Παλαιστίνη: Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος

Με την πλάτη στον τοίχο οι Παλαιστίνιοι από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς καθώς και από τη διεθνή αδιαφορία και μονομέρεια.

Για ακόμη μια φορά η Γάζα φλέγεται, σε μια κρίση που είναι η πιο θερμή από το 2000. Τα αραβοϊσραηλινά μίση και πάθη που μαστίζουν την περιοχή ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια με μεγάλη ορμή.

Η ιμπεριαλιστική και εποικιστική πολιτική του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων έχει οδηγήσει στην ανυπαρξία λύσης. Η πρώην αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ σε συνεργασία με την ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου έριξε λάδι στη φωτιά αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ενόσω έδινε ανοιχτή κάλυψη, αν δεν ενθάρρυνε κιόλας την ισραηλινή εποικιστική πολιτική. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να έχει αλλάξει το ύφος και τη ρητορική της, εντούτοις ο πυρήνας της πολιτικής της παραμένει ίδιος: αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ.

Η στιγμή της εκδήλωσης της έντασης δεν είναι τυχαία, αφού έχει προηγηθεί μια πολιτική κρίση στο Ισραήλ μετά τις εθνικές εκλογές η οποία έχει οδηγήσει σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κλιμάκωσε την ένταση ώστε να εμφανιστεί στο εκλογικό ακροατήριο ως παράγοντας σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα πιέζει και τα άλλα κόμματα να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική του σε μια έκτακτη συνθήκη.

Ακροδεξιό πογκρόμ κατά Παλαιστινίων

Η κατάσταση στο εσωτερικό του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. Στους δρόμους ομάδες ακροδεξιών Ισραηλινών έχουν προχωρήσει σε λιντσάρισμα Παλαιστινίων, με τον πρωθυπουργός της χώρας Νετανιάχου να καλεί τους πολίτες του Ισραήλ να μην επιχειρήσουν να «πάρουν τον νόμο στα χέρια τους».

Οι εντάσεις ξεκίνησαν τη Παρασκευή του Ραμαζανιού όταν η ισραηλινή αστυνομία παρεμπόδισε τους Παλαιστίνιους να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα επιτιθέμενη στους πιστούς στο τέμενος Αλ Ακσα με σφαίρες από καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου/λάμψης. Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς και κυρίως από τις σκληρές στρατιωτικές ανταπαντήσεις του Ισραήλ.

Η Γάζα έχει βιώσει αυτές τις μέρες εκατοντάδες βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι στόχοι ήταν τόσο στρατιωτικοί όσο και πολιτικοί και δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί σε Γάζα και Δυτική Όχθη. Επίσης και Ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί. Ο πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι «είναι δυνατόν» για να υπερασπιστεί τον παλαιστινιακό λαό.

Η Χαμάς απάντησε εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες μικρής και μεγάλης εμβέλειας. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταρρίψει το 90% από αυτές. Στις προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης και κατάπαυσης του πυρός η Χαμάς διαμήνυσε στη Ρωσία ότι είναι έτοιμη για εκεχειρία εάν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις και σταματήσει τις «στρατιωτικές δράσεις» στο τέμενος Αλ Ακσα. Όμως το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις ενέργειές του…

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μετέβη στη Γάζα και πλέον βρίσκεται στο Τελ Αβίβ και επιχειρεί να διαπραγματευτεί κατάπαυση πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι έχει αποστείλει έναν κορυφαίο διπλωμάτη στο Ισραήλ με σκοπό την επίτευξη της πολυπόθητης αποκλιμάκωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε το Ισραήλ έπειτα από συνομιλία του με τον Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας για την «ακλόνητη υποστήριξη» στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ εκδήλωσε την ελπίδα ότι η κρίση θα λήξει σύντομα.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: «Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να ασκήσουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να ρυθμίσουν τη χρήση ισχύος. Η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων και όλμων προς τις ισραηλινές πόλεις είναι απαράδεκτη».

«Η κατάσταση σχετικά με τις εξώσεις των οικογενειών των Παλαιστινίων… είναι ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας. Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εξυπηρετούν μόνο στο να ρίξουν λάδι στη φωτιά επί του εδάφους» δήλωσε ο Ευρωπαίος ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τοποθετήθηκε λέγοντας «νομίζω ότι είναι σημαντικό να σπάσουμε τον κύκλο (της βίας) και να τελειώσουμε την ιδέα των αντιποίνων, νομίζω πως όλοι θέλουν να δουν επείγουσα αποκλιμάκωση».

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται Αίγυπτος και Ρωσία, καλώντας αμφότερες το Ισραήλ να σταματήσει την υπάρχουσα κρίση. Ο Ερντογάν επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων αποκαλώντας το Ισραήλ «τρομοκράτη».

Η πολιτική των εποικισμών

Η έκρηξη που παρατηρούμε αυτή την περίοδο δεν έχει πέσει ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί αποτέλεσμα συστηματικής πολιτικής που μόνο με το νοτιοαφρικανικό Απαρτχάιντ μπορεί να παρομοιαστεί. Από τη μία το κράτος του Ισραήλ έχει δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων εντός του, ενώ από την άλλη μέσω των συστηματικών και κρατικά επιχορηγούμενων εποικισμών επιχειρεί να ενσωματώσει παραπάνω εδάφη, διώχνοντας ταυτόχρονα τους Παλαιστίνιους κατοίκους από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ δεν προσπαθεί να επιτύχει κάποια λύση, άλλωστε το ίδιο εγκατέλειψε τις δίδυμες συμφωνίες του Οσλο που υπογράφηκαν το 1993 και το 1995 καθώς και τη συμφωνία για τον Οδικό Χάρτη για την Ειρήνη το 2000. Έποικοι και δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται αγαστά και καταστέλλουν τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων. Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούργια.

Ήδη από το 1967 η κυβέρνηση του Λέβι Εσκόλ ενθάρρυνε τους εποικισμούς, οι οποίοι έκτοτε αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Έτσι έχουμε οδηγηθεί στο παρόν αδιέξοδο.

Ετικέτες