Με δακρυγόνα οι Πακιστανοί αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών μιας εκτός νόμου ισλαμιστικής οργάνωσης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη της και την απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή από τη χώρα, με αφορμή τα σκίτσα που εικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ.
Χιλιάδες ισλαμιστές της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Λαμπάικ Πακιστάν (TLP) είχαν ξεκινήσει από τη Λαχόρη, στα ανατολικά, για να κάνουν πορεία προς την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.
Ο αρχηγός της TLP Σαάντ Χουσάιν Ρίζβι τέθηκε υπό κράτηση τον Απρίλιο, αφού η κυβέρνηση χαρακτήρισε την οργάνωση «τρομοκρατικό κίνημα».
Οι αρχές προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν με την οργάνωση, η οποία συγκέντρωνε τους υποστηρικτές της έξω από την έδρα της στη Λαχόρη εδώ και δύο ημέρες. «Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν», είπε ένα στέλεχός της, ο Μουχάμεντ Ριζουάν, στο πρακτορείο Reuters.
Η οργάνωση κάλεσε τους υποστηρικτές της σε όλο το Πακιστάν να βαδίσουν προς την Ισλαμαμπάντ.
Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα αφού μέλη της TLP επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό φυλάκιο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αρίφ Ράνα. Συγκρούστηκαν επίσης με αστυνομικούς σε διάφορα σημεία της πόλης. «Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι (η πορεία) θα ήταν ειρηνική, όμως έγιναν βίαιοι», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της TLP Σαντάμ Μουχάρι υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στην ειρηνική πορεία που κατευθυνόταν στην Ισλαμαμπάντ.
Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες από και προς τη Λαχόρη και την Ισλαμαμπάντ έχουν αποκλειστεί με κοντέινερ, σε μια προσπάθεια να μην φτάσουν οι διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η διπλωματική συνοικία της Ισλαμαμπάντ, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες, έχει επίσης αποκλειστεί.
Οι αρχές συνέλαβαν τον Ρίζβι και απαγόρευσαν την οργάνωσή του τον Απρίλιο, αφού τα μέλη της απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές προς μεγάλες πόλεις, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν δημόσια περιουσία. Πέντε αστυνομικοί και τρεις ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε εκείνα τα επεισόδια. Σχεδόν 1.000 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις ταραχές οι οποίες σταμάτησαν μόνο αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έθετε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο την πρόταση για την απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή με αφορμή τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.
Το περιοδικό δημοσίευσε για πρώτη φορά αυτές τις γελοιογραφίες το 2006, εξοργίζοντας εκατομμύρια μουσουλμάνους που τις θεωρούν προσβλητικές. Τις δημοσίευσε ξανά πέρσι, με την ευκαιρία της δίκης για την επίθεση ισλαμιστών στα γραφεία του, το 2015.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ