Παιχνίδια Νετανιάχου, ομήρων Οδύσσεια

Παιχνίδια Νετανιάχου, ομήρων Οδύσσεια

Επιτελικό χάος έχει προκληθεί στη «διευρυμένη» κυβέρνηση Νετανιάχου όσον αφορά τον συντονισμό των επαφών και των ενεργειών που απαιτούνται για την απελευθέρωση των 241 ομήρων που άρπαξε η Χαμάς κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι κακές υπηρεσίες που έχει προσφέρει ο επίσημος Ισραηλινός διαπραγματευτής Γκαλ Χιρς –μεταξύ άλλων έβαλε τις φωνές σε αντιπροσώπους της ΕΕ για την επιμονή τους να εστιάζουν στο διεθνές δίκαιο– σε συνδυασμό με τη σκληρή στάση της Χαμάς έχουν οδηγήσει την ισραηλινή πλευρά να ψάχνει εναγωνίως λύση. Οι συγγενείς των αιχμαλώτων έχουν αρχίσει να πιέζουν σοβαρά την κυβέρνηση με διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, ενώ κατά τα φαινόμενα έχει ξεκινήσει σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ υπηρεσιών και προσώπων εντός του συστήματος ασφαλείας και υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ.

Πέρα από τον Χιρς –δεν διαθέτει καμία προϋπηρεσία σε θέματα διαχείρισης κρίσεων αιχμαλώτων, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα επιλέχθηκε με όρους… πολιτικής και προσωπικής εγγύτητας προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ–, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διορίσει υπεύθυνους για την έρευνα και τη διάσωση απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς, τους υποστράτηγους ε.α. Λιόρ Καρμέλι και Νίτζαν Αλόν.

Ξαφνικά όμως δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στις συνομιλίες με Αραβες ηγέτες που έγιναν στο εξωτερικό συμμετείχε ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν. Η συμμετοχή του Κοέν προκάλεσε ερωτήματα, καθώς σύμφωνα με άλλες αναφορές τις εν λόγω υψηλές επαφές είχε αναλάβει ο νυν διοικητής της Μοσάντ Ντάντι Μπαρνέα, ενώ το θέμα απασχολεί και την υπηρεσία κρατικής ασφαλείας Σιν Μπετ και τον επικεφαλής της Ρόνεν Μπαρ.

Το κουβάρι περιπλέκεται περισσότερο δεδομένου ότι το υπουργείο Εξωτερικών μέσα στην εβδομάδα που πέρασε τοποθέτησε ως επικεφαλής των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Νέα Ζηλανδία Αλον Ροθ-Σνιρ. Το εν λόγω υπουργείο όμως έχει κι άλλο άτομο υπεύθυνο για τους ομήρους, τη Σούλι Νταβίντοβιτς, η οποία συνεργάζεται με τον Γκαλ Χιρς και η οποία μετά την τοποθέτηση του Ροθ-Σνιρ ως επικεφαλής θα συνεργάζεται πλέον με τον Χιρς υποδεχόμενη αντιπροσωπείες διπλωματών στο Ισραήλ.

Είχε ανάμειξη και με την αποστολή στο Κατάρ

Από τα παραπάνω, δύο είναι τα σημεία που καταδεικνύουν το χαοτικό της υπόθεσης, αν αφήσουμε φυσικά κατά μέρος τις ανακοινώσεις της Χαμάς που υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 60 όμηροι είτε έχουν σκοτωθεί είτε αγνοούνται εξαιτίας του ανηλεούς βομβαρδισμού της Γάζας.

Το πρώτο είναι η παρουσία του Γ. Κοέν στο Κατάρ προ δεκαημέρου περίπου. Εφτασε εκεί με άλλο αεροπλάνο από αυτό που χρησιμοποίησαν ο Μπαρνέα και οι υπόλοιποι της επίσημης αποστολής για τις συνομιλίες με τους αξιωματούχους του εμιράτου. Τότε είχε κληθεί να διευκρινίσει με ποια δικαιοδοσία μετέβη στο Κατάρ.

Σε συνέντευξή του σε ισραηλινό μέσο ενημέρωσης είχε υποστηρίξει ότι είχε επαφές με ξένες κυβερνήσεις και ότι ο ρόλος του ήταν «καθορισμένος». Το γεγονός ότι δεν ανέφερε ποιος τον όρισε διαπραγματευτή προκάλεσε την ενόχληση των Μπαρνέα και Μπαρ, που σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα έσπευσαν να κάνουν τις δέουσες ερωτήσεις.

Ο Νετανιάχου αρχικά είπε ότι ο Κοέν μετέβη στο Κατάρ αυτοβούλως, ενώ μετά έσπευσε να υποστηρίξει ότι πήγε εκεί για επαφές με τους Καταριανούς με τη «στήριξη» του ίδιου…

Δεν εμπιστεύεται τους επικεφαλής υπηρεσιών

Το δεύτερο είναι πως κατά τα φαινόμενα ο Νετανιάχου δεν εμπιστεύεται τα άτομα που βρίσκονται στην κορυφή των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως φάνηκε και από τη σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ τους σχετικά με το ποιος ευθύνεται για το φιάσκο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Η κόντρα αυτή ήρθε στην επιφάνεια μέσα από μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) του ίδιου του Νετανιάχου, που υποστήριζε ότι δεν είχε προειδοποιηθεί από τις υπηρεσίες για επερχόμενη επίθεση και ότι τον διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τη Γάζα. Ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να κατεβάσει το tweet μετά τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες εναντίον του ότι προσπάθησε έτσι να βγει από το κάδρο των ευθυνών. Τελικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι εμπιστεύεται τους επικεφαλής των υπηρεσιών, όμως η αποστολή του Κοέν και η επιλογή του Χιρς δεν επιβεβαιώνουν την… εμπιστοσύνη του.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το πλέγμα προσώπων με τα οποία θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση που έχει δημιουργηθεί και εξαιτίας της παραπάνω εικόνας η προσπάθεια που κάνει ο Νετανιάχου για να συνδεθεί η όποια κατάπαυση πυρός με την απελευθέρωση των ομήρων δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Το πάγιο αίτημα της άλλης πλευράς, της Χαμάς, είναι ότι πέρα από κάποιες απελευθερώσεις ομήρων για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και ως κινήσεις καλής θέλησης, η μόνη περίπτωση μαζικής απελευθέρωσής τους είναι να απελευθερωθούν ως ανταλλαγή μαζικά Παλαιστίνιοι που κρατά φυλακισμένους το Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ τορπίλισε την επίτευξη συμφωνίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Χαμάς και το Ισραήλ βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων λίγες μόλις ώρες προτού ξεκινήσει η χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων. Η ανικανότητα αλλά και η χαοτική κατάσταση στις τάξεις της κυβέρνησης Νετανιάχου πάντως την αναγκάζουν να συνεχίσει το σφυροκόπημα της Γάζας, αφού έτσι αποκρούει τις πιέσεις από τους συγγενείς των ομήρων αλλά και τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός ή για παύσεις των εχθροπραξιών προκειμένου να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Νετανιάχου προς ΗΠΑ: «Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας»

Νέα «πυρά» Ερντογάν: «Κράτος τρομοκράτης το Ισραήλ – Νετανιάχου έρχεται το τέλος σου»

Λίβανος: Video από ισραηλινή ρουκέτα που πέφτει πλάι σε δημοσιογράφο ενώ ήταν σε ζωντανή σύνδεση

Βίντεο της Χαμάς με τη 19χρονη Ισραηλινή όμηρο – Tο Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε την ταυτότητά της (Video)

Documento Newsletter