Το κλίμα που η κυβέρνηση καλλιεργούσε το τελευταίο 24ωρο για την επιβολή υποχρεωτικού rapid test για εμβολιασμένους ενόψη πρωτοχρονιάτικων εορτών χάλασε το πρωί της Τρίτης από τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που δήλωσαν πως ουδέποτε εισηγήθηκαν κάτι τέτοιο, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να κηρύξει άτακτη υποχώρηση, αποκαλύπτοντας τον αυθαίρετο τρόπο του κυβερνητικού «σχεδιασμού».
Μπορεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διατυμπανίζουν πως σε κάθε τους απόφαση για την πανδημία λαμβάνουν υπόψη τους επιστήμονες, όμως η διάσταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της μαζί τους στάθηκε το πρωί της Τρίτης αιτία για να αλλάξει άρδην τον σχεδιασμό της για τις επόμενες ημέρες, οδηγώντας ακόμα και στην καθυστέρηση των ανακοινώσεων από πλευράς πρωθυπουργού.
«Ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως, για κάποιες από τις μέρες των γιορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα» ήταν η γραμμή στην οποία είχε κινηθεί όλη τη Δευτέρα κατά τις διαδοχικές του εμφανίσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την επιβάρυνση που θα συντελούσε για τους εμβολιασμένους πολίτες η επιβολή υποχρεωτικού rapid test για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων
Από κοντά και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που ανέλαβε να ντύσει με… επιστημονικό μανδύα τις αποφάσεις, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια απόφαση από πλευράς κυβέρνησης κινείται στη λογική του «να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους». Ο ίδιος επέμεινε πως μία τέτοια απόφαση θα έρθει αφού «θα δούμε τι θα πει η Επιτροπή».
Ωστόσο, κατά την πάγια τακτική του, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να ανακοινώσει το μέτρο κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, σπρώχνοντας για μία ακόμα φορά τις επιστημονικές εισηγήσεις στο περιθώριο. Έτσι, από το πρωί της Τρίτης με διαδοχικές τους εμφανίσεις, μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων «ναρκοθέτησαν» τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προχωρούσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή να καθυστερήσει να μεταδοθεί τουλάχιστον μία ώρα.
Αρχικά, ήταν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος που αποκάλυψε πως οι συζητήσεις έχουν περιστραφεί γύρω από τη διάθεση δωρεάν self tests, διαμηνύοντας πως το μεσημέρι θα υπάρξει συνεδρίαση της Επιτροπής. Επιπλέον, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ξεκαθάρισε πως «η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», την ώρα που ενστάσεις για τα rapid test διατύπωσαν και άλλοι επιστήμονες.
Το πρωτοφανές αυτό άδειασμα, σε συνδυασμό με την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου από τη στιγμή που η «ιδέα» για την επιβολή υποχρεωτικού rapid test με επιβάρυνση του κόστους στους πολίτες, οδήγησαν το επιτελείο του πρωθυπουργού σε άτακτη υποχώρηση. Αρχικά, η εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη κατά την οποία θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μεταδόθηκε στις 11, όπως συμβαίνει εδώ και μήνες με το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του.
Σχεδόν με μία ώρα καθυστέρηση, το Μέγαρο Μαξίμου «διέρρευσε» πως «με απόφαση Μητσοτάκη δεν θα χρειαστεί να κάνουν όλοι rapid test, με την αιτία όμως να αποκαλύπτει τον αυθαίρετο τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Κατά την κυβέρνηση, αιτία της αλλαγής στάσης ήταν πως κάτι τέτοιο «θα ήταν αδικία για τους εμβολιασμένους», ακυρώνοντας τον Θ. Πλεύρη που έκανε λόγο για σχεδιασμό επιδημιολογικής επιτήρησης. Αντ’ αυτού, προανήγγειλε την διάθεση δύο ακόμα δωρεάν self test και για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, με προϊόντα που έτσι κι αλλιώς αμφισβητούνται τα αποτελέσματά τους.
«Αντί να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» δήλωσε κατά την καθυστερημένη του εισήγηση, επιχειρώντας για μία ακόμα φορά να προβάλλει εαυτόν επί των υγειονομικών αποφάσεων. Παράλληλα, παρότι αναγνώρισε ότι πλήθος ευρωπαϊκών και άλλων χωρών λαμβάνουν σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, επέλεξε να σπρώξει τις δικές του στον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας πως «η δεύτερη φάση της άμυνάς μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022».
Όπως αποκάλυψε, στο τραπέζι του βρίσκονται μέτρα όπως η επέκταση της τηλεεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση και άλλα, προδίδοντας πως η τακτική «να κερδίσουμε χρόνο» δεν αφορά επί της ουσίας την ανάγκη να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από τη νέα μετάλλαξη, αλλά μόνον να κρατήσουν ανοιχτή την αγορά, με ότι αυτό σημαίνει για την υγειονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή πλάνων του πρωθυπουργού υπό την πίεση των επιστημόνων είναι η πρώτη που έρχεται έπειτα από το… σίριαλ της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα και την πρωτοφανή επιχείρηση υποβάθμισης της επιστημονικής έρευνας.