«Pakistan-gate» και
άλλες αμαρτίες στην
ομοσπονδία κρίκετ – Το ντροπιαστικό σκηνικό στην ΕΛΟΚ

«Pakistan-gate» και
άλλες αμαρτίες στην
ομοσπονδία κρίκετ – Το ντροπιαστικό σκηνικό στην ΕΛΟΚ

Πλαστογραφίες, παράνομοι αλλοδαποί αθλητές στην εθνική που την κοπάνησαν στο εξωτερικό, διεξαγωγή τουρνουά με βασικό χορηγό εταιρεία παράνομου στοιχηματισμού με έδρα την Ινδία, εκδικητικοί αποκλεισμοί σωματείων στις εκλογές, επταμελές ΔΣ με ταμία… αναπληρωματικό μέλος. Ολα αυτά με καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές, εμπλοκή του Τμήματος Αλλοδαπών, παρέμβαση της εισαγγελίας που ήδη άνοιξε φάκελο και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις παρέμβασης της ΓΓΑ παρά τις επίσημες καταγγελίες και μαρτυρίες συνθέτουν ένα ντροπιαστικό σκηνικό μέσα και γύρω από την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ! Μπορεί οι περισσότεροι Ελληνες φίλαθλοι να μην το γνωρίζουν, όμως πρόκειται πλέον για ολυμπιακό άθλημα που θα μετάσχει επίσημα για πρώτη φορά στους Αγώνες του Λος Αντζελες το 2028.

Βέβαια οι καταγγελίες για σκάνδαλα στην πολύπαθη ομοσπονδία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού εδώ και αρκετά χρόνια το σκηνικό παραμένει σχεδόν ίδιο και απαράλλαχτο, με τις οσμές σκανδάλων να αναδύονται κάθε φορά όλο και πιο έντονα.

Το κρίκετ τα τρία τελευταία χρόνια βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση, ειδικά από τη στιγμή που οι καταγγελίες κατά της σημερινής διοίκησης της ομοσπονδίας (ΕΛΟΚ) περιλαμβάνουν:

Τη συμμετοχή Πακιστανών αθλητών στην εθνική Ελλάδας κι ας μην είχαν άδεια παραμονής στη χώρα μας.

Εξαφανίσεις δύο Πακιστανών με πλαστά χαρτιά από την αποστολή της εθνικής στο εξωτερικό.

Μηνυτήριες αναφορές για πλαστά φύλλα αγώνων.

Καταγγελία για παράνομο αποκλεισμό σωματείου από τις εκλογές της ομοσπονδίας.

Καταγγελία στον γγ Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά για τη διεξαγωγή τουρνουά με τη χορηγία παράνομης στοιχηματικής εταιρείας (Sky247) με έδρα την Ινδία!

Καταγγελίες στην ΕΦΙΠΗΔ της ΕΟΕ αλλά και στη ΓΓΑ που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

«Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ να φτάσει σε αυτό το σημείο το άθλημά μας. Είναι πολλά και τραγικά τα όσα έχουν συμβεί και όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν. Εφτασε πλέον ο καιρός η πολιτεία να βάλει τέλος. Εμείς κάναμε τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ενημερώσαμε την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές και περιμένουμε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους» δηλώνει ο Ιωσήφ Νικήτας, πρόεδρος του συλλόγου Γυμναστική Εταιρεία Κέρκυρας (ΓΕΚ) και επί 17 χρόνια (2004-21) πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ (ΕΛΟΚ), καθώς και παλαίμαχος διεθνής και αρχηγός της εθνικής ομάδας. Και είναι ο σύλλογός του που κυνήγησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία όσων εμπλέκονται στο ελληνικό… Pakistan-gate, έχοντας έννομο συμφέρον.

 

Χωρίς άδεια παραμονής

Ειδικά σε ό,τι αφορά την υπόθεση των τεσσάρων Πακιστανών αθλητών και των πλαστών δικαιολογητικών που κατατέθηκαν για να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα αλλά και στην εθνική αλλά και όσα κατήγγειλε η Γυμναστική Εταιρεία Κέρκυρας στη ΓΓΑ και στις αρχές, «από την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ εκδόθηκαν στις 31 Αυγούστου 2022 δελτία αθλητικής ιδιότητας σε τέσσερις αθλητές πακιστανικής υπηκοότητας και πακιστανικών διαβατηρίων. Οι αθλητές αυτοί διαμένουν στη Γαλλία, έχουν άδεια παραμονής εκεί και αγωνίζονται σε γαλλικές ομάδες. Ομως δεν είχαν κανένα από τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν (π.χ. άδεια παραμονής στη χώρα μας) για να τους εκδώσει η ΕΛΟΚ δελτία αθλητών ώστε να αγωνιστούν για το σωματείο ΓΣ Βύρων. Και ενώ ενημερώσαμε την ομοσπονδία ότι θα είναι παράνομη η έκδοση δελτίων, η ομοσπονδία αδιαφόρησε και χωρίς να έχει τη δική σας γνωμάτευση προχώρησε στην έκδοσή τους» ανέφερε μεταξύ άλλων η καταγγελία στην ΓΓΑ.

Σε άλλο σημείο της καταγγελίας αναφέρεται πως «οι τέσσερις Πακιστανοί ήρθαν στην Ελλάδα στις 3/9/22 παραμονή του αγώνα με τη ΓΕΚ. Τα δελτία τους όμως, με αίτηση και επιμέλεια προσκόμισης των δικαιολογητικών από τον ΓΣ Βύρωνα είχαν εκδοθεί από τις 31 Αυγούστου χωρίς ακόμη οι αθλητές να είναι στην Κέρκυρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχες κάρτες υγείας των αθλητών με ημερομηνία (δήθεν) εξέτασης από καρδιολόγο, 31/8/2022 και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση δελτίων είναι ψευδείς και άκυρες, αφού ουδέποτε εξετάστηκαν από καρδιολόγο».

Ομως πέρα από τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα και σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στην καταγγελία του το σωματείο της ΓΕ Κέρκυρας, οι αθλητές αυτοί μετείχαν στην αποστολή της εθνικής ομάδας κρίκετ για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου οι δύο εξ αυτών… εξαφανίστηκαν και δεν επέστρεψαν με την αποστολή στην Ελλάδα!

Το Τμήμα Αλλοδαπών

Η ΓΕ Κέρκυρας που έχασε τον τίτλο από τον Βύρωνα στον τελικό του πρωταθλήματος υπέβαλε ενστάσεις για αντικανονική συμμετοχή των Πακιστανών για πλαστά δικαιολογητικά και παράλληλα με έγγραφό της στο Τμήμα Αλλοδαπών ζητούσε να μάθει αν οι δύο Πακιστανοί που εξαφανίστηκαν στην Ισπανία (μέχρι και η Αντιτρομοκρατική φέρεται να έχει εμπλακεί στην έρευνα) ήταν νόμιμα στη χώρα. Η απάντηση από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ήταν ξεκάθαρη: οι δυο Πακιστανοί που την κοπάνησαν στην Ισπανία (Gull Navaz και Qasir Amin) εκτός των πλαστών δικαιολογητικών για την έκδοση των δελτίων τους δεν είχαν ούτε άδεια παραμονής στη χώρα!

«…Σας ενημερώνουμε ότι από τον έλεγχο που η υπηρεσία μας προέβη τόσο στην ηλεκτρονική βάση που αφορά στην Κέρκυρα όσο και στην κεντρική βάση δεδομένων που αφορά στα τμήματα αδειών διαμονής για όλη την Ελλάδα, δεν προκύπτει νομιμότητα διαμονής (κατοχή νόμιμης άδειας διαμονής) για τους δύο προαναφερόμενους» τονίζει το επίσημο απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας, το οποίο μάλιστα επισημαίνει για τον ένα εκ των δύο, τον Qasim Amin, πως μετά τον σχετικό έλεγχο «προκύπτει ότι είχε κάνει αίτηση σε υπηρεσία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κεντρικού Τομέα και Δυτ. Αττικής η οποία απορρίφθηκε τον Οκτώβριο του 2023 για λόγους κατάθεσης πλαστών εγγράφων. Η ανωτέρω υπηρεσία απέστειλε σχετικό φάκελο με τα συγκεκριμένα στοιχεία στην Εισαγγελία Αθηνών πράγμα που θα πράξει και η υπηρεσία μας ανακοινώνοντας στον Εισαγγελέα την αξιόποινη πράξη(κατ’ άρθρο 38 του Κ Ποιν Δ) όπως άλλωστε είμαστε υποχρεωμένοι, για κάθε παράνομη ενέργεια αλλοδαπών και όσων εμπλέκονται σε παράνομες υποθέσεις αυτών».

Επειτα από όλα αυτά και αφού η ομοσπονδία με επιχείρημα ότι δεν μπορεί να παρέμβει γιατί δεν έγινε τότε ένσταση ώστε να τιμωρηθεί ο ΓΣ Βύρων και να του αφαιρεθεί ο τίτλος αλλά και τρεις βαθμοί όπως αναφέρει ο κανονισμός, η ΓΕ Κέρκυρας έκανε προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, από το οποίο και δικαιώθηκε. Πέρασαν δε σχεδόν τέσσερις μήνες για να υλοποιήσει η ΕΛΟΚ την απόφαση του ΑΣΕΑΔ και αυτό ύστερα από συνεχείς οχλήσεις κι επιστολές της ΓΕ Κέρκυρας στους αρμόδιους φορείς.

Αξιοσημείωτο ακόμη είναι και το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΛΟΚ υπό τον Κυριάκο Κατσώρα έχει καταγγελθεί και για το ότι στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου απαγόρευσε στη ΓΕ Κέρκυρας να ψηφίσει, με αιτιολογικό ότι… δύο χρόνια πριν, το 2022, είχαν διαπιστωθεί παρατυπίες στις εκλογές του σωματείου της.

Στους έξι, ταμίας ο… έβδομος

Εχει καταγγελθεί ακόμη ότι στο εξαμελές ΔΣ που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές τοποθετήθηκε κι ένα… έβδομο, ο Ευ. Χειμαριός, που ήταν υποψήφιος για αναπληρωματικό και όχι για τακτικό μέλος και μάλιστα τοποθετήθηκε στη θέση του ταμία! Παράλληλα, στο ΔΣ υπάρχουν δύο μέλη από το ίδιο σωματείο (Αναγέννηση ΚΚ), κάτι που απαγορεύεται ρητά από το καταστατικό.

Οπως και να έχει, στην Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας της ΕΟΚ (ΕΦΙΠΗΔ) εκκρεμούν τόσο η υπόθεση με τους Πακιστανούς όσο και η καταγγελία για πλαστογραφημένα δελτία αγώνων στο πρωτάθλημα, όπως επίσης κι εκείνη για τον αποκλεισμό της ΓΕ Κέρκυρας από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Καταγγελίες για σκάνδαλα και το 2019

Και στο παρελθόν (2019) υπήρξαν δημοσιεύματα για καταγγελίες και αναφορές για σκάνδαλα στους κόλπους της ΕΛΟΚ (υπό την προεδρία τότε του Ιωσήφ Νικήτα και στην οποία ήταν αντιπρόεδρος ο σημερινός πρόεδρος Κυριάκος Κατσώρας), πάλι με πλαστογραφήσεις ΦΑ αλλά και με… Πακιστανούς διαιτητές που φέρονταν να έχουν υπογράψει ΦΑ εν αγνοία τους! Τότε το «Εθνος της Κυριακής» είχε δημοσιεύσει την ύπαρξη κυκλώματος, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονταν πέντε σωματεία και δύο προπονητές, που «κατασκεύαζε» εικονικούς αγώνες με αθλητές και αθλήτριες προκειμένου να πάρουν τα αθλητικά μπόνους εισόδου στα πανεπιστήμια.

Μάλιστα τότε είχαν ακυρωθεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού και δύο πρωταθλήματα εκείνης της σεζόν: το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών Κλειστού Χώρου και το αντίστοιχο των νέων/ανδρών. Σύμφωνα πάντα με εκείνα τα δημοσιεύματα, ανακλήθηκε από τη ΓΓΑ η εγγραφή εννέα αθλητών και έξι αθλητριών από τον ειδικό πίνακα διακριθέντων για τη μοριοδότηση εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ομοσπονδία του Ι. Νικήτα είχε απειλήσει με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι την εμπλέκουν χωρίς να έχει είχε ιδέα για το κύκλωμα, ενώ το μέλος –τότε– του ΔΣ Κυρ. Κατσώρας (ο σημερινός πρόεδρος της ΕΛΟΚ) με δηλώσεις του στην ΕΡΤ είχε υποβαθμίσει την ακύρωση των δύο πρωταθλημάτων: «Μας ζητήθηκε από τη ΓΓΑ να ακυρώσουμε τα δύο από τα επτά πρωταθλήματα για διάφορους λόγους παρατυπίας. Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με την ελλιπή χρηματοδότηση της ομοσπονδίας μας από την πολιτεία. Δεν μπορούμε να διεξάγουμε τα πρωταθλήματα όπως πρέπει για να τα παρακολουθούμε και να ελέγχουμε ακριβώς τι συμβαίνει».

Από την πλευρά του το υφυπουργείο Αθλητισμού δήλωνε: «Οπως διαπιστώθηκε έχουν γίνει αγώνες χωρίς επίσημους διαιτητές, τα φύλλα αγώνος υποβάλλονταν στην επιτροπή πρωταθλήματος εβδομάδες μετά τη φερόμενη ημερομηνία διεξαγωγής τους, ενώ διαιτητές που σφύριξαν αγώνες κατόπιν αγωνίστηκαν ως αθλητές. Η μη σύννομη διεξαγωγή τους διαπιστώθηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ».

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter