Νέες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα στο Πακιστάν έπειτα από έκκληση του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους την Παρασκευή, έπειτα από ημέρες συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών του και των δυνάμεων ασφαλείας μετά τη σύλληψή του την Τρίτη.
Μία ημέρα αφού αφέθηκε ελεύθερος από την πακιστανική δικαιοσύνη, ο Χαν ζήτησε από τους υποστηρικτές του να βγουν ξανά στους δρόμους της χώρας σήμερα, ενώ ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη ξεκινά και πάλι την εκστρατεία του για τις πρόωρες εκλογές.
«Η ελευθερία δεν κερδίζεται εύκολα. Πρέπει να την αρπάξεις. Πρέπει να κάνεις θυσίες για αυτή», τόνισε χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του ενώπιον οπαδών του από την οικία του στη Λαχόρη.
Ο Χαν, που διετέλεσε πρωθυπουργός του Πακιστάν από το 2018 ως το 2022, συνελήφθη την Τρίτη από παραστρατιωτικούς όταν είχε πάει σε δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όπου εκδικαζόταν υπόθεση διαφθοράς στην οποία είναι κατηγορούμενος. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους την Παρασκευή, αφού η σύλληψή του κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Εναντίον του 70χρονου Χαν εκκρεμούν πολλές δικαστικές υποθέσεις μετά την εκδίωξή του από την εξουσία τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από πρόταση μομφής.
Εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών Ράνα Σαναουλάχ δεσμεύθηκε ότι ο Χαν, ο οποίος ασκεί πιέσεις εδώ και πολλούς μήνες για τη διεξαγωγή εκλογών πριν τον Οκτώβριο, αργά ή γρήγορα θα συλληφθεί εκ νέου.
Η σύλληψή του την Τρίτη προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις σε πολλές πόλεις του Πακιστάν μεταξύ υποστηρικτών του και των δυνάμεων ασφαλείας. Πολλά κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και στρατιωτικά σύμβολα καταστράφηκαν, ενώ αποκλείστηκαν και κεντρικές οδικές αρτηρίες. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια αυτά επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία και νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί τραυματίσητκαν και περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κυρίως στις επαρχίες Πουντζάμπ και Χάιμπερ Παχτούνχβα.
Επίσης χθες ο νυν πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ προειδοποίησε ότι «όσοι επιδεικνύουν αντικρατική συμπεριφορά θα συλληφθούν και θα δικαστούν από αντιτρομοκρατικά δικαστήρια».
«Λανθασμένες αντιλήψεις»
Εδώ και μήνες ο πρώην πρωθυπουργός επικρίνει τον διάδοχό του στην εξουσία και τους στρατιωτικούς θεσμούς.
«Οι ενέργειες του επικεφαλής του στρατού έχουν κάνει τον στρατό μας κακό. Εξαιτίας του, όχι εξαιτίας μου», κατήγγειλε για μία ακόμη φορά ο Χαν χθες. Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «ένας μόνο άνδρας, ο επικεφαλής του στρατού» ευθύνεται για τη σύλληψή του.
Ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες και προειδοποίησε ξανά χθες κατά κακόβουλων προσπαθειών που έχουν στόχο να δημιουργήσουν «λανθασμένες αντιλήψεις» εις βάρος του θεσμού.
Η σύλληψη του Χαν έγινε μία ημέρα αφότου ο πανίσχυρος στρατός της χώρας τον επέκρινε επειδή κατηγόρησε κατ’ επανάληψη έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του αλλά και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ότι ευθύνεται για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, πριν από έναν χρόνο.
Εξάλλου στη διάρκεια συγκέντρωσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Λαχόρη, ο Χαν επανέλαβε τις κατηγορίες του, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατηγός Φαϊσάλ Νασίρ, ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας Πληροφοριών, ενεπλάκη σε απόπειρα δολοφονίας του τον Νοέμβριο του 2022. Τότε ο Χαν είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο πόδι.
Επισήμως η επίθεση αυτή ήταν έργο ενός άνδρα, ο οποίος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, παραδέχθηκε την πράξη του και έχει φυλακιστεί.
Την εκδοχή αυτή απορρίπτει ο Χαν, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι αρχές αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να καταθέσει για να αποκαλύψει «τους πραγματικούς ενόχους».
Οι επικρίσεις εναντίον του στρατού είναι σπάνιες στο Πακιστάν, καθώς οι επικεφαλής του ασκούν μεγάλη επιρροή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο στρατός έχει ενορχηστρώσει τουλάχιστον τρία πραξικοπήματα στο Πακιστάν, μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1947, έχοντας την εξουσία για περισσότερα από 30 χρόνια.
Αν και είχε στηρίξει τον Χαν το 2018, όταν εξελέγη πρωθυπουργός, ο στρατός απέσυρε την υποστήριξή του. Πλέον οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον στρατό βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο.