Σε σοβαρή επιδείνωση των σχέσεών της με την Ε.Ε. και την Ελλάδα οδηγεί εκ των πραγμάτων η απόφαση των Τούρκων (αν φυσικά γίνει πράξη) να διακόψουν τη συμφωνία με τη χώρα μας για την επανεισδοχή προσφύγων.
Την απόφαση δημοσιοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Χουριέτ, ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, αφορμή είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Γνωρίζουμε όμως ότι έχουν μεγάλη πίεση από τη Δύση, υπάρχει συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας με την Ελλάδα.» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ.
Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία συγκράτησης των προσφυγικών ροών, (διακοπή που ξυπνά μνήμες από το καλοκαίρι του 2015), που έχει υπογράψει με την ΕΕ, η απόφαση για το πάγωμα των επανεισδοχών θεωρείται και είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα στην όλη διαδικασία – συμφωνία.
Κι αυτό παρότι η συμφωνία επανεισδοχής δεν έχει λειτουργήσει ακόμη με ευθύνη κυρίως της Ελλάδος αφού η εξέταση των αιτήσεων ασύλου αποδείχθηκε χρονοβόρα διαδικασία αλλά με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρά στην παρούσα φάση σε προσλήψεις μεταφραστών (προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες) αντιλαμβάνεται κανείς το αντίκτυπο της απόφασης.
Σε μια πρώτη αντίδραση Έλληνας αξιωματούχος σημείωσε στο Documentonews.gr ότι σε περίπτωση που η είδηση αποδειχθεί αληθινή η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, μέρος της οποίας είναι και η συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία όλοι οι παρανόμως εισερχόμενοι από την Τουρκία στην Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Όσοι φθάνουν σε ελληνικά νησιά θα ταυτοποιούνται διεξοδικά και οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται από τις ελληνικές αρχές, με βάση την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου. Τουρκία και Ελλάδα θα αναλάβουν όσες διμερείς διατυπώσεις χρειάζονται και Τούρκοι αξιωματούχοι θα αποκτήσουν παρουσία στα ελληνικά νησιά, ώστε να εγγυηθούν την τήρηση των ανωτέρω.
Επίσης για κάθε Σύρο ο οποίος θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ, με προτεραιότητα βασισμένη στα Κριτήρια του ΟΗΕ.
Η συγκεκριμένη συμφωνία με την Τουρκία είναι και ο λόγος που οι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στα νησιά του Β. Αιγαίου και δεν προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα αφού με βάση τη συμφωνία σε αυτήν την περίπτωση η χώρα μας χάνει το δικαίωμα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία. Η δικλίδα αυτή προστέθηκε μετά από πιέσεις συγκεκριμένων κρατών – μελών τα οποία φοβούνταν ένα εκ νέου «άνοιγμα» της Βαλκανικής οδού.
Ως εκ τούτου, λέει με νόημα ο ίδιος αξιωματούχος αναμένουμε και την αντίδραση της Ε.Ε.