Παιδίατροι για στρεπτόκοκκο: Συνιστούν ψυχραιμία και «σηκωμένες κεραίες» από τους γονείς

Παιδίατροι για στρεπτόκοκκο: Συνιστούν ψυχραιμία και «σηκωμένες κεραίες» από τους γονείς

Έντονη ανησυχία αλλά και μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει η απώλεια του 7χρονου παιδιού που είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α .Οι γιατροί συνιστούν ψυχραιμία αλλά και σηκωμένες κεραίες από τους γονείς και εξηγούν οτι είναι σπάνια η σοβαρή και επικίνδυνη λοίμωξη .”Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο κατά κανόνα έχει μια ήπια πορεία” λένε κατηγορηματικά οι παιδίατροι.

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε αγόρι ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Ο ΕΟΔΥ μάλιστα υπενθύμισε ,ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Επικοινωνία με τον παιδίατρο

Η βασικότερη οδηγία των γιατρών είναι η επικοινωνία των γονιών μαζί τους χωρίς να αφήνουν τις μέρες να περνάνε “Η οδηγία είναι οτι κάθε παιδί το οποίο νοσεί εξετάζεται από παιδίατρο. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να περνάει ο χρόνος πιστεύοντας οτι υπάρχει ένα περιθώριο 2-3 ημερών και μετά πάμε στο παιδίατρο .Αυτό συμβαίνει μόνο στις ιώσεις αλλά και πάλι αυτό θα το πεί ο παιδίατρος αφού εξετάσει το παιδί” τονίζει ο Κώστας Νταλούκας  πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων

“Δεύτερων εάν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά δηλαδή το παιδί έχει πολύ υψηλό πυρετό ταυτόχρονα κάνει εμετούς έχει πονοκέφαλο έχει πονόλαιμο έχει διάρροιες έχει μεγάλη κακουχία εκεί επικοινωνούμε με τον παιδίατρο αλλά το πηγαίνουμε και στο νοσοκομείο” επισημαίνει ο ίδιος. Μάλιστα εφιστά την προσοχή των γονιών ωστε να μάθουν στα παιδιά τους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής “Θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής δηλαδή: Προσέχουμε όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε, πλένουμε τα χέρια μας και δεν βάζουμε αντικείμενα στο στόμα μας από άλλους συμμαθητές μας .Για να περιορίσουμε τους τρόπους μετάδοσης των νοσημάτων αυτών”.

“Ψυχραιμία” 

“Υπάρχουν ένα σωρό μικρόβια τα οποία μπορεί να βλάψουν την υγεία του παιδιού” λέει η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Άννα Παρδάλη και συνιστά ψυχραιμία .

Οι γιατροί εξηγούν οτι σε αυτή την έξαρση έχει παίξει ρόλο και η πανδημία που  προκάλεσε ένα “τεμπέλικο” ανοσοποιητικό ενώ ταυτόχρονα όλα τα μικρόβια και οι ιοι εκφράστηκαν λίγο πιο έντονα.”Θεωρώ οτι αυτό θα συμβεί αυτή την χρονιά και σιγά σιγά θα αποκαθίσταται γιατί πλέον η κοινότητα έχει αρχίσει και ανοσοποιείτε πάλι, αποκτά αντισώματα και κάνει καλύτερα τοίχοι άμυνας στην υπερδιάδοση λοιμογόνων παραγόντων” αναφέρει η κ. Παρδάλη

Η ίδια ξεκαθαρίσει οτι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο κατα κανόνα έχει μια ήπια πορεία και δίνει οδηγίες στους γονείς : Πρώτον οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται γιατί οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν τον κανόνα. Δεύτερον πρέπει να έχουν σηκωμένες τις κεραίες τους για να διαπιστώσουν εαν κάποιο σύμπτωμα το οποίο είναι συμβατό χρειάζεται να επικοινωνηθεί στον παιδίατρο και να ληφθούν αποφάσεις. Όπως μια εικόνα αμυγδαλίτιδα ένας πονόλαιμος, δυσκολία στην κατάποση, υψηλός πυρετός ή εξάνθημα στην περίπτωση που αφορά οστρακιά η οποία είναι λιγότερο συχνή μορφή της λοίμωξης”.

Η διεισδυτική μορφή της νόσου

Απο τις λιγότερο και πολύ σπάνιες μορφές ειναι η διεισδυτική μορφή της νόσου εξηγούν οι γιατροί όπου το μικρόβιο ξεκινάει από κάπου και καταφέρνει να ξεπεράσει την γραμμή άμυνας του οργανισμού “Μπορεί να έχει ξεκινήσει ας πούμε από τον λαιμό να ξεπεράσει την γραμμή άμυνας του οργανισμού -ειδικά αν δεν έχει βοηθηθεί το παιδί από την αντιβίωση που βοηθά στην άμυνα του οργανισμού, να σκοτώσει πιο γρήγορα το μικρόβιο- περνάει στο αίμα και όταν ένα μικρόβιο περάσει στο αίμα είτε είναι στρεπτόκοκκος είτε είναι πνευμονιόκοκκος πλέον μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο και ετσι κάνει γενικευμένη λοίμωξη .Πολλαπλασιάζεται και πάει παντού” περιγράφει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

Εντωμεταξύ σαφείς είναι οι οδηγίες των παιδιάτρων και για την φορία του μικροβίου ξεκαθαρίζοντας οτι δεν χρειάζεται να παίρνουν αντιβίωση παιδιά που δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα ενώ είναι θετικά “η φορία δεν θεραπεύεται και λέγεται οτι σε εποχή έξαρσης οτι αν κάνεις σε δεκα παιδιά εξετάσεις στο λαιμό τους για στρεπτόκοκκο μπορεί το 1/3 να βγουν θετικά. Πρακτικές υπερβολικές που τρέχουν οι γονείς να κάνουν streptest με αφορμή ένα κρούσμα στη τάξη και επειδή βρίσκουν θετικά παιδιά λένε να πάρουν αντιβίωση δεν συνιστώνται. Δεν χρειάζεται να πάρουμε αντιβίωση σε αυτή την περίπτωση και δεν κάνουν προληπτικά τεστ” καταλήγει η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

Ετικέτες

Documento Newsletter