Πακιστάν: Ο δικηγόρος της ‘Ασια Μπίμπι έφυγε από τη χώρα, φοβούμενος για τη ζωή του

Ο δικηγόρος που έσωσε την Πακιστανή χριστιανή ‘Ασια Μπίμπι από τον απαγχονισμό για βλασφημία, ο Σάιφ ουλ-Μούλουκ, εγκατέλειψε τη χώρα σήμερα δηλώνοντας ότι φοβάται για τη ζωή του μετά τις απειλές ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Ο Μούλουκ ήταν ο συνήγορος της Μπίμπι στην υπόθεση για την οποία παραλίγο να περάσει σχεδόν δέκα χρόνια στον διάδρομο των θανατοποινιτών πριν αθωωθεί την περασμένη Τετάρτη με ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απόφαση που προκάλεσε την οργή κύκλων εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Ισλαμιστές βγήκαν στους δρόμους, παραλύοντας μεγάλο μέρος της χώρας επί τρεις ημέρες, πριν επιτευχθεί συμφωνία τη χθεσινή νύχτα μεταξύ των αρχών και των διαδηλωτών.

“Επί της παρούσης, μου φαίνεται αδύνατον να ζήσω στο Πακιστάν”, δήλωσε ο 60χρονος δικηγόρος προτού επιβιβαστεί σε αεροπλάνο νωρίς σήμερα το πρωί. “Πρέπει να μείνω ζωντανός γιατί πρέπει να συνεχίσω τον δικαστικό αγώνα για την ‘Ασια Μπίμπι”, εξήγησε αναφέροντας ότι δεν έτυχε κάποιας ειδικής προστασίας μετά την έκδοση της ετυμηγορίας υπέρ της πελάτισσας του. Η βίαιη αντίδραση των εξτρεμιστών στη δικαστική απόφαση ήταν “θλιβερή αλλά αναμενόμενη”, είπε. “Το περίμενα, αλλά αυτό που είναι πολύ λυπηρό είναι η απάντηση της κυβέρνησης. Δεν μπορούν ούτε να επιβάλουν την εφαρμογή μιας απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας”.

Έπειτα από τρεις ημέρες χάους στο Πακιστάν, οι διαδηλωτές και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία χθες, αργά το βράδυ.

Το κείμενο των πέντε σημείων προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στην κατάθεση αίτησης για επανεξέταση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία για να απαγορεύσει στη Μπίμπι να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, αυτό σημαίνει ότι η Μπίμπι θα πρέπει να μείνει στη φυλακή ή σε άλλο ασφαλές μέρος μέχρι να εξεταστεί η αίτηση. “Η ζωή της θα είναι λίγο πολύ η ίδια, είτε μέσα στη φυλακή είτε έξω στην απομόνωση, λόγω των φόβων για την ασφάλειά της”, είπε.

Η κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα σήμερα για τη συμφωνία αυτή, που θεωρείται μια “νέα παράδοση”.

“Μια ακόμη κυβέρνηση υποχώρησε απέναντι σε βίαιους εξτρεμιστές που δεν πιστεύουν ούτε στη δημοκρατία ούτε στο Σύνταγμα”, γράφει στο κύριο άρθρό της σήμερα η εφημερίδα Daily. Φαίνεται ότι ο αυστηρός λόγος του πρωθυπουργού ‘Ιμραν Χαν απέναντι στους ισλαμιστές το βράδυ της Τετάρτης “ήταν ήδη καταδικασμένος για τον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας”, καταλήγει η εφημερίδα.