Παίδων Αγία Σοφία: Τέλος τα τακτικά χειρουργεία από 1η Ιουνίου

Παίδων Αγία Σοφία: Τέλος τα τακτικά χειρουργεία από 1η Ιουνίου

Τέλος τα τακτικά χειρουργεία στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία» από την 1η του Ιούνη, καθώς όπως καταγγέλλει η 5μελης επιτροπή ΕΙΝΑΠ του ίδιου νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Τα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας τελούν υπό κατάρρευση και μέρα με τη μέρα η φροντίδα των μικρών ασθενών φαντάζει όλο και δυσκολότερη. Φυσικά, ο υπουργός υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, κλείνει τα μάτια και αρνείται να δώσει λύσεις, αγνοώντας τις συνεχείς εκκλήσεις και οδηγώντας σε βέβαιο θάνατο συνολικά το ΕΣΥ.

Οι τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στον χειρουργικό τομέα και οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων έχουν ως αποτέλεσμα μια μακρά λίστα αναμονής για τα τακτικά χειρουργεία. Επιπλέον, η μονάδα παίδων εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν μπορεί να δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά, ενώ πολλές χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές τα τελευταία χρόνια.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η αναστολή των τακτικών χειρουργείων από 01/06 μέχρι να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των μονάδων και το απαραίτητο προσωπικό για να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, όπως επισημαίνει η επιτροπή.

Τεράστια έλλειψη στο αναισθησιολογικό τμήμα

Τεράστια είναι τα κενά που υπάρχουν σε αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας να μετακινούν προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο «Αγλαΐα Κυριακού». Σε ανακοίνωσή της η ίδια επιτροπή γνωστοποιεί πως η διοίκηση πρότεινε την κοινή λειτουργία των δύο αναισθησιολογικών τμημάτων προκειμένου να καλυφθούν λογιστικά τα κενά των δύο τμημάτων.

Ωστόσο, εδώ και καιρό οι αναισθησιολόγοι και των δύο νοσοκομείων έχουν προειδοποιήσει για τις μεγάλες ελλείψεις που δυσχεραίνουν το έργο και την φροντίδα των μικρών ασθενών. Πρόκειται για ελλείψεις προσωπικού, για το καθεστώς υπερεφημέρευσης και υπερεργασίας που βιώνουν αλλά και εν γένει τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, οι οποίες είναι «στα όρια της ασφάλειας για να καλυφθεί τόσο ο μεγάλος όγκος τακτικών χειρουργείων όσο και τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά».

Νοσηλευτές με το σταγονόμετρο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης προσωπικού είναι αυτό της μονάδας παίδων του νοσοκομείου «Αγία Σοφία», καθώς οι καταγγελίες της επιτροπής της ΕΙΝΑΠ κάνουν λόγο «για 10 κρεβάτια που λειτουργούν όλο το χρόνο σε 24ωρη βάση υπηρετούν μόλις 10 νοσηλευτές πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας. Οι δεκάδες κενές θέσεις δε προκηρύσσονται για να ανανεωθούν με νέο προσωπικό και οι εναπομείναντες νοσηλευτές δουλεύουν σε συνθήκες burnout. Με την υπάρχουσα αναλογία νοσηλευτών ήδη ακυρώνονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και πια είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθούν και λειτουργικές κλίνες να δεν υπάρχει άμεσα ενίσχυση σε προσωπικό».

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα σε Γάζα και Ισραήλ

Μηνυτήρια αναφορά κατά Αυγενάκη από Κόκκαλη και Αυλωνίτη για την υπόθεση ΕΛΓΟ Δήμητρα που αποκάλυψε το Documento: «Είναι επικίνδυνοι»

Άρχισαν οι ευρωπαϊκές πιέσεις σε Βόρεια Μακεδονία και Μητσοτάκη: «Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα μέρη»

Ο Μητσοτάκης και η Ούρσουλα στα Κάτω Πετράλωνα

«Αισθητικός… φασισμός» η ανάρτηση αφισών σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Νομικής Θεσσαλονίκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter