Παιχνίδια με το ταμείο και τον… ταμία του ΕΚΟΜΕ

Παιχνίδια με το ταμείο και τον… ταμία του ΕΚΟΜΕ
Η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει πίσω σε έναν αναπτυξιακό τομέα στον οποίο έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και ο οποίος στηρίζει το σινεμά και την τηλεόραση, δημιουργεί θέσεις εργασίας και φέρνει στη χώρα μεγάλες ξένες παραγωγές

Στον αέρα η χρηματοδότηση του φορέα εξαιτίας της κακής διαχείρισης των οικονομικών του από τον νυν πρόεδρό του Λεωνίδα Χριστόπουλο, που το επόπτευε τρία χρόνια ως αρμόδιος γγ.

Την προηγούμενη Κυριακή γράφαμε στο Documento για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τους τρεις ανεξάρτητους φορείς ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και ΟΠΙ και να συστήσει νέο φορέα (εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ) που θα τους περιλαμβάνει. Η ανησυχία έχει προκληθεί κυρίως λόγω της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται μια τόσο ριζική αλλαγή –που θα μπορούσε να αποτελέσει ρηξικέλευθη τομή–, τουλάχιστον όπως διαφαίνεται στο σχέδιο νόμου που έχει κυκλοφορήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, τον νέο φορέα θα αναλάβει, ίσως μεταβατικά, ο νυν πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδας Χριστόπουλος. Το δικό του χέρι βρίσκεται πίσω από τη σύνταξη τού υπό επεξεργασία νομοσχεδίου. Το δικό του χέρι, όμως, βρίσκεται και πίσω από τον οικονομικό μαρασμό και το μπάχαλο στα οικονομικά του πολύτιμου αναπτυξιακού εργαλείου για τον οπτικοακουστικό τομέα της χώρας.

Δεν ήταν πρώτη επιλογή ο «κ. ΕΚΟΜΕ»

Ο Λεων. Χριστόπουλος δεν φαίνεται να κάνει ορθή οικονομική διαχείριση ούτε ορθή διοίκηση από τη θέση του προέδρου του ΕΚΟΜΕ, την οποία ανέλαβε στις 27 Ιουλίου, παρόλο που είναι απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και έχει διαδρομή σε πολιτικά γραφεία, από της Αννας Διαμαντοπούλου μέχρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηταν μάλιστα σύμβουλος του νυν πρωθυπουργού για θέματα κράτους και δημόσιας διοίκησης, αλλά και ένας από τους βασικούς συντάκτες του νόμου για το περίφημο «επιτελικό κράτος», ενώ το 2019 ανέλαβε γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ωστόσο δεν έχει καθόλου καλή σχέση με τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο Κυριάκο Πιερρακάκη – ο κ. Χριστόπουλος ίσως ήταν ο μοναδικός που δεν παρευρέθηκε στην προεκλογική εκδήλωση του τελευταίου σε θέατρο της Αθήνας. Με τον νέο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δεύτερη θητεία της ΝΔ, πάντως, η θέση του κ. Χριστόπουλου υποβαθμίστηκε με τη συγχώνευση δύο γενικών γραμματειών σε μία και τη μεταφορά των μισών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αν και πλέον βρίσκεται στο τιμόνι του ΕΚΟΜΕ ως πρόεδρος, πρόκειται για υποβάθμιση, αφού το επόπτευε επί τρία χρόνια ως αρμόδιος γγ – που σημαίνει όμως ότι έχει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο ΕΚΟΜΕ καθώς αυτός υπέγραφε τις υπαγωγές. Ο ίδιος, πάντως, επιδίωκε θέση γενικού γραμματέα ή υφυπουργού σε πρωτοκλασάτο υπουργείο στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η αλήθεια είναι ότι ούτε για το ΕΚΟΜΕ ήταν πρώτη επιλογή…

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος βρίσκεται πίσω από τη σύνταξη του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου. Εχει και την ευθύνη για τον οικονομικό μαρασμό του φορέα, τον οποίο επόπτευε τρία χρόνια ως γενικός γραμματέας

Εκφοβισμός με το καλημέρα

Ο κ. Χριστόπουλος από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο ΕΚΟΜΕ ως πρόεδρος και με τον αέρα του πρώην γγ έδειξε τις ευγενείς προθέσεις του. Εντάσεις με το προσωπικό, αλαζονική συμπεριφορά («εγώ μιλάω μόνο με υπουργούς»), συστηματική υποτίμηση των δημόσιων υπάλληλων που έχουν αποτέλεσμα την αποχώρηση προσωπικού με άρση απόσπασης. Δεν έχει κρύψει ότι στοχεύει σε εξωτερικές συνεργασίες για τον δημόσιο αυτό φορέα. Προσπάθησε όμως εν κρυπτώ να αλλάξει τον εσωτερικό κανονισμό του ΕΚΟΜΕ, αλλά επειδή ουδέν κρυπτόν υπό τη… Διαύγεια, πληροφορηθήκαμε τα νέα από απόσπασμα ΔΣ που δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Λεφτά υπάρχουν, όχι στο ταμείο

Πώς φτάσαμε να μιλάμε για άδεια ταμεία ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 75 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση (μέσα και από άλλα προγράμματα που πάγωσε); Σωματεία του κινηματογραφικού χώρου καταγγέλλουν ότι «οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΚΟΜΕ υπολογίζονται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με αποφάσεις υπαγωγής να παραμένουν στο συρτάρι για πάνω από ένα χρόνο και η χώρα να είναι διαρκώς στο όριο του διεθνούς διασυρμού».

Το ΠΔΕ (2018-22) 75 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο τότε υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος έκλεισε από την κυβέρνηση τέλος 2022, έχοντας καταβάλει πληρωμές 45 εκατ. κι ενώ υπήρχαν 30 ακόμη. Επειτα βρέθηκε νέα πηγή χρηματοδότησης αρχικά 30 εκατ., στα οποία προστέθηκαν 95 επιπλέον, δηλαδή σύνολο 125 εκατ. ευρώ (τα 30 από αυτά ήταν η… κάβα από το ΠΔΕ του ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι να πάρει χρήματα το ΕΚΟΜΕ από ΕΣΠΑ. Πέρυσι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2021-27.

Μέχρι σήμερα έχουν «φαγωθεί» όλα, περίπου 125 εκατομμύρια, με την ταχύτητα του φωτός, ενώ η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε στα κανάλια – πώς αλλιώς θα έκανε προεκλογική εκστρατεία η ΝΔ; Ενώ τα 125 εκατ. κρύβουν μια σοβαρή και επικίνδυνη… λαθροχειρία, γιατί στην πραγματικότητα το ΕΚΟΜΕ δεν φαίνεται να έχει να λαμβάνει άλλα χρήματα από το ΕΣΠΑ 202127. Ο,τι πήρε και είμαστε ακόμη στο 2023. Διότι τα 125 εκατ ευρώ δόθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη στα ΕΣΠΑ, αλλά οκτώ (!) μήνες τώρα δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις. Να σημειώσουμε πάντως ότι τα ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μεγάλες σαν τα κανάλια…

Πώς θα προχωρήσει το ΕΚΟΜΕ στη συνέχεια; Η κυβέρνηση, μαθαίνουμε, έχει έτοιμο plan Β, στημένο στη λογική της προσωπικής πολιτικής που κλείνει ad hoc τρύπες με απευθείας αναθέσεις. Κάθε χρόνο θα διαθέτει ένα ποσό και μόλις τελειώνει θα κλείνει η πλατφόρμα υποβολής προτάσεων. Εάν όμως προκύψει ενδιαφέρουσα πρόταση, ως μάννα εξ ουρανού θα έρχεται χρηματοδότηση εξτραδάκι απ’ το Μαξίμου. Με ποια κριτήρια; Αυτές οι διαδικασίες είναι ακριβώς στον αντίποδα του οράματος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΚΟΜΕ, ως ένα γερό και αδιάβλητο χρηματοδοτικό εργαλείο μακριά από μικροπολιτικές, με σταθερή και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Documento Newsletter