«Παγώνουν» με τροπολογία οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες

Παγώνουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες με τροπολογία, που κατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που ψηφίζεται στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί. 

Συγκεκριμένα η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι «αναστέλλεται, μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Τη βούληση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει ο σχεδιασμός, «πνίγουν» οι αντιδράσεις που συναντά η προσπάθεια αυτή σε τοπικό επίπεδο κυρίως από επιχειρηματίες του τουρισμού και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε Κρήτη, Χαλκιδική και άλλες περιοχές.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μεταξύ εκείνων που πρωτοστάτησαν για την τροπολογία είναι κυβερνητικός υπουργός, ο οποίος συνδέεται με περιοχή της Ελλάδας που εμφανίζει μεγάλη πυκνότητα αυθαίρετων τουριστικών εγκαταστάσεων, για τις οποίες είχε γίνει απόπειρα να γκρεμιστούν και στο παρελθόν αλλά με επεισοδιακό τρόπο. 

Με χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο

Σημειώνεται ότι ο νέος κύκλος των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κι ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, με επιστολή τους κάλεσαν τους συντονιστές επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας να επισπεύσουν τις προσπάθειες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έχουν κριθεί τελεσίδικα.

Ζήτησαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να κατεδαφίσουν όσες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού – παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές και έχουν εκδοθεί για αυτές τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Κάλεσαν τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να προβούν είτε στην άμεση διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχου, είτε στην υλοποίηση των έργων κατεδάφισης τελεσίδικων αυθαιρέτων κατασκευών, στην περίπτωση που έχει ορισθεί ανάδοχος. 

Παράλληλα εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019», ύψους 6,28 εκατ. ευρώ για τις εργολαβίες των κατεδαφίσεων, οι οποίες στους τρείς μήνες που έχουν μεσολαβήσει έχουν προετοιμαστεί να ξεκινήσουν και τώρα με την νυχτερινή τροπολογία παγώνουν.

Yπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο του 2020 η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ο νυν υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαίρετων που είχαν κριθεί τελεσίδικα. 

Πιο συγκεκριμένα να μπουν μπουλντόζες για κτίσματα μέσα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού-παραλίας, ρέματα και προστατευόμενες περιοχές. Για διευκόλυνση των κατεδαφίσεων υπήρξε μάλιστα και σε σχετική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ύψους 6,2 εκατ. ευρώ για τις εργολαβίες, οι οποίες ήταν έτοιμες να ενεργοποιηθούν πριν την παύση, για την οποία τώρα νομοθετεί η κυβέρνηση.

Οι υπουργοί που υπογράφουν την τροπολογία είναι οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Σκρέκας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γ. Πλακιωτάκης, Σπ. Λιβανός, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας και Ν. Χαρδαλιάς.

Πηγή: ecopress.gr

Ετικέτες