Ένα έντονο διπλωματικό παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνεχίζει να βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το ακριβές σημείο του.
Εδώ και 22 ώρες έχει κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού, όπως φαίνεται και από το marinetraffic.com, το οποίο άνοιξε για πολύ λίγη ώρα κάποια στιγμή χθες τα ξημερώματα. Το ίδιο και τα δύο του συνοδευτικά πλοία υποστήριξης, τα Attaman και Cengizhan. Μέχρι και χθες το βράδυ πάντως που βρέθηκε στο βορειοανατολικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με πορεία βορειοανατολική, το Oruc Reis δεν είχε απλώσει καλώδια για να δείξει ότι κάνει έρευνες.
Διαβάστε επίσης: «Συναγερμός» στην Αθήνα: Το Oruc Reis παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ-α-τετ που είχε χθες, με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες προφανώς και δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Άγκυρα ασκώντας παράλληλα πιέσεις ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ωστόσο, για ακόμα μία φορά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εισακουστούν οι εκκλήσεις του.
Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τα μηνύματα προς την Άγκυρα έρχονται, πάντως, και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ένα διπλό μήνυμα προς την Τουρκία ζήτησε να σταματήσουν οι προκλήσεις τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τον πλου του Oruc Reis και την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με την υπόθεση των Βαρωσίων.
«Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Αναλυτές εκτιμούν πάντως, ότι η Άγκυρα κρατά την προκλητική αυτή στάση επειδή θεωρεί πως χάνει την ευκαιρία ενός διευρυμένου διαλόγου με την Ελλάδα, πέραν των θαλασσίων ζωνών και επιχειρεί να φέρει μερικές ακόμη διεκδικήσεις της στο τραπέζι, όπως είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το φρένο στην επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.