«Πυρετώδεις» διεργασίες στις τάξεις των κρατών – μελών της ΕΕ, στα οποία έχει δοθεί άτυπη προθεσμία από την Κομισιόν ούτως ώστε να κατατεθεί πρόταση με τεχνικές λεπτομέρειες για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν σχετικά με την πιθανότητα πλαφόν ήταν αρνητική, ωστόσο το «μπρα ντε φερ» συνεχίζεται, καθώς η Επιτροπή δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το «μπλοκ» των 15 κρατών – μελών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να επιτύχουν τον εν λόγω στόχο, όπως εκφράστηκε και στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή.
Το «μπλοκ» των 15 κρατών προσπαθεί με κάθε τρόπο να επικοινωνήσει την ανάγκη για πλαφόν, γεγονός που φάνηκε και από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg, με τον έλληνα πρωθυπουργό να υπερτονίζει ότι χρειάζονται άμεσες αποφάσεις, απέναντι στην τακτική που ακολουθεί η Ρωσία.
«Η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια, με σαφή στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας. Δεκαπέντε κράτη μέλη έχουν εκφράσει καθαρά την υποστήριξή τους για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου», τονίζει μεταξύ άλλων στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Κομισιόν έχει «πετάξει» το «μπαλάκι» στις χώρες που θέλουν το πλαφόν, ζητώντας να κατατεθεί μία τεχνική πρόταση που θα την καλύπτει. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν αναλάβει το εν λόγω «πρότζεκτ», στοχεύοντας στο να παρουσιαστεί μια βιώσιμη λύση η οποία θα καλύπτει το σύνολο των κρατών – μελών και θα ενισχύσει την «μεσοβέζικη» πολιτική συμφωνία της Συνόδου της Παρασκευής, η οποία δεν φαίνεται να οδηγεί σε πρακτικές λύσεις, σύμφωνα με αναλυτές.