Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, αποκλείστηκε ως βουλευτής και απαγορεύτηκε να κατέχει δημόσιο αξίωμα, αφού η Εκλογική Επιτροπή της χώρας τον έκρινε ένοχο για απόκρυψη των περιουσιακών του στοιχείων. Ο Χαν θα αμφισβητήσει την εντολή στο δικαστήριο.
«Πρακτικές διαφθοράς»
Η πενταμελής επιτροπή της επιτροπής με επικεφαλής τον πρόεδρο Σικαντάρ Σουλτάν Ράτζα εξέδωσε την Παρασκευή το διάταγμά της μετά την παραπομπή της υπόθεσης σε αυτήν από τον πρόεδρο της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Πακιστάν. Ο δικηγόρος του Χαν είπε ότι ο πρώην σταρ του κρίκετ θα ασκήσει έφεση κατά της διαταγής.
Το εκλογικό όργανο ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο Χαν διέπραξε «πρακτικές διαφθοράς» και δεν αποκάλυψε όπως προβλέπει ο νόμος τα χρήματα που κέρδισε από την πώληση δώρων που του δόθηκαν από διάφορους ξένους αξιωματούχους, ανέφερε η Geo TV. Η πακιστανική νομοθεσία δεν απαγορεύει στους νομοθέτες να πουλήσουν τέτοια δώρα, αλλά η απόκρυψη των συναλλαγών είναι παράνομη.
Η Εκλογική Επιτροπή διέταξε επίσης την κυβέρνηση να κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον του Χαν για ψευδή δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία, ανέφερε η κρατική τηλεόραση. Η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το θέμα.
Εάν το δικαστήριο εγκρίνει την απόφαση, θα μπει ένα απότομο τέλος στην συχνά ταραχώδη πολιτική καριέρα του 70χρονου Χαν, που ξεκίνησε όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2002.
«Λάδι στη φωτιά»
Η διαταγή της Παρασκευής αναμένεται να τροφοδοτήσει περισσότερη πολιτική αβεβαιότητα στο Πακιστάν, καθώς ο Χαν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει τους υποστηρικτές του σε μια πορεία στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ για να προωθήσει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές. Η αναταραχή έρχεται καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας παλεύει με μια οικονομία που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Ο πρώην ηγέτης έχει βγει συχνά στους δρόμους τους τελευταίους έξι μήνες ζητώντας πρόωρες εκλογές και στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού στρατού, ισχυριζόμενος, χωρίς αποδείξεις ότι η πτώση του ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τις ΗΠΑ και τους πολιτικούς του αντιπάλους, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ.
Ο Χαν αυτή τη στιγμή δρέπει τις δάφνες της δημοφιλίας του, αφού στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές κέρδισε έξι από τις επτά έδρες που διεκδίκησε προσωπικά, σε μια ένδειξη της απήχησής του στους πολίτες.