Πακιστάν: Αμερικανοκίνητη αλλαγή καθεστώτος ή μια τυπική πρόταση μομφής;

Πακιστάν: Αμερικανοκίνητη αλλαγή καθεστώτος ή μια τυπική πρόταση μομφής;

Η καθαίρεση του δημοκρατικά εκλεγμένου Πακιστανού πρωθυπουργού Ίμραν Χαν έχει δημιουργήσει μια μεγάλης έντασης πολιτική κρίση στη χώρα που διαρκεί από τις 3 Απριλίου.

Η πολιτική κρίση ξεκίνησε στις 3 Απριλίου όταν το πακιστανικό κοινοβούλιο συνήλθε για να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής εναντίον του Χαν. Τότε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Καζίμ Σούρι απέρριψε την διαδικασία, λέγοντας πως υπάρχει προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος και βάσει του άρθρου 5 του Συντάγματος κάτι τέτοιο απαγορευόταν.

Λίγα λεπτά αργότερα μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Ίμραν Χαν σε διάγγελμα του ανέφερε πως εισηγήθηκε στον πρόεδρο του Πακιστάν Αρίφ Αλβί να διαλύσει την βουλή. Ο πρόεδρος συμφώνησε με την πρόταση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν κινητοποιήθηκε, κατηγορώντας τον πακιστανό πρωθυπουργό ότι ηγούνταν ενός συνταγματικού πραξικοπήματος.

Τέσσερις μέρες μετά το ίδιο δικαστήριο απεφάνθη ομόφωνα πως η απόρριψη της διαδικασίας για την πρόταση μομφής ήταν αντισυνταγματική και επέρριπτε ευθύνες στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο, ενώ καλούσε το κοινοβούλιο να συνέλθει ξανά ώστε να περατώσει την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Στις 9 Απριλίου το κοινοβούλιο συνεδρίασε ξανά και αφού παραιτήθηκε ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του θεσμού αργά τα μεσάνυχτα της 10ης Απριλίου υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά του Ίμραν Χαν, κάνοντας τον πρώτο πρωθυπουργό που αποβάλλεται από το αξίωμα.

Στη συνέχεια ο Χαν παραιτήθηκε από το αξίωμα του και σε δήλωση του που ανήρτησε στο Twitter ανέφερε πως «Το Πακιστάν έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1947, αλλά σήμερα είναι η έναρξη μιας ανανεωμένης πάλης για την ανεξαρτησία εναντίον της ξένης συνωμοσίας για την αλλαγή της εξουσίας. Πάντα ήταν ο λαός μιας χώρας που προστατεύει της κυριαρχία και την δημοκρατία.» Ο ίδιος, πριν καθαιρεθεί είχε διαμηνύσει πως η αλλαγή πρωθυπουργού είναι μέρος μιας ξένης συνωμοσίας και ότι έχει αδιάσειστα στοιχεία και έγγραφα.

Το βράδυ της παραίτησης μεγάλα πλήθη συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα της χώρας Ισλαμαμπάντ και δήλωσαν την στήριξη τους στον απελθόντα πρωθυπουργό.

Την Δευτέρα 11 Απριλίου το κοινοβούλιο συνήλθε πάλι και έχρισε πρωθυπουργό τον ισλαμιστή και πρόεδρος της Μουσουλμανικής Λίγκας, Σεχμπάζ Σαρίφ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναγγελθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης ή κάποια δήλωση σκοπών. Εντούτοις, η διαδικασία καθαίρεσης του Χαν είχε κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε μια αστική δημοκρατία, το Πακιστάν έχει ένα μεγάλο ιστορικό πραξικοπημάτων, κρίσεων και εμπλοκών τρίτων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση καθαίρεσης του Χαν έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «αποστασίας» και της αλλαγής καθεστώτος με μπροστάρη τον επικεφαλής ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος και του στρατού που σαφώς ρέπουν προς την Ουάσινγκτον και εναντίον της Ρωσίας και του Πεκίνου.

Ετικέτες

Documento Newsletter