Συνεχίζουν να «ασφυκτιούν» τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ελλάδα μετά και τους 443 ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία γενικότερα και ειδικότερα στις ΜΕΘ του «Παπανικολάου».
Τα όρια του συστήματος είναι πολύ περιορισμένα και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατηθεί όρθιο, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Το ζήτημα των ΜΕΘ είναι ζήτημα πολιτισμού μιας χώρας, να κατανοήσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχει αυτές τις μονάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως ο αριθμός των εισαγωγών δεν είναι τόσο μεγάλος όσο τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο η δεξαμενή σε όλα τα νοσοκομεία είναι επικίνδυνη, καθώς οι ασθενείς βρίσκονται σε βαριά κατάσταση στα τμήματα και οι ΜΕΘ δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, αλλά όχι εκθετικά αυξανόμενη και οι ΜΕΘ δεν επαρκούν.
Με δύο κρεβάτια ΜΕΘ το ΑΧΕΠΑ
Την ίδια ώρα, με μόλις δύο κρεβάτια ΜΕΘ ξεκίνησε τη σημερινή του εφημερία, στις οκτώ το πρωί, το ΑΧΕΠΑ, με τη διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ελένη Γκέκα να περιγράφει στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 την απελπισία και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου νοσοκομείου αναφοράς της Θεσσαλονίκης και να προαναγγέλλει προσφυγή στη λύση της μεταφοράς ασθενών ακόμη και στην Αθήνα.
Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία με 230 ασθενείς Covid ενώ μέχρι τη λήξη της το πρωί της Πέμπτης και με τις νέες εισαγωγές που θα προκύψουν, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300. Όπως λένε οι εργαζόμενοι εκεί, το νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία του με το προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και με την αγωνία ότι δεν υπάρχει κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση.
Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΑΧΕΠΑ έχουν προστεθεί μέχρι σήμερα τρεις Αναισθησιολόγοι – Εντατικολόγοι. Στις ΜΕΘ το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως λένε, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας κλπ.
Δραματικές εικόνες περιγράφει και ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας σχετικά με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης.
Όπως ανέφερε, το πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές δεν επαρκούν και πλέον διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής – σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Απαιτούνται γιατροί και νοσηλευτές επαρκείς σε αριθμό, ποιότητα και εκπαίδευση.
Εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη
Με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην επαρκή δέκα νοσηλεύτριες από τα Νοσοκομεία της Κρήτης, με εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έρχονται απόψε, Τετάρτη εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, με πτήση από Ηράκλειο, για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη μάχη με την νόσο covid-19 και από αύριο αναλαμβάνουν υπηρεσία στο Ιπποκράτειο.