σωρευτικά έκριναν ως σοβαρές και ικανές ώστε να στείλουν σε δίκη τον φερόμενο ως εκτελεστή του Κοντογιώργη. Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι το μοτίβο της έρευνας όπως και τα συμπεράσματα που εξάγονται προσομοιάζουν με τη διερεύνηση της υπόθεσης Καραϊβάζ. Θυμίζουμε πως το κατηγορητήριο κατέπεσε επιβεβαιώνοντας όλους όσοι από την αρχή έλεγαν ότι η σύλληψη των δύο αδερφών που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και τελικά αθωώθηκαν αποσκοπούσε κατά τον χρόνο που έγινε σε εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φαίνεται, πάντως, ότι και στην περίπτωση Κοντογιώργη αξιοποιήθηκαν λογικά άλματα και σκέψεις, εγείροντας για άλλη μια φορά πληθώρα ερωτημάτων για την έρευνα της ΕΛΑΣ, η οποία εν γένει φαίνεται να αδυνατεί να ελέγξει τι συμβαίνει στον (υπο)κόσμο της νύχτας.

Και σε αυτή την περίπτωση κάποια από τα στοιχεία που εισφέρονται αναμένεται εύλογα να αμφισβητηθούν. Οπως είναι για παράδειγμα τα ανώνυμα μηνύματα που κατονόμαζαν ως μελλοντικό δολοφόνο τον κατηγορούμενο και οι αρχές ανάγουν ως κύριο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η πλευρά της υπεράσπισης θα αντιτείνει ότι τα μηνύματα θα μπορούσαν να έχουν σταλεί από τον οποιονδήποτε με σκοπό να στραφούν αλλού οι υποψίες και να παραπλανηθούν οι αρχές. Το σίγουρο είναι πως η δίκη θα θυμίζει σε πολλά αυτήν που προηγήθηκε για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ.

«Φύγε, μην έρχεσαι από εδώ»

Ηταν 6 Δεκεμβρίου 2021 όταν άγνωστος δράστης προσέγγισε πεζός τον 44χρονο τότε Χαρίλαο Κοντογιώργη, τη στιγμή που ο πυγμάχος είχε μόλις αποβιβαστεί από τη μοτοσικλέτα του και τον πυροβόλησε επανειλημμένα με εννιάρι πιστόλι. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν μπόρεσαν να συνεισφέρουν πολλά στην αναγνώριση του δράστη, ο οποίος μετά την εν ψυχρώ δολοφονία τράπηκε σε φυγή, καθώς φορούσε σκούφο και ιατρική μάσκα. Πάντως τον περιέγραψαν ως άντρα ύψους 1,80 μ., κανονικής σωματοδομής (όχι χοντρός, όχι αδύνατος).

Ενας από τους μάρτυρες της υπόθεσης κατέθεσε πως «αφού άκουσε τους πυροβολισμούς, βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του, όπου εντόπισε έναν άνδρα να περπατάει με γοργό βήμα επί της οδού Βυτίνης, ενώ εκείνη τη στιγμή εκινείτο ένα μηχανάκι, τύπου Scooter, επί της οδού Βυτίνης, το οποίο πραγματοποίησε επιτόπου αναστροφή κινούμενο πλέον προς την οδό Ορφέως, ενώ τόσο ο πεζός άνδρας, ήτοι ο δράστης, όσο και το μηχανάκι κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση αλλά ξεχωριστά, δηλαδή δεν σχετίζονταν μεταξύ τους». Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν άλλοι δύο μάρτυρες.

Στην πορεία αποδείχτηκε ότι το συγκεκριμένο μηχανάκι ανήκε σε κάτοικο της περιοχής. Ο ίδιος μάλιστα έχει καταθέσει ενόρκως πως όταν άρχισε να κινείται χωρίς να έχει καταλάβει τι είχε συμβεί είδε έναν άντρα, ο οποίος πλησιάζοντάς τον του ανέφερε τη φράση: «Φύγε, μην έρχεσαι από εδώ». Αυτό έκανε τον μάρτυρα να φοβηθεί και να πραγματοποιήσει επιτόπια αναστροφή, όταν παρατήρησε ότι ο δράστης επιβιβάστηκε σε μηχανάκι τύπου Scooter σκούρου χρώματος, το οποίο ήταν σταθμευμένο ανάμεσα σε αυτοκίνητα, χωρίς να κάνει αναφορά σε έτερο συνεργό.

Κατόπτευσαν τον χώρο

Είχε προηγηθεί κατόπτευση του χώρου τις προηγούμενες μέρες, γνωστό μοτίβο που συναντάμε σε υποθέσεις της Greek mafia. Η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα συμπεριλαμβάνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, στην οποία αναφέρεται: «Δύο ημέρες πριν την ανθρω ποκτονία του Χαρίλαου Κοντογιώργη, στις δώδεκα τα μεσάνυχτα είχε βγει για περπάτημα στην περιοχή με τη σύντροφό του, μαζί με τα σκυλιά τους, όπου αντίκρισε έναν άγνωστο άντρα, να κοιτάζει προς την οδό Βυτίνης αλλά και προς την οδό Ορφέως ταυτόχρονα και προς το σύλλογο πυγμαχίας “ΠΕΡΣΕΥΣ”, ο άγνωστος άντρας τον πλησίασε και τον πρόσταξε να αποχωρήσει με τις φράσεις “πάμε πάμε προχώρα… μην μιλάς προχώρα”, ο άντρας αυτός είχε ανάστημα περί του 1,75 μ, φορούσε σκούρα ρούχα και είχε κανονική σωματοδομή».

Αυτός ήταν ο «Dirty Harry»

Από καταθέσεις μαρτύρων συνάγεται ότι ο 44χρονος Κοντογιώργης ακολουθούσε σταθερό πρόγραμμα, γεγονός που πιθανότατα τον κατέστησε εύκολο στόχο. Γνωστός στη νύχτα με το παρατσούκλι «Dirty Harry», φέρεται να είχε ποινικό παρελθόν. Είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, καθώς και για πλαστογραφία, είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί παλαιότερα στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, ενώ ήταν γνωστό στους κύκλους της νύχτας πως ασχολείτο με την πώληση προστασίας σε νυχτερινά μαγαζιά μαζί με τον Μιχαήλ Καπίρη (γνωστό στη νύχτα ως «Κεφάλας»), επίσης σχετιζόμενο με τη μαφία και δολοφονηθέντα τον Μάιο του 2021.

Μάλιστα την ημέρα και ώρα της εκτέλεσης του Καπίρη έξω από καντίνα στη Μεταμόρφωση ο Κοντογιώργης βρισκόταν μαζί του. Βέβαια, το γεγονός ότι ο «Dirty Harry» τη στιγμή της δολοφονίας βρισκόταν στην τουαλέτα είχε οδηγήσει εκείνη την εποχή πολλούς από τον κόσμο της νύχτας να θεωρήσουν πως δεν επρόκειτο για τυχαίο γεγονός και να τον συνδέουν με τη δολοφονία του καλού του φίλου. Υπήρχε άλλωστε και η έντονη φημολογία ότι ο «Dirty Harry» και ο «Κεφάλας» είχαν μεταξύ τους διαφορές στο μοίρασμα των κερδών που αποκόμιζαν πουλώντας προστασία.

Το «ένοχο» μήνυμα

Μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση θεωρείτο ο Γ.Σ., ο οποίος κρατούνταν στο ίδιο κελί με τον Κοντογιώργη στον Κορυδαλλό. Οπως κατέθεσε, δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις και μετά την αποφυλάκισή τους είχαν βρεθεί μόνο μία φορά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο μάρτυρα τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του Καπίρη είχε λάβει γραπτό μήνυμα από άγνωστο αριθμό το οποίο έλεγε: «Πες στο Χάρη τον Κοντογιώργη ότι θα πεθάνει από τον Λάλα Γιάννη. Τον θεώρει υπεύθυνο για τον “Κεφάλα” που ήταν κολλητός του Λάλα. Εχει μαζί του τον κολλητό του τον Β.».

Επειτα, λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του πυγμάχου ακολούθησε και δεύτερο γραπτό μήνυμα που έγραφε: «Λάλας Γιάννης, Σ. αδερφός του Γιάννη, Β. και Α. “επρόκειτο να δολοφονήσουν τον Κοντογιώργη”».

Τότε ο Γ.Σ. επικοινώνησε με τον Κοντογιώργη και τον ενημέρωσε για τα μηνύματα που είχε λάβει, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να αποδώσει κάπου γιατί τον είχαν επιλέξει ως αγγελιαφόρο, αφού ελάχιστες συναναστροφές είχε με τον θανόντα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Μετά το δεύτερο μήνυμα ο 44χρονος πυγμάχος δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού όπως είπε στον Γ.Σ., είχε επικοινωνήσει με κάποιον από τους τέσσερις που αναγράφονταν στο μήνυμα ως μελλοντικοί εκτελεστές του, απαντώντας του χαρακτηριστικά: «Αυτός λείπει σε νησί, αυτά που λένε είναι μαλακίες».

Σε άλλες καταθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο βούλευμα αναφέρεται πως ο πυγμάχος αρχικά «λάμβανε μέτρα προστασίας όπως ενδεικτικά αναφέρεται ότι είχε μεταβεί στο γυμναστήριο (σημείο όπου έλαβε χώρα η δολοφονία) φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, πλην όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν την δολοφονία του είχε ελαττώσει τη συστηματική λήψη μέτρων και έδειχνε, άλλες φορές να μην ανησυχεί και άλλες φορές να έχει παραιτηθεί γνωρίζοντας τι επρόκειτο να του συμβεί».

Τα τηλεφωνήματα

Ακόμη ένα στοιχείο είναι ότι έγιναν και δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Στο πρώτο είχαν αναφερθεί –μεταξύ άλλων– τα εξής: «Σας έχω δώσει πολλές πληροφορίες στο παρελθόν και ξέρω ότι θα ασχοληθείτε. Γράψε ακριβώς αυτά που θα σου πω, γιατί είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Θα γίνει μακελειό. Ο Αλβανός Φ. Ντ. που είναι φυλακή έχει ομάδα με Αλβανούς που συχνάζουν στο Μπέλα Βίτα. Είναι πολύ επικίνδυνοι, έχουν πιστόλια και Kalashnikov άρχισαν να την πέφτουν σε μαγαζιά για μπραβιλίκι… Καλοβλέπουν τώρα και τη Φιλαδέλφεια.

Στη Φιλαδέλφεια τώρα που φάγαν τον “Κεφάλα” έχει μείνει μόνο ο Κοντογιώργης. Οι Αλβανοί αυτοί έχουν θέματα με τον Λάλα τον Γιάννη και τ’ αδερφάκι του και την παρέα του, αλλά δεν ξέρω γιατί. Μπορεί για τη Φιλαδέλφεια, μπορεί μεταξύ τους. Ο Λάλας είναι μαζί με τον αδερφό του Σ., τον Β. και τον Γ.Α. θα τελειώσουν τον Κοντογιώργη, είναι θέμα χρόνου».

Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου άγνωστος άντρας τηλεφώνησε εκ νέου και ανέφερε:

«Εχω ξαναπάρει τηλέφωνο. Σας έχω δώσει πληροφορίες για αυτούς που κάνουν τις μπραβοδολοφονίες και σας έχω πει ότι τον Κοντογιώργη τον έχουν έτοιμο. Δεν ξέρω αν μιλήσαμε μαζί. Να ξέρετε ο Κοντογιώργης είναι και αυτός μέσα στο κόλπο, “έστησε” τον “Κεφάλα” και τώρα ψάχνεται να “κάνει” τον Λάλα. Δεν ξέρω ποιος θα προλάβει να σκοτώσει πρώτος…».

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Παζλ για δυνατούς λύτες τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια – Τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Ξανά στο εδώλιο ο Λιγνάδης – Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για βιασμούς ανηλίκων

Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική – 24ωρη απεργία του ΣΑΤΑ

Στην Αθήνα ο Τσεντί Οσμάν – Αυτή είναι η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter